Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Gáborík si pripísal ďalšiu asistenciu, Halák stále zranený

Marián Gáborík Foto: TASR/AP

Hokejisti Los Angeles Kings sa v play off cítia ako ryby vo vode, po dvoch zápasoch semifinálovej série v Západnej konferencie už vedú nad St. Louis Blues 2:0 na zápasy.

New York 1. mája (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík zaznamenal v noci na utorok svoju štvrtú asistenciu v nadstavbovej časti zámorskej NHL, ale hokejisti New Yorku Rangers v druhom zápase semifinále Východnej konferencie prehrali s Washingtonom Capitals 2:3.

Tím z hlavného mesta tak vyrovnal stav semifinálovej série vo Východnej konferencii na 1:1. Na západe Los Angeles Kings zvíťazili v St. Louis 5:2 a v sérii, v ktorej už zranený slovenský brankár Blues Jaroslav Halák určite nezasiahne do hry, vedú 2:0.

Rangers prehrávali v úvodnej tretine už 0:2, no 43 sekúnd pred jej záverom Gáborík po krížnej prihrávke od Michaela Del Zotta našiel pred bránkou Brada Richardsa, ktorý vrátil domácich do zápasu. Slovenský hokejista odohral 20,5 minúty, počas ktorých zaznamenal dve strely na bránku a mínusový bod. V 47. minúte Ryan Callahan v početnej výhode vyrovnal na 2:2, no Alexander Ovečkin napokon v presilovke rozhodol o triumfe Capitals.

V závere mal na hokejke vyrovnanie Del Zotto, no v poslednej minúte pri hre bez brankára puk po jeho strele od modrej trafil iba druhý raz do žŕdky. "Ukázali sme charakter, keď sme sa dokázali vrátiť do zápasu. Mali sme však problém s vylúčeniami," cituje portál nhl.com Callahana.

Rangers čakajú v play off na strelecké prebudenie Gáboríka
Hokejisti New Yorku Rangers síce postúpili do 2. kola play off NHL, ale zatiaľ im chýba gólová produktivita Mariána Gáboríka zo základnej časti. Slovenský rýchlik ukončil prvú časť sezóny s bilanciou 41 gólov, ale v deviatich dueloch vyraďovacej fázy sa trafil do čierneho len raz.

Trenčiansky rodák v 82 dueloch základnej časti nazbieral 76 kanadských bodov a bol tretím najlepším kanonierom súťaže. V play off však zatiaľ zaznamenal iba 5 bodov (1+4). "Je to frustrujúce," cituje Gáboríka NY Daily News. "Naďalej však tvrdo pracujem. Nechcem iba za každú cenu strieľať góly. Snažím sa na ľade hľadať voľný priestor, vyhrať každý súboj a ostať pozitívne naladený. V play off nebýva na ľade veľa miesta. O každý kúsok ľadu treba bojovať. Nehrá sa z jednej strany na druhú. Séria proti Ottawe bola vyrovnaná, rovnako aj úvodné duely druhého kola."

Tréner Rangers John Tortorella nevidí problém v tom, že sa najlepšiemu strelcovi tímu zatiaľ príliš nedarí. "Vyhrávame a prehrávame ako tím," mieni kandidát na Adamsovu trofej určenú pre najlepšieho trénera roka v NHL. Produktivitu slovenského útočníka ovplyvnila i trojzápasová absencia Carla Hagelina pre trest v úvodnom kole play off. Po jeho návrate Gáborík zaznamenal asistenciu v úvodnom i v druhom dueli série proti Washingtonu. V roku 2003 vo svoje premiére v play off v drese Minnesoty zaznamenal v 18 dueloch 17 bodov (9+8) a s Wild sa prebojoval do finále Západnej konferencie. "Treba sa koncentrovať na detaily a pomáhať tímu," uzavrel Gáborík.
"Najprv som puk videl, potom nie a napokon som ho opäť zaregistroval," skonštatoval domáci brankár Henrik Lundqvist na margo gólu Ovečkina. "Bola to tvrdá strela. Žiaľ, niekto uhol, a tak mal pred sebou voľný priestor. Takého hráča nemožno nechať dostať sa do takej príležitosti. V kľúčovej časti zápasu sme ubránili oslabenie, no potom sme mali opäť vylúčeného hráča."

Autor víťazného gólu v Madison Square Garden počas zápasu zožal piskot od divákov. "Diváci platia za vstupenky a radi na hokejistov kričia a pískajú. Sú to fanúšikovia a snažia sa pomôcť svojmu mužstvu. Myslím, že to bude rovnaké aj vo Washingtone," skonštatoval Ovečkin. Za stavu 1:1 na zápasy sa séria sťahuje do Washingtonu a jej tretí diel je na programe v stredu vo Verizon Center.

Hokejisti St. Louis Blues bez zraneného brankára Jaroslava Haláka opäť prehrali na vlastnom ľade s Los Angeles Kings. Po výsledku 2:5 vedie kalifornský klub v semifinále Západnej konferencie už 2:0 na zápasy. V Scottrade Center začali Kings raketovo a od 31. sekundy viedli po góle Mike Richardsa. Keď sa dvoma gólmi prezentoval aj slovinský útočník Anže Kopitar a center Jeff Carter, Los Angeles po prvej časti, ktorú vyhrali na strely 16:5, viedlo 4:0. Kings dali naposledy štyri góly v jednej tretine zápase play off ešte v máji 1993 proti Vancouveru Canucks. V druhej časti znížil Andy McDonald, no Justin Williams o 68 sekúnd vrátil Kings štvorgólové vedenie.

"Teraz je najvhodnejší čas na hru. Je to zábava. Mali sme 82 zápasov na prípravu pred play off a keď už sme sa sem dostali, chceme z toho vyťažiť čo najviac," mieni Richards, ktorého tím v tomto ročníku v play off vyhral všetkých päť zápasov na ľade súperov. "Robili sme chyby. Súper dal štyri góly. Bolo to jednoduché," povedal tréner Blues Ken Hitchcock, ktorý potvrdil, že zranený Halák v tejto sérii sa do hry nezapojí. Tretí zápas je na programe v stredu na ľade Kings.


Play off NHL, 2. kolo:


Východná konferencia:
NEW YORK RANGERS – WASHINGTON 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Góly:
20. Richards (GÁBORÍK), 47. Callahan – 13. Knuble, 18. Chimera, 53. Ovečkin. Brankári: Lundqvist - Holtby. Strely na bránku: 28:25. Diváci: 18.200. Stav série: 1:1.


Západná konferencia:
ST. LOUIS – LOS ANGELES 2:5 (0:4, 1:1, 1:0)
Góly:
21. McDonald, 46. D'Agostini – 1. Richards, 15. a 20. Kopitar, 19. Carter, 22. Williams. Brankári: Elliott (55.-56. Allen) - Quick. Strely na bránku: 29:21. Diváci: 19.366. Stav série: 0:2.