Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

G-skupina: Topfavorita Brazíliu preverí na úvod Srbsko

Brazílčan Neymar v strede oslavuje so svojimi spoluhráčmi po tom, čo porazil Južnú Kóreu v ich priateľskom futbalovom zápase na štadióne majstrovstiev sveta v Soule v Soule vo štvrtok 2. júna 2022. Foto: TASR/AP

Švajčiari postúpili už na piaty svetový šampionát za sebou, medzi najlepšiu šestnástku sa prebojovali na predošlých dvoch v Brazílii i Rusku.

Dauha 23. novembra (TASR) - Topfavorit turnaja Brazília odštartuje svoje účinkovanie na futbalových MS v Katare vo štvrtok večer v dueli proti Srbsku (20.00 h v Lusaile). Neymar a spol. sa netaja ambíciou pridať do zbierky rekordný šiesty titul svetových šampiónov, Srbi zasa túžia prvýkrát v ére samostatnosti postúpiť zo základnej skupiny. O dve miestenky z "nabitej" G-skupiny ešte zabojujú Švajčiarsko a Kamerun, ich vzájomný zápas je na programe v rovnaký deň od 11.00 SEČ v meste Al Wakrah.

"Počas mojej kariéry som dosiahol veci, o ktorých sa mi ani nesnívalo. Titul majstra sveta je však môj najväčší sen. Teraz mám ďalšiu šancu a verím, že ju využijem," povedal pred šampionátom Neymar, ktorý štartoval na MS v rokoch 2014 i 2018. Brazílčania naposledy získali titul pred dvadsiatimi rokmi, do Kataru prišli s nálepkou najväčšieho kandidáta na zisk titulu. Okrem kvality hráčskeho kádra ich k tomu predurčuje skvelá forma, keď neprehrali 15 zápasov v sérii. V náročnej juhoamerickej kvalifikácii dosiahli popri troch remízach 14 víťazstiev so skóre 40:5. Naposledy prehrali ešte v júli 2021 vo finále Copa America s Argentínou (0:1).

Brazília a Srbsko si zopakujú vzájomný duel zo základnej skupiny na predchádzajúcich MS v Rusku, pred štyrmi rokmi sa z víťazstva 2:0 tešili "kanárici" po góloch Paulinha s Thiaga Silvu. Juhoameričania potom prehrali vo štvrťfinále s Belgickom a Srbi sa nedostali ani zo skupiny, rovnako ako predtým na MS 2010 a aj MS 2006, kde ešte vystupovali spoločne s Čiernou Horou. "Srbi majú skvelých hráčov, sú silní a musíme si na nich dať pozor. Podrobne sme študovali hru našich súperov a sme pripravení na všetko," vyhlásil brazílsky obranca Eder Militao.

V srbskom výbere figuruje až jedenásť hráčov, ktorí pôsobia v kluboch talianskej Serie A. Hrozbou pre súperov je však najmä útočník anglického Fulhamu Aleksandar Mitrovič, ktorý v kvalifikácii zariadil gólom v závere duelu v Portugalsku priamy postup na MS. Posledné dva zápasy v Premier League však vynechal pre zranenie a proti Brazílii pravdepodobne začne iba na lavičke. Zdravotné problémy mal pred šampionátom aj ďalší ofenzívny klenot tímu Dušan Vlahovič z Juventusu, no ten by už mal byť dostatočne fit. "Som rád, že sa s Brazíliou stretneme hneď v úvode turnaja. Všetci poznáme ich kvalitu, v tíme majú množstvo hviezd. My si však veríme a ak bude v našom tíme dobrá atmosféra, môžeme to dotiahnuť ďaleko," myslí si srbský brankár Vanja Milinkovič-Savič. Jeho tím potvrdil parádnu fazónu aj v Lige národov, v ktorej si Srbi na jeseň vybojovali postup do A-divízie.

Švajčiari postúpili už na piaty svetový šampionát za sebou, medzi najlepšiu šestnástku sa prebojovali na predošlých dvoch v Brazílii i Rusku. Na vlaňajších ME postúpili do štvrťfinále. Pre neistý zdravotný stav Yanna Sommera zobral kouč Murat Yakin do Kataru až štyroch brankárov. Špeciálny zápas čaká najmä na švajčiarskeho útočníka Breela Embola, ktorý sa narodil v Kamerune a do svojej novej domoviny sa presťahoval ako šesťročný. "Samozrejme, pre mňa i moju rodinu je nezvyčajné, keď je súperom Kamerun. Sú to však MS, každý zápas je dôležitý a snažím sa tým príliš nezaoberať. Je kľúčové turnaj dobre odštartovať," vyhlásil hráč AS Monaco pre švajčiarske médiá.

Kamerun je historicky najúspešnejšia africká krajina v počte účastí na MS, v Katare sa medzi elitou predstaví ôsmykrát. Spoliehať sa bude najmä na útočníka Erica Maxima Choupo-Motinga z mníchovského Bayernu a stredopoliara Franka Zamba Anguissu z SSC Neapol. Kamerunčania zažiarili na MS 1990 v Taliansku postupom do štvrťfinále, odvtedy sa však ani raz nedostali zo skupiny. "Máme dobrý tím a veríme, že môžeme prekvapiť. Nebojíme sa nikoho, ani Brazílie," vyhlásil pred turnajom kapitán "neskrotných levov" Vincent Aboubakar.

Štvrtok, 24. novembra, 11.00 (SEČ)


Al Janoub štadión (mesto Al Wakrah)

G-skupina, 1. kolo:

Švajčiarsko - Kamerun, rozhodujú: Facundo Tello, Ezequiel Brailovsky, Gabriel Chade (všetci Arg.)

Predpokladané zostavy:

Švajčiarsko: Sommer (Kobel) - Rodriguez, Akanji, Elvedi, Widmer - Xhaka, Freuler - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo
Kamerun: Onana - Tolo, Castelletto, Nkoulou, Fai - Toko Ekambi, Hongla, Anguissa, Mbeumo - Aboubakar, Choupo-Moting


Štvrtok, 24. novembra, 20.00 (SEČ)


Lusail Iconic Stadium (mesto Lusail)

G-skupina, 1. kolo:

Brazília - Srbsko, rozhodujú: Alireza Faghani, Mohammadreza Mansouri, Mohammadreza Abolfazli (všetci Irán)

Predpokladané zostavy:

Brazília: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Sandro - Casemiro, Paqueta - Raphinha, Neymar, Vinicius Jr - Richarlison
Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, S. Mitrovič, Pavlovič - Živkovič, Gudelj, S. Milinkovič-Savič, Kostič - Tadič, Vlahovič, Jovič