Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Gaudreau s klubovým rekordom, premiérové góly Eklunda a Briseboisa

Hokejový útočník Columbusu Johnny Gaudreau sa na víťazstve Blue Jackets na ľade San Jose Sharks 6:5 po predĺžení podieľal dvoma gólmi a tromi asistenciami v utorok 14. marca 2023. Foto: TASR - AP

Americký hokejista piatimi bodmi v jednom stretnutí vyrovnal klubový rekord. Stal sa iba šiestym hráčom v histórii Blue Jackets, ktorý zažil päťbodový zápas.

New York 15. marca (TASR) - Jednou z hlavných postáv nočného programu NHL bol útočník Columbusu Johnny Gaudreau, ktorý sa na víťazstve Blue Jackets na ľade San Jose Sharks 6:5 po predĺžení podieľal dvoma gólmi a tromi asistenciami. Americký hokejista piatimi bodmi v jednom stretnutí vyrovnal klubový rekord.

Stal sa iba šiestym hráčom v histórii Blue Jackets, ktorý zažil päťbodový zápas. Naposledy sa podobný kúsok podaril Artemijovi Panarinovi, ktorý si v decembri 2017 pripísal v jednom zápase dve asistencie. Pred ním to vo farbách Columbusu dokázali aj Andrew Cassels, Espen Knutsen, Geoff Sanderson a David Výborný.

"Iba sa snažím čo najviac pomôcť môjmu tímu. Iste, v tejto sezóne nie sme v dobrej pozícii. No v ďalších dvoch či troch týždňoch sa chceme baviť hokejom a ako tím vyhrať čo najviac zápasov," povedal pre denník Bally Sports Ohio 29-ročný krídelník, ktorého tím už dávnejšie stratil reálnu šancu postúpiť do play off. "Päť bodov - to je pre každého hráča veľký večer. Od úvodu stretnutia bolo vidno, že má rýchle nohy," pochválil svojho zverenca tréner Columbusu Brad Larsen.

Gaudreau sa postaral aj o víťazný gól 43 sekúnd pred koncom predĺženia, všetky jeho tri asistencie boli primárne. Zaznamenal už tretí päťbodový zápas v profiligovej kariére, predchádzajúce dva dosiahol ešte v drese Calgary. Gaudreau hral za Flames úvodných deväť sezón v NHL, do Columbusu prišiel vlani v lete ako voľný hráč, keď podpísal s klubom z Ohia lukratívny sedemročný 68,25-miliónový kontrakt. V jeho premiérovej sezóne v tíme Blue Jackets si pripísal zatiaľ 62 bodov (17+45) v 64 dueloch.

V drese Sharks skóroval William Eklund, pre švédskeho útočníka to bol prvý gól v NHL. Dvadsaťročný nováčik ho dosiahol v 15. profiligovom zápase v kariére, šiestom v tejto sezóne. Bodový účet si otvoril už vlani, keď v deviatich vystúpeniach nazbieral štyri asistencie, v tomto ročníku má na konte dva body (1+1). "Je to niečo špeciálne. Niečo, o čom snívate ako malé dieťa. Čakal som na to dlho, mal som už predtým mnoho streleckých príležitostí, ktoré som nevyužil. Konečne som sa dočkal," tešil sa Eklund, ktorého San Jose draftovalo v roku 2021 v 1. kole zo siedmeho miesta.

Premiérový gól v NHL strelil v noci na stredu aj Guillaume Brisebois, ktorý pomohol k víťazstvu Vancouveru nad Dallasom 5:2. Dvadsaťpäťročný obranca profitoval v zápase z peknej bekhendovej prihrávky od spoluhráča Nilsa Amana. Na prvý presný zásah čakal 22 zápasov, z toho 12 ich odohral v tejto sezóne. V predošlých 11 dueloch ročníka si pripísal dve asistencie. V NHL debutoval už v sezóne 2018/2019.

Jubilejný 400. bod v zámorskej súťaži zaknihoval útočník Pittsburghu Jake Guentzel, ktorý ho získal vďaka gólu v domácom zápase s Montrealom (4:6). Strelil ho už 21 sekúnd po úvodnom buly. Guentzel následne pridal aj asistenciu a ďalší gól, no ani tie neodvrátili prehru Penguins. Dvadsaťosemročný americký útočník má na konte 402 bodov (190+212) v 438 zápasoch základnej časti NHL.