Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Golberg získal zlato na 50 km klasicky

Na snímke uprostred nórsky bežec na lyžiach Paal Golberg oslavuje víťazstvo v behu na 50 km klasicky mužov s hromadným štartom na MS v slovinskej Planici v nedeľu 5. marca 2023. Vľavo druhý Nór Johannes Hösflot Kläbo, vpravo tretí Švéd William Poromaa. Foto: TASR/AP

V záverečnej súťaži šampionátu zvíťazil tesne pred krajanom Johannesom Hösflotom Kläbom (+1,0 s) a Švédom Williamom Poromaaom (+1,2).

Planica 5. marca (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Paal Golberg získal na MS v Planici zlatú medailu v nedeľných pretekoch na 50 km klasicky s hromadným štartom. V záverečnej súťaži šampionátu zvíťazil tesne pred krajanom Johannesom Hösflotom Kläbom (+1,0 s) a Švédom Williamom Poromaaom (+1,2). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Tridsaťdvaročný Golberg prvýkrát v kariére vybojoval individuálnu medailu v dištančných pretekoch a hneď toho najjagavejšieho lesku v kráľovskej päťdesiatke. Do svojej zbierky pridal piaty cenný kov z MS (4-1-0), doterajšie tri zlaté medaily však získal v tímových súťažiach, striebro mal z individuálneho šprintu.

V úvode pretekov sa balík držal pohromade, tempo udávali najmä Martin Löwström Nyenget, Golberg a Kläbo. Nóri naťahovali hlavné pole, ktoré sa postupne redukovalo, na 12,5 km v ňom bolo už len približne 30 bežcov. V polovici pretekov sa hlavná skupina rozdelila, strácať začal aj Emil Iversen, ktorý potvrdzoval slabú formu a bolo jasné, že neobháji titul z Oberstdorfu 2021. Vo vedúcej skupinke s 13 mužmi diktoval tempo najmä Golberg, postupne z nej maratónci odpadávali a pred záverečným kolom sa zúžila na 10 pretekárov. Golberg nastúpil pred posledným kilometrom, za sebou viezol Kläba, Poromaaou a Calleho Halfvarssona. Golberg nakoniec svoj pracne získaný niekoľkometrový náskok udržal až do cieľa a mohol sláviť triumf. V Planici získal svoju štvrtú medailu (3-1-0).