Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

De Bondt vyhral po úniku 18. etapu Gira, na čele sa udržal Carapaz

Na snímke Dries De Bondt po víťazstve 18. etapy na Giro d'Italia 26. mája 2022. Foto: TASR/AP

Po dvoch náročných dňoch v kopcoch a pred ďalšími dvoma, ktoré na pelotón čakali v piatok a sobotu, pripravili organizátori krátku a prevažne nenáročnú etapu.

Treviso 26. mája (TASR) - Belgický cyklista Dries de Bondt triumfoval vo štvrtkovej 18. etape pretekov Giro d'Italia. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil v špurte štvorice po celodennom úniku a 156 km dlhú trať z obce Borgo Valsugana do Trevisa zvládol za 3:21:22 h. Druhý finišoval domáci Edoardo Affini (Jumbo-Visma) a tretí skončil Dán Magnus Cort (EF Education). Na čele celkového poradia sa udržal Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers).

Po dvoch náročných dňoch v kopcoch a pred ďalšími dvoma, ktoré na pelotón čakali v piatok a sobotu, pripravili organizátori krátku a prevažne nenáročnú etapu. Bola to posledná šanca pre šprintérov na tohtoročnom Gire, no úvodných 100 km malo zvlnený profil a pred nájazdom na záverečnú rovinatú časť stál pred pelotónom síce krátky, no prudký kopec Muro di Ca’ del Poggio (1 km, 12,3%). Aj preto si museli šprintérske tímy počas celého priebehu strážiť situáciu. V úvode sa im to podarilo a do úniku pustili len štvoricu. Okrem De Bondta, Affiniho, Corta a Davideho Gabbura (Bardiani-CSF-Faizan) sa pokúšalo odtrhnúť aj veľa ďalších, no jazdci QuickStepu, DSM a FDJ im nedali šancu. Kvarteto malo po 30 km k dobru 2:30 minúty a čakal ho dlhý deň na čele s malou šancou na úspech.

Štvorica sa jej však chopila naplno, výborne spolupracovala a pod Muro di Ca’ del Poggio si priniesla rovnaký náskok. Bez ujmy zvládla aj prudké stúpanie a na zjazde dokonca pridala ďalších 30 sekúnd k dobru. Do cieľa však zostávalo ešte 40 km a začala sa naháňačka s pelotónom. Úniku pomáhali kľukaté cesty a 11 km pred páskou stále živil nádej na víťazstvo. Náskok bol 1:08 minúty. Na čele pelotónu pracovali hlavne jazdci QuickStepu a SAE Team Emirates, ktorí nasadili vysoké tempo a z pelotónu odpadávalo stále viac a viac pretekárov. Manko na únik však vôbec neklesalo, aj šesť kilometrov pred cieľom bolo minútové a tak sa o víťazovi rozhodlo medzi štvoricou v úniku. Najlepšie nohy v závere mal De Bondt, ktorý si pripísal šieste a najväčšie víťazstvo v kariére.

"To, že vyhral únik, nebolo o mne, ale o nás. Bola to spolupráca všetkých až do posledného kilometra. Všetci hovorili, že vyhrá Cavendish, Demare alebo Dainese. Taký bol scenár. No my sme ani chvíľu nepochybovali, nikto nevynechal ani jedno kolo pri striedaní," povedal De Bondt.

výsledky 18. etapy (Borgo Valsugana - Treviso, 156 km):


1. Dries de Bondt (Belg./Alpecin-Fenix) 3:21:21 h
2. Edoardo Affini (Tal./Jumbo-Visma)
3. Magnus Cort Nielsen (Dán./EF Education)
4. Davide Gabburo (Tal./Bardiani-CSF-Faizan) všetci rovnaký čas
5. Alberto Dainese (Tal./DSM) +14 s
6. Arnaud Demare (Fr./Groupama-FDJ)
7. Davide Cimolai (Tal./Cofidis)
8. Mark Cavendish (V. Brit./QuickStep Alpha Vinyl)
9. Fernando Gaviria (Kol./SAE Team Emirates)
10. Simone Consonni (Tal./Cofidis) všetci rovnaký čas

celkové poradie:

1. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 76:41:15 h
2. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) +3 s
3. Mikel Landa (Šp./Bahrajn Victorius) +1:05
4. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +5:48
5. Pello Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) +6:19
6. Jan Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) +7:12
7. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +7:13
8. Domenico Pozzovivo (Tal./Intermarché-Wanty-Gobert) +12:30
9. Juan Pedro Lopez (Šp./Trek-Segafredo) +15:10
10. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education) +17:03