Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Gáboríkov Rangers otočil sériu s Washingtonom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Phoenixu stačilo na tesný triumf v piatom dueli proti Nashville (2:1) iba 17 striel a 32 úspešných zákrokov brankára Mike Smitha.

New York 8. mája (TASR) - Vo finále Západnej konferencie zámorskej NHL sa stretnú hokejisti Phoenixu Coyotes a Los Angeles Kings. "Kojoti" v noci na utorok zvíťazili nad Nashville Predators 2:1 a v celej sérii 2. kola Stanleyho pohára 4:1 na zápasy.

Phoenixu stačilo na tesný triumf v piatom dueli proti Nashville (2:1) iba 17 striel a 32 úspešných zákrokov brankára Mike Smitha. Colin Wilson síce v záverečnej tretine ukončil sériu Smitha bez gólu po takmer 163 minútach, no predátorom sa nepodarilo pridať ďalšie góly a predĺžiť sériu. Tím z Arizony tak vyhral 4:1 na zápasy a vo svojom premiérovom konferenčnom finále začne sériu proti kráľom z Los Angeles na domácom ľade. "Postup pre nás znamená veľa. Sme však iba v polovici cesty," cituje kapitána Phoenixu Shane Doana portál nhl.com. "Keď sme mali vo februári úspešnú sériu (11-0-1), mysleli sme si, že dokážeme zdolať každého. Skutočne sme v to verili. To bol prvý krok. Víťazstvo v divízii bolo pre tím dôležité. Znamenalo to, že nie sme iba v play off, ale sme víťazi divízie. Až do záveru to bolo tesné, ale pre nás to znamenalo mnoho." Nashville postúpilo do druhého kola play off po druhý raz v histórii klubu, no opäť sa nedostalo do finále konferencie. "Oba tímy hrali podobným štýlom. V úvode série sme však nehrali svoju hru. Súper získal náskok a to rozhodlo," dodal kapitán "predátorov" Shea Weber.



Krok od postupu do finále Východnej konferencie sú hráči New Yorku Rangers, ktorí zdolali Washington Capitals 3:2 po predĺžení a v sérii vedú 3:2 na zápasy. Slovenský jazdec Marián Gáborík síce vyšiel bodovo naprázdno, ale počas necelých 22 minút strávených na ľade bol so siedmimi streleckými pokusmi najaktívnejším hráčom duelu. Rangers síce vyhrali na strely 38:18, no až do záveru riadneho hracieho času sa snažili zmazať jednogólové manko. "Nezdá sa mi, že by sme v základnej časti v záveroch zápasov často dokázali vyrovnať, no stále sme verili," skonštatoval brankár Rangers Henrik Lundqvist. "Keď v to veríte, podarí sa to. Tvrdo sme pracovali na úspechu. Bolo ťažké vypracovať si skutočné gólové príležitosti. Často sme však strieľali. Zaslúžili sme si vyhrať." Smutným hrdinom zápasu bol Joel Ward, ktorý 21,3 sekundy pred koncom dostal za hru vysokou hokejkou trest na 2+2 minúty po tom, ako zasiahol do tváre Carla Hagelina. Počas jeho prvého trestu pri hre Rangers bez brankára v presilovke Brad Richards 6,6 sekundy pred záverom tretej časti hry vyrovnal na 2:2. Pri plynutí druhého menšieho trestu Warda v 95. sekunde predĺženia rozhodol o triumfe newyorského tímu v početnej výhode Marc Staal. "Nemôžeme tvrdiť, že to bola Joelova chyba," povedal útočník Washingtonu Alexander Ovečkin. "Zápas sme prehrali všetci. Víťazíme ako tím a rovnako aj prehrávame. Boli sme blízko k úspechu, no nestačilo to. Ďalší zápas sa začína od nuly. Musíme iba hrať svoju hru." Piaty duel série je na programe v stredu.



2. kolo play off – semifinále konferencií:

Východná konferencia:

NY RANGERS - WASHINGTON 3:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 11. Stralman, 60. Richards, 62. Staal - 29. Laich, 45. Carlson. Brankári: Lundqvist - Holtby. Strely na bránku: 38:18. Diváci: 18.200. Stav série: 3:2.

Západná konferencia:

PHOENIX - NASHVILLE 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)


Góly: 24. Morris, 36. Hanzal - 55. Wilson. Brankári: Smith - Rinne. Strely na bránku: 17:33. Diváci: 17.182. Konečný stav série: 4:1, Phoenix sa vo finále konferencie stretne s Los Angeles Kings.