Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Gáborík pomohol Rangers k víťazstvu, Blues nestačili na Kings

Foto: TASR/AP

Slovenský útočník asistoval pri poslednom góle zápasu z hokejky Brada Richardsa a v play off má na svojom konte 4 body (1+3).

New York 29. apríla (TASR) – Slovenský hokejista Marián Gáborík prispel asistenciou k víťazstvu NY Rangers nad Washingtonom 3:1 v prvom semifinálovom dueli Východnej konferencie. V západnej vetve hráči St. Louis nezvládli svoje úvodné semifinále a podľahli Los Angeles 1:3.

Hokejisti NY Rangers zdolali Washington 3:1, hoci na brankára Bradena Holtbyho vyslali iba 14 striel. Jedna z nich bola aj z hokejky Mariána Gáboríka, ktorý odohral takmer 19,5 minúty, počas ktorých zaznamenal asistenciu i plusový bod. Slovenský útočník asistoval pri poslednom góle zápasu z hokejky Brada Richardsa a v play off má na svojom konte 4 body (1+3).

Capitals v polovici duelu nevyužili polminútovú presilovku o dvoch hráčov, keď strelu Alexandra Ovečkina z prvej zblokoval útočník Ruslan Fedotenko. "Bolo to dôležité oslabenie," cituje portál nhl.com obrancu Rangers Marca Staala.

NEW YORK RANGERS – WASHINGTON 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)





"Hrať traja proti piatim je vždy ťažké. Feds vynikajúco blokoval a brankár Lundqvist predviedol zopár zákrokov, takže sme to prežili bez ujmy." V 33. minúte tak udrelo na druhej strane a Artem Anisimov otvoril skóre. Štyri sekundy pred koncom druhej časti vyrovnal Jason Chimera, no v záverečnej tretine presne strieľali už iba hráči Rangers. "V takýchto zápasoch nemožno panikáriť," dodal Staal. "Čakali sme na gólové príležitosti a potom sme ich aj využili." Druhý zápas série v Madison Square Garden je na programe v pondelok.


ST. LOUIS – LOS ANGELES 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)





Hráči St. Louis, rovnako ako v prvom kole proti San Jose, nezvládli na vlastnom ľade úvodný duel série a podľahli Los Angeles 1:3. O triumfe Kings rozhodli netradiční strelci svojimi prvými gólmi v play off v kariére.

Najprv Vjačeslav Vojnov zmazal jednogólové manko a v závere druhej tretiny 28-ročný Matt Greene v oslabení strelil víťazný gól. V závere pečatil skóre svojím druhým gólom v tohtoročnej vyraďovacej fáze Dustin Penner, ktorý z vlastného obranného pásma vyhodil puk a ten sa po biliardovom odraze od mantinelu dokĺzal až do bránky Blues.

Hviezdami duelu boli obaja brankári, hoci oba tímy napokon ukončili svoje negatívne strelecké série vo vzájomných zápasoch. David Backes po 105:38 min. ako prvý hráč Blues od februára prekonal brankára Kings, na druhej strane Vojnov ukončil strelecké suchoty kalifornského klubu proti St. Louis po 147:47 minútach od novembra 2011. Brankár Kings Jonathan Quick zaznamenal 28 úspešných zákrokov, domáci Brian Elliott ich mal na konte 26.

"Je to dôležité víťazstvo," mieni Quick, ktorý má v šiestich dueloch play off 95,5-percentnú úspešnosť zákrokov a bilanciu 1,49 gólu na zápas. "Prvá tretina sa začala presne podľa plánu," skonštatoval kouč Blues Ken Hitchcock. "Pri prvom góle sme urobili zopár chýb, no napriek tomu sme hrali dobre. Po prvej časti sme však prestali hrať svoju hru." Greene rozhodol o triumfe Kings počas vylúčenia Dwighta Kinga, keď pred Elliottom ostal ležať puk po vyrazenej strele Dustina Browna.

"Je to moja práca," povedal Greene, ktorý ako druhý obranca v histórii Los Angeles zaznamenal v play off gól v oslabení, keď zopakoval zápis Roba Blakea z roku 1993. "Mal som pritom aj šťastie. Puk ostal pri bránkoviskom, tak som sa ho snažil dotlačiť do bránky." King dostal dvojminútový trest za narazenie Alexa Pietrangela, po ktorom si obranca Blues udrel hlavu o mantinel a odstúpil zo zápasu. Druhé stretnutie série je na ľade St. Louis na programe v pondelok.



2. kolo play off – semifinále konferencií:

Východná konferencia:

NEW YORK RANGERS – WASHINGTON 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 33. Anisimov, 47. Kreider, 49. Richards (GÁBORÍK) – 40. Chimera. Brankári: Lundqvist - Holtby. Strely na bránku: 14:18. Diváci: 18.200. Stav série: 1:0.



Západná konferencia:

ST. LOUIS – LOS ANGELES 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 10. Backes – 17. Vojnov, 39. Greene, 60. Penner. Brankári: Elliott - Quick. Strely na bránku: 29:29. Diváci: 19.391. Stav série: 0:1.