Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Golden State zvládli prvý krok k obhajobe, Cleveland zdolali 104:89

Na snímke vpravo hráč Golden State Draymond Green zaznamenal 16 bodov, jedenásť doskokov a sedem asistencií v prvom zápase finále play off basketbalovej NBA Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (104:89) v noci na 3. júna 2016. Foto: TASR/AP

Druhý zápas je na programe v noci na pondelok opäť na palubovke Golden State.

Oakland 3. júna (TASR) - Basketbalisti Golden State zvládli prvý finálový krok k obhajobe titulu v zámorskej NBA. V úvodnom dueli zdolali na domácej palubovke Cleveland Cavaliers 104:89 a ujali sa vedenia 1:0 v sérii. Pod presvedčivý triumf sa podpísali najmä domáci hráči z lavičky. Draymond Green si pripísal šestnásť bodov, jedenásť doskokov a sedem asistencií, Shaun Livingston zasa dvadsiatimi bodmi dosiahol osobné maximum v play off.

Taktika Clevelandu na finále bola pred začiatkom série jasná. Ak chceli Cavaliers uspieť, museli eliminovať ostrostrelcov súpera Stephena Curryho s Klayom Thompsonom. Tí sa počas sezóny i v play off starali o väčšinu ofenzívnej produktivity mužstva z Oaklandu. V prvom zápase hostia splnili taktické pokyny, ale zabudli na to, že Warriors majú aj na lavičke kvalitných hráčov.

Na snímke fanúšikovia Golden State v hľadisku v prvom zápase finále play off basketbalovej NBA Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers v Oaklande v noci na 3. júna 2016.
Foto: TASR/AP


V prvom polčase mali mierne navrch domáci, ale Cavs zlepšeným výkonom v tretej štvrtine manko dotiahli a dokonca sa ujali aj vedenia. Na prelome tretej a štvrtej desaťminútovky prišiel zlomový moment, keď Warriors, najmä zásluhou hráčov z lavičky, zaznamenali rozhodujúcu šnúru 21:4 a výhru si už potom ustrážili. "Ak chcete vyhrať titul, musí makať celé mužstvo. Ak to nejde tradičným lídrom, potiahnu v útoku iní. A presne to sa stalo dnes. Klobúk dole pred našou lavičkou," chválil svoje mužstvo tréner Kalifornčanov Steve Kerr, ktorý po zlom vstupe Warriors do druhého polčasu počas oddychového času od zlosti zlomil plastovú tabuľku na kreslenie pokynov. "Lepšie zlomiť tabuľku ako si vybúriť frustráciu na hráčoch, nemyslíte?," žartoval s novinármi.



Clevelandu vyšla prvá časť plánu, ale v tej druhej zlyhal. Hosťujúci striedajúci hráči prehrali mikrosúboj s domácou lavičkou zahanbujúco 10:45. "Nešla nám streľba, stratili sme priveľa lôpt a navyše sme si nedali pozor na ich náhradníkov. Takýmto spôsobom nemáme šancu uspieť. Do druhého zápasu musíme toho veľa zmeniť," uviedol líder Clevelandu LeBron James, ktorý k 23 bodom pridal aj 12 doskokov a 9 asistencií.

Druhý zápas finálovej série je na programe v noci na pondelok opäť v Oaklande.

finále play off NBA - 1. zápas:

GOLDEN STATE WARRIORS - CLEVELAND CAVALIERS 104:89 (28:24, 24:19, 22:25, 30:21)



Warriors: Green 16 /11 doskokov/, Barnes 13, Curry 11, Bogut 10, Thompson 9 (Livingston 20, Iguodala 12, Barbosa 11, Ezeli 2, Varejao 0, Clark 0, Speights 0, Rush 0).

Cavaliers: Irving 26, James 23 /12 doskokov/, Love 17 /13 doskokov/, Thompson 10 /12 doskokov/, Smith 3 (Shumpert 3, Jefferson 3, Frye 2, Dellavedova 2, Jones 0, Williams 0, Mozgov 0, Jones 0).

TH: 10/9 - 20/18, fauly: 16 - 17, trojky: 9 - 7. Diváci: 19.596.

/stav série: 1:0/


Biyombo dostal jednozápasový trest

Vedenie zámorskej basketbalovej NBA v piatok oznámilo, že center Toronta Bismack Biyombo dostal trest na jeden zápas, ktorý si odkrúti na začiatku budúcej sezóny.

Suspendáciu si vyslúžil za akumulované fauly v play off. Biyombo nazbieral štyri "čierne" body v poslednom 6. finále Východnej konferencie play off s Clevelandom, ktoré Raptors prehrali a celú sériu 2:4 na zápasy.

Biyombo si možno odkrúti trest už v inom klube. Počas leta sa pravdepodobne stane voľným hráčom.