Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Gaviho gól oslavovali aj v Škótsku, De la Fuente: Napredujeme

Španiel Alvaro Morata oslavuje s Gavim, vpravo, po strelení úvodného gólu počas kvalifikačného futbalového zápasu skupiny A Euro 2024 medzi Španielskom a Škótskom na štadióne La Cartuja v španielskej Seville vo štvrtok 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Dve kolá pred koncom kvalifikácie ME 2024 sú už v A-skupine známe mená oboch priamo postupujúcich tímov.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Dve kolá pred koncom kvalifikácie ME 2024 sú už v A-skupine známe mená oboch priamo postupujúcich tímov. Futbalisti Španielska si triumfom v Nórsku 1:0 definitívne zabezpečili miestenku na šampionát a na diaľku pomohli aj Škótom, ktorí rovnako neskončia v tabuľke horšie ako na druhej priečke.

Nóri sa v Osle o prekvapenie nepostarali, o ich prehre rozhodol presný zásah Gaviho v 49. minúte. Ten dostal loptu za chrbát brankára Örjana Nylanda po dvoch neúspešných pokusoch svojich spoluhráčov. Gól ešte preveroval VAR pre možný ofsajd, nakoniec však platil a ukázal sa ako dostačujúci pre postup Španielov na ôsme EURO za sebou. Škóti utrpeli vo štvrtok prvú prehru v kvalifikácii, práve na pôde Španielska (0:2), no nedeľná prehra Nórov im zaistila štvrtú účasť na ME v histórii. Španieli i Škóti majú v tabuľke zhodne 15 bodov, Nóri na nich strácajú päť a odohrajú už iba jeden zápas.

Španielsko v marci tohto roka prehralo v kvalifikačnom dueli v Škótsku 0:2, odvtedy si však pripísalo v skupine štyri víťazstvá s impozantným skóre 16:1 a v júni sa tešilo aj z triumfu v Lige národov. "Je zreteľné, že výrazne napredujeme," konštatoval po výhre v Nórsku kouč Luis de la Fuente. "Je cítiť, že tvoríme jednotný a súdržný tím, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť. Učíme sa však neustále, napravili sme to, čo bolo potrebné zmeniť a aj hráči pochopili našu filozofiu. Sme šťastní, že sme si v predstihu zabezpečili postup."

Nóri, ktorí sa naposledy na veľkom podujatí objavili na ME 2000, už majú šancu dostať sa na najbližší šampionát iba cez play off v marci budúceho roka. V tabuľke sú na tretej priečke, po nedeľnom víťazstve Gruzínska nad Cyprom 4:0 majú pred týmto súperom iba náskok troch bodov a Gruzínci majú navyše zápas k dobru. Severania proti Španielsku nedokázali nadviazať na tri predchádzajúce kvalifikačné víťazstvá za sebou. "Je to veľké sklamanie. Ale taký je futbal. Musíme pokračovať v práci," povedal v mixzóne kapitán tímu Martin Ödegaard. "Prvý polčas bol ešte v poriadku. Súper držal loptu, ale veľa si toho nevytvoril. My sme z protiútokov mohli niečo vyťažiť. Ale v druhom polčase sme už zaostávali, súper bol lepší," priznal stredopoliar Arsenalu.