Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Goretzka zachránil Nemcov od blamáže, Neuer: Bol to nervák

Na snímke Leon Goretzka z Nemecka strieľa vyrovnávajúci gól na 2:2 do siete Maďarska v zápase základnej F-skupiny Nemecko - Maďarsko na ME vo futbale v stredu 23. júna 2021 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Joachima Löwa vedeli, že bez ohľadu na výsledok paralelného súboja Francúzska s Portugalskom (2:2) ich posunie do ďalších bojov akákoľvek výhra či remíza.

Mníchov 24. júna (TASR) - Futbalisti Nemecka boli po krachu na MS 2018 blízko k ďalšej blamáži. V záverečnom zápase F-skupiny EURO 2020 prehrávali ešte v 84. minúte s Maďarmi 1:2 a črtalo sa ďalšie prekvapujúce vypadnutie už v základnej skupine. Nemcov napokon spasil gól striedajúceho Leona Goretzku, vďaka ktorému vydreli s outsiderom remízu 2:2, znamenajúcu postup z druhého miesta skupiny. V osemfinále nastúpia v utorok 29. júna v londýnskom Wembley proti domácemu Anglicku.

Favorit sa na remízu nadrel, po záverečnom hvizde nasledoval hlboký výdych. "Maďari hrali kompaktne a predviedli výborný výkon. My sme sa ocitli v problémoch a dlho sme sa nevedeli z nich vyhrabať, no ukázali sme skvelú morálku. V konečnom zúčtovaní je dôležité iba to, že sme postúpili. To bude platiť aj o našom ďalšom zápase. Verím, že v ňom uspejeme," vyjadril sa pre uefa.com Joshua Kimmich.

Zverenci trénera Joachima Löwa vedeli, že bez ohľadu na výsledok paralelného súboja Francúzska s Portugalskom (2:2) ich posunie do ďalších bojov akákoľvek výhra či remíza. Maďari však predviedli ďalší oduševnený výkon, v Mníchove dvakrát viedli a boli blízko k senzačnému vyradeniu favorita. "Bol to nervák, po remíze nám spadol obrovský balvan zo srdca," priznal brankár Nemecka Manuel Neuer. "Osemfinálový duel s Angličanmi bude úplne iný ako súboj s Maďarskom. Chceme ísť ďalej, Wembley nám sedí."

Po výbornom výkone proti Portugalsku (4:2) museli Nemci v záverečnom skupinovom vystúpení siahnuť na dno síl. Po vyrovnaní Kaia Havertza v 66. minúte neudržali na pár sekúnd koncentráciu a opäť prehrávali, keď Leroy Sané neustrážil Andrása Schäfera a stredopoliar Dunajskej Stredy hlavou prekonal Neuera. Prišlo tak k ďalšiemu ťažkému dobývaniu maďarskej bránky. Úľavu priniesol až gól striedajúceho Goretzku, ktorý v 84. minúte prepálil Pétera Gulácsiho. "Všetky tieto 'malé' tímy odvedú v zápase obrovské penzum práce a vynikajúco bránia. Maďari sa zakopali na vlastnej polovici s desiatimi hráčmi a nemali čo stratiť. Je skvelé, že sme dokázali z tejto ťažkej skupiny postúpiť a už sa tešíme na duel s Anglickom," povedal Löw.

Maďari boli po remíze s úradujúcimi majstrami sveta Francúzmi (1:1) blízko k ďalšej senzácii. Víťazstvo nad Nemeckom by ich posunulo do osemfinále, v náročnej F-skupine však napokon obsadili s dvomi bodmi očakávané posledné štvrté miesto. "Som veľmi hrdý na náš výkon, na druhej strane som sklamaný, že sme nepostúpili do osemfinále. Vo všetkých troch dueloch sme nechali na ihrisku všetko. Nemôžeme si nič vyčítať, sme pyšní na to, ako sme hrali. Myslím si, že sme skutočne na dobrej ceste. Trom veľmi náročným protivníkom sme riadne sťažili život," povedal útočník Roland Sallai.

Po dvoch dueloch v zaplnenej Puskásovej Aréne v Budapešti museli Maďari tentoraz vycestovať na zápas do Mníchova, no aj v bavorskej metropole dokázali podať srdnatý výkon. Po remíze 2:2 sa pre nich šampionát skončil, lúčia sa však so vztýčenými hlavami. "Boli sme pod tlakom, no dokázali sme pustiť Nemcov len do minima šancí. Po ich vyrovnaní sme dokázali vynikajúco zareagovať. Boli sme tak blízko...," smútil brankár Gulácsi. Maďarskí hráči si po zápase zaspievali s fanúšikmi v mníchovskej aréne národnú hymnu, mnohým futbalistom sa pritom tisli do očí slzy. Podľa Gulácsiho sa maďarský tím nemá za čo hanbiť: "Od začiatku šampionátu sme sa viac koncentrovali na vlastné výkony ako na súperov, odohrali sme tri tesné zápasy. Sme hrdí na to, čo sme dokázali, som však sklamaný, že sme sa neprebojovali ďalej."