Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Gašparovič si EURO v Holandsku užíva, z výkonov tímu sa ohromne teší

Na archívnej snímke z 27. októbra 2014 slovenský brankár Mário Gašparovič. Foto: TASR - Milan Kapusta

Gašparovič odhaduje šance zverencov trénera Mariána Berkyho proti 7-násobným majstrom Európy a dvojnásobným majstrom sveta extrémne triezvo: Nezvíťazíme.

Bratislava 31. januára (TASR) - Dlhé roky patril k neodmysliteľným oporám slovenskej futsalovej reprezentácie. Brankár Mário Gašparovič si nikdy na ME či MS ako hráč nezahral, hoci viackrát k tomu bol neuveriteľne blízko. Reprezentačnú kariéru ukončil v roku 2015, stále je však aktívny hráč v rakúskom klube Viedeň Walzer. Turnaj, na ktorom teraz pôsobia mnohí jeho bývalí spoluhráči z klubov aj "repre" si vychutnáva prostredníctvom televíznej obrazovky.

Štyridsaťpäťročný brankár pozná kvality tímu nováčika na šampionáte dokonale, úspešné účinkovanie ho preto ani veľmi neprekvapilo. "Samozrejme, EURO sledujem a užívam si to. Myslím si, že aj keď sa to nesmie povedať do médií, chalani išli na svoj prvý veľký turnaj s malou dušičkou. Ale nemali čo stratiť a v skupine podali naozaj dobré výkony. Zápas s Ruskom bol jasný, o tom nemusíme hovoriť. Dôležitý bol súboj s Poľskom. Poviem úprimne, čakal som, že vyhráme, aj sme viedli. Ale nakoniec bolo dôležité neprehrať a to sme splnili. Do zápasu s Chorvátmi sme išli s tým, že na postup musíme vyhrať a naozaj nám sadol deň," povedal v rozhovore pre TASR bývalý zberateľ majstrovských titulov so Slov-maticom FOFO Bratislava. Duel s Chorvátmi sa mu veľmi páčil: "Hráči hrali výborne, žila lavička, všetko sa zišlo v správny moment. Opäť úprimne, Chorváti nehrali tak dobre ako zvyknú. Majú už rozbehnutú generačnú výmenu, ja som tam poznal osobne len takých dvoch hráčov. Postup do štvrťfinále je super, strašne sa teším."

Ako brankár tiež pozorne sleduje výkony kolegov. S oboma bol aj klubový, resp. reprezentačný kolega, vzájomne si kryli chrbty vo veľkom množstve zápasov. "Ťažko sa mi to hodnotí. ´Obi´ mal v prvom zápase zopár výborných zákrokov. Poviem tiež, že potom mu už nepomohli ani spoluhráči a aj on urobil zbytočnú chybu. Bolo vidieť, že je trochu nervózny, to je ale pochopiteľné. Môže stále zapracovať aj na rozohrávke. Marek bol v karanténe, vynechal zopár tréningov, preto chytal až v ďalších zápasoch. Možno aj bolo lepšie, že proti Rusom nechytal. Podľa mňa je komplexnejší brankár. Podržal mužstvo zákrokmi, oni podržali jeho a o toto presne ide. Tím má dobrú chémiu, je v ňom dobrá atmosféra, hráči sa dlho poznajú a sú kamaráti. Potom sa dostaví výsledok," domnieva sa Gašparovič, ktorý sa môže najkompetentnejšie vyjadriť na otázku, aký výkon má podať brankár v takomto zápase: "Aby uspel proti Španielom, musí byť úplne koncentrovaný, stále si očami hľadať loptu a dostať sa do tranzu. A potrebuje pomoc spoluhráčov pri blokovaní striel."

Gašparovič odhaduje šance zverencov trénera Mariána Berkyho proti 7-násobným majstrom Európy a dvojnásobným majstrom sveta extrémne triezvo: "Poviem na rovinu, proti Španielsku nezvíťazíme ani neremizujeme. Môžeme ale uhrať prijateľný výsledok a to pre mňa už bude aj to, ak im dokážeme streliť čo len jeden gól. Hral som proti nim veľmi často. Len raz sme s nimi dosiahli prijateľnú prehru o jeden gól 1:2 v roku 2008 v príprave v Palencii. V ostatných zápasoch to bolo vždy o viac gólov. U nich doma na kvalifikácii ME na jar 2009 v Badajoze sme prehrali so cťou 0:4. Pamätám si to, tam nám chýbal na turnaji na prvý postup jeden strelený gól."