Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Gelle vo finále K1 na 1000 m 7.,dvojkajak Kmeťová, Kohlová na 500 m 4.

Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle (na snímke) obsadil v A-finále K1 na 1000 m na MS v nemeckom Duisburgu siedme miesto. Zo zisku zlata sa tešil domáci Nemec Max Hoff. Duisburg, 31. augusta 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kmeťová s Kohlovou boli v cieli so štvrtým miestom spokojné, trochu ich však mrzelo, že im tesne ušiel bronz.

Duisburg 31. augusta (TASR) - Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle obsadil v A-finále K1 na 1000 m na MS v Duisburgu siedme miesto. Zo zisku zlata sa tešil domáci Nemec Max Hoff. Dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr skončil vo finále K2 na poslednej deviatej priečke, aj v tejto disciplíne patrí titul nemeckým vodákom Maxovi Rendschmidtovi a Marcusovi Grossovi.

Gelle už postup do finále singla považoval za úspech, so siedmou priečkou bol po dojazde do cieľa spokojný. "Boli to neskutočne ťažké preteky. Už tomu nasvedčoval vietor na štarte, ktorý fúkal z opačnej strany. Vo výhode boli dráhy číslo 8 a 9, ktoré boli predsa len trochu kryté. Snažil som sa držať kontakt s prvými dvomi kajakármi. Dán Poulsen nasadil vo vedľajšej dráhe veľmi vysoké traťové tempo, usiloval som sa ho udržať. Po silných nárazoch vetra som cítil veľkú bolesť, no v druhej polovici trate sa mi podarilo vystupňovať tempo a napokon som predbehol dvoch súperov, čo si cením. S týmito MS musím vysloviť veľkú spokojnosť bez ohľadu na to, ako dopadne nedeľňajšia päťstovka. Podarilo sa mi postúpiť dvakrát do finále, s čím som vôbec nepočítal. Nemám sa za čo hanbiť, ani si nemám čo vyčítať," povedal člen Dukly Trenčín.

Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček (vpredu), Juraj Tarr (vzadu) skončil na MS v rýchlostnej kanoistike v nemeckom Duisburgu vo finále K2 na poslednej deviatej priečke. Duisburg, 31. augusta 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Vlček po deviatom mieste dvojkajaka netajil sklamanie. "Zaplatili sme zrejme nováčikovskú daň. Na štarte sa mi vyšmyklo pádlo, čo sa mi ešte nikdy nestalo, bola to smola. Nesedel nám ani protivietor. Postupne sme sa síce rozbehli, ale v závere nám chýbali sily. Dráhy bližšie pri tribúne boli výhodnejšie, no na to sa nevyhovárame. Reálne sme mali na 4.-5. miesto, keby nám to sadlo aspoň tak ako v rozjazde a semifinále," povedal "háčik" slovenskej kádvojky.

Zadák Tarr pred štartom v kútiku duše sníval o medaile. "Cítil som sa dobre a veril som si aj na bronz. Pri rozjazdení som mal na vode pocit, že loď ide dobre. Nevedel som, čo sa stalo Erikovi na štarte. Snažil som sa nespomaliť, no hneď sme dostali jednu celú loď, stratili sme dve-tri sekundy a manko sa nám už nepodarilo dohnať. Nevešiame však hlavy a na päťstovke sa pokúsime napraviť si chuť."

výsledky finále na 1000 m:
K1: 1. Max Hoff (Nem.) 3:44,210, 2. Ken Wallace (Austr.) 3:44,652, 3. Bence Bombvári (Maď.) 3:44,680...7. Peter GELLE (SR) 3:49,381
K2: 1. Max Rendschmidt, Max Gross (Nem.) 3:22,321, 2. Pavel Medvedev, Oleg Jureňa (Biel.) 3:23,002, 3. Rudolf Dombi, Róland Kokény (Maď.) 3:23,021...9. Erik VLČEK, Juraj TARR (SR) 3:27,18


Dvojkajak Kmeťová, Kohlová na 500 m štvrtý tri desatiny od bronzu

Slovenský dvojkajak v zložení Ivana Kmeťová (vpredu), Martina Kohlová (vzadu), obsadil v A-finále K2 na 500 metrov na MS v rýchlostnej kanoistike v nemeckom Duisburgu cenné štvrté miesto. Duisburg, 31. augusta 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Slovenský ženský dvojkajak v zložení Ivana Kmeťová, Martina Kohlová obsadil v A.finále K2 na 500 m na MS v Duisburgu cenné štvrté miesto. Zverenky trénera Filipa Petrlu vo Wedau-Parku zopakovali výsledok z MS 2007, od bronzovej poľskej posádky Karolina Najová, Beata Mikolajczyková ich delili iba tri desatiny. Zo zisku zlata sa tešili domáce Nemky Franziska Weberová s Tinou Dietzeovou.




Kmeťová s Kohlovou boli v cieli so štvrtým miestom spokojné, trochu ich však mrzelo, že im tesne ušiel bronz. "Tri desatiny nie sú veľa ani málo, v kanoistike často rozhodujú minimálne rozdiely, no tentokrát sme boli naozaj veľmi blízko k zisku cenného kovu. S výkonom sme spokojné, škoda, že z toho napokon nebola medaila. Celá sezóna neprebiehala podľa mojich predstáv, o to mám väčšiu radosť, že som ju zaklincovala takýmto super výsledkom. Pred odchodom do Duisburgu sme o štvrtom mieste ani nesnívali. S Ninou máme nacvičené, že po 200 metroch ideme do záveru a o to sme sa snažili aj v dnešnom finále. Predbehli sme Rusky i Bielorusky, čo si ceníme," povedala Kmeťová.

Pre Kohlovú bola sobota mimoriadne úspešná, predpoludním postúpila v Duisburgu do A-finále K1 na 200 m. "Som maximálne spokojná, veď sa mi ako jedinej členke slovenskej ekipy podarilo postúpiť do finále v dvoch olympijských disciplínach. Je to taký bonbónik. Do Duisburgu sme nešli s veľkými ambíciami, štvrtým miestom sme potvrdili progres. Je super, že sme sa s Ifčou dali opäť dokopy a jazdíme spolu v jednej lodi. Keby sme mali trochu viac šťastia v závere, mohla z toho byť najcennejšia medaila v našej kariére. Teraz sme boli bližšie k tretiemu miestu ako pred šiestimi rokmi, keď sme mali čo robiť, aby sme neskončili piate. Vo finiši sme dokázali zrýchliť a prešprintovali sme Rusky. Nečakala som ani to, že zdoláme Bielorusky. Po poslednej stovke som však vedela, že to bude dobré. Rada jazdím v protivetre, bola to pre mňa výhoda," povedala členka ŠKP Brstislava.

výsledky K2 na 500 m:
1. Franziska Weberová, Tina Dietzeová (Nem.) 1:47,070, 2. Katalin Kovácsová, Nataša Douchevová-Janicsová (Maď.) 1:48,006, 3. Karolina Najovál,, Beata Mikolajczyková (Poľ.) 1:48,537, 4. Ivana KMEŤOVÁ, Martina KOHLOVÁ (SR) 1:48,566