Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Šport

Gebrselassie sa rozlúči so súťažným oválom v máji v Holandsku

Foto: TASR/AP

Etiópsky veterán to uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii vo Viedni. Africký vytrvalec, ktorý v stredu oslávi 39. narodeniny, dominoval na atletickom ovále v 90-tych rokoch.

Londýn 16. apríla (TASR) - Dvojnásobný olympijský víťaz a štvornásobný majster sveta v behu na 10.000 m Haile Gebrselassie plánuje ukončiť súťažnú kariéru na atletickom ovále na budúci mesiac v holandskom Hengele. Etiópsky veterán to uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii vo Viedni.

Africký vytrvalec, ktorý v stredu oslávi 39. narodeniny, dominoval na atletickom ovále v 90-tych rokoch minulého storočia. Neskôr sa preorientoval na cestné vytrvalostné preteky, pričom maratónu sa začal venovať po skončení OH 2004 v Aténach.

"Budú to moje posledné preteky na 10.000 m," uviedol Gebrelassie deň potom, ako v rakúskej metropole zdolal v polmaratóne držiteľku svetového rekordu v ženskom maratóne Paulu Radcliffeovú. "Stále sa však cítim dobre. Ak porovnám svoju výkonnosť s rokom 2011, tak vidím len minimálne zmeny. Len som teraz trochu pomalší."

Gebrselassie sa 27. mája predstaví na pretekoch Fanny Blankers-Koen Games v Hengele. O týždeň skôr pobeží aj Veľkom behu v Manchestri na 10 km. Bývalý držiteľ svetového maxima v maratóne odstúpil minulý rok v septembri pre problémy s dýchaním z Berlínskeho maratónu, kde prekonal jeho svetový rekord Keňan Patrick Makau. Vo februári na maratóne v Tokiu sa Gebrselassie musel uspokojiť so štvrtým miestom, ale výsledný čas 2:08:17 h bol pre neho sklamaním.