Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Gojowczyk s Halepovou prvými osemfinalistami dvojhry na US Open

Nemecký tenista Peter Gojowczyk reaguje po bodovom zisku v zápase proti Švajčiarovi Henrimu Laaksonenovi v 3.kole dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji US Open v New Yorku 3. septembra 2021. Foto: TASR/AP

V 3. kole Halepová ako nasadená dvanástka vyradila devätnástku "pavúka" Kazašku Jelenu Rybakinovú po takmer dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 7:6 (11), 4:6, 6:3.

New York 3. septembra (TASR) - Nemecký tenista Peter Gojowczyk sa stal prvým osemfinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Us Open. V 3. kole v dueli dvoch kvalifikantov zdolal Švajčiara Henriho Laaksonena 3:6, 6:3, 6:1, 6:4.

Pre 32-ročného Mníchovčana je to životný úspech na podujatí veľkej štvorky. V súboji o postup do štvrťfinále nastúpi proti víťazovi zápasu medzi tretím nasadeným Grékom Stefanosom Tsitsipasom a talentovaným Španielom Carlosom Alcarazom.

Suverénne ide ďalej druhý nasadený Rus Daniil Medvedev, newyorský finalista z roku 2019 zvíťazil nad španielskym antukárom Pablom Andujarom 6:0, 6:4, 6:3. Jeho osemfinálovým súperom bude víťaz stretnutia medzi Austrálčanom Alexeiom Popyrinom a Britom Danielom Evansom.

muži - dvojhra - 3. kolo:

Daniil Medvedev (Rus.-2) - Pablo Andujar (Šp.) 6:0, 6:4, 6:3,
Peter Gojowczyk (Nem.) - Henri Laaksonen (Švajč.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:4


Rumunská tenistka Simona Halepová sa stala prvou osemfinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. V 3. kole ako nasadená dvanástka vyradila devätnástku "pavúka" Kazašku Jelenu Rybakinovú po takmer dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 7:6 (11), 4:6, 6:3. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi proti piatej nasadenej Ukrajinke Jeline Svitolinovej, ktorá zdolala Rusku Dariu Kasatkinovú 6:4, 6:2.

Rumunská tenistka Simona Halepová podáva proti Kazaške Jelene Rybakinovej v 3.kole dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji US Open v New Yorku 3. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Prvé dejstvo zápasu medzi Halepovou a Rybakinovou bolo ako na hojdačke. Rumunka v ňom prehrávala 0:3 i 3:5, no napokon si vynútila tajbrejk, v ktorom mala za stavu 6:2 k dispozícii štyri setbaly. Rybakinová ich však odvrátila a tajbrejková koncovka priniesla veľkú drámu s množstvom strhujúcich výmen. Halepová napokon za stavu 12:11 po dvojchybe Rybakinovej využila siedmy setbal.

Aj v druhom dejstve viedla Kazaška 3:0 a mala dva brejky k dobru. Halepová síce otočila na 4:3, no záver setu patril Rybakinovej, ktorá sa po lekárskom ošetrení postupne dostala do dobrého tempa V deviatom geme zobrala súperke servis a v desiatej hre sa zaskvela tromi esami. V treťom sete však Rybakinová odišla kondične, mala problémy s pohybom po dvorci, čo Halepová využila.

Bývalá svetová jednotka bola naposledy v New Yorku medzi elitnou šestnástkou v roku 2016. "Z postupu do osemfinále mám veľkú radosť. Vedela som, že to bude ťažký zápas. S Jelenou som už v minulosti odohrala vyše trojhodinový maratón. Je to hráčka, ktorá sa neustále snaží dostávať súperku pod tlak. Druhý set som nezvládla podľa predstáv, chýbal mi potrebný pokoj. V treťom som sa však dokázala opäť nakopnúť. Hrať pred newyorským publikom je skvelý pocit, diváci nám na turnajoch veľmi chýbali," uviedla Hakepová v prvom pozápasovom interview.

Do osemfinále postúpila aj deviata nasadená Španielka Garbine Muguruzová Blancová. Rodáčka z Venezuely zdolala v atraktívnom súboji vlaňajšiu finalistku a turnajovú osemnástku Bielorusku Victoriu Azarenkovú 6:4, 3:6, 6:3. V zápase plnom razantných výmen od základnej čiary bol kľúčový šiesty gem tretieho setu, v ktorom Muguruzová Blancová prelomila Azarenkovej podanie.

"Očakávala som náročný zápas a to sa aj potvrdilo. Dôležité bolo, že po druhom sete som nespanikárila. Nebola som na seba naštvaná a dokázala som potlačiť negatívne emócie. Dúfala som, že v treťom dejstve príde nejaká šanca a využila som ju. Fanúšikovia na štadióne Arthura Ashea boli skvelí, vytvorili výbornú atmosféru," povedala dvojnásobná grandslamová šampiónka v rozhovore s bývalým švédskym tenistom Matsom Wilanderom. V osemfinále ju čaká ôsma nasadená Češka Barbora Krejčíková, víťazka Roland Garros si poradila s Ruskou Kamillou Rachimovovou 6:4, 6:2.

ženy - dvojhra - 3. kolo:

Jelina Svitolinová (Ukr,-5) - Daria Kasatkinová (Rus.) 6:4, 6:2,
Barbora Krejčíková (ČR-8) - Kamilla Rachimovová (Rus.) 6:4, 6:2
Garbine Muguruzová Blancová (Šp.-9) - Victoria Azarenková (Biel.-18) 6:4, 3:6, 6:2
Simona Halepová (Rum.-12) - Jelena Rybakinová (Kaz.-19) 7:6 (11), 4:6, 6:3