Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Nemci ospevujú Super Maria, Argentína chváli Lionela

Nemecký futbalista Mario Götze drží víťaznú trofej po zisku titulu svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii po tom, čo vo finále zvíťazili nad Argentínou 1:0 po predĺžení 13. júla 2014 v Riu de Janeiro. Foto: FOTO TASR/AP

Pre Götzeho to bol druhý presný zásah na MS v Brazílii, ten prvý zaznamenal ešte v skupinovej fáze proti Ghane.


Rio de Janeiro 14. júla (TASR) - Nemecko má po nedeľňajšom finále futbalových MS v Brazílii nového hrdinu. Stal sa ním útočník Mario Götze, ktorý ako jediný prekonal argentínskeho brankára Romera a po 24 rokoch sa mohol Nationalelf tešiť z titulu svetových šampiónov. Tréner Joachim Löw nešetril po stretnutí chválou na adresu 22-ročného útočníka, ktorý len v 88. minúte vybehol na ihrisko za Miroslava Kloseho.

"Povedal som mu nech ide na ihrisko, ukáže celému svetu, že je lepší ako Lionel Messi a tiež to, že môže rozhodnúť toto finále," povedal Löw po stretnutí. "Götze je zázračný chlapec. Má obrovské schopnosti a vynikajúce zručnosti. Kedykoľvek môže rozhodnúť zápas a dnes strelil skvelý gól."

Nemecký futbalista Mario Götze sa raduje z gólu sa raduje z gólu na 1:0 v druhom predĺžení vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
Foto: FOTO TASR/AP
Pre Götzeho to bol druhý presný zásah na MS v Brazílii, ten prvý zaznamenal ešte v skupinovej fáze proti Ghane. "Nebol to pre mňa jednoduchý turnaj. Ale som nesmierne rád, že tento tím so mnou vyhral titul. Každý jeden hráč si to zaslúžil," skonštatoval "Super Mario", ktorý nezabudol ani na najbližších. "Musím sa poďakovať rodine a priateľom, ktorí vo mňa verili. Dokonca bolo pár hráčov, ktorí za mnou prišli a povedali: 'Dnes to dokážeš'."

Nemci sa dostali na futbalový vrchol štvrtýkrát v histórii, no po prvý raz za posledných 24 rokov. Z titulu sa predtým tešili v rokoch 1954, 1974 a 1990. Na konte majú i striebro z 2002 a bronz z rokov 2006 a 2010. Na tróne pre svetových šampiónov vystriedali Španielov a po prvý raz v histórii MS sa stalo, že európske mužstvo získalo zlato na americkom kontinente.


Sabellovi chýbali góly

Aj napriek tomu, že jeho zverenci ťahali vo finále MS v Brazílii za kratší koniec, tréner argentínskej futbalovej reprezentácie Alejandro Sabella nešetril slovami chvály na adresu svojich hráčov. Jediné, čo v nedeľu chýbalo v hre Lionela Messiho a spol., boli podľa Sabellu góly.

"Hráči odohrali fantastický šampionát. Nikto ich nemôže za nič viniť. Dnes sme doplatili na to, že sme nepremenili šance. S výnimkou toho som na výkon mužstva veľmi hrdý. Môžu sa vrátiť domov so zdvihnutými hlavami a pozrieť sa navzájom každý každému do očí. Pre to, aby Argentína získala vytúženú trofej, urobili všetko," nechal sa počuť Sabella na pozápasovej tlačovej konferencii.

Argentínsky futbalista Gonzalo Higuain (9) strieľa gól, ktorý nebol uznaný pre ofsajd vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
Foto: FOTO TASR/AP
Najväčšiu šancu mal útočník Gonzalo Higuain, ktorý v 20. minúte nevyužil chybné odhlavičkovanie Toniho Kroosa a v čistej šanci zoči-voči brankárovi Manuelovi Neuerovi zaváhal. "Hoci mal súper loptu na kopačkách častejšie, bol to vyrovnaný zápas. Škoda Gonzalovej šance, možno by potom duel vyzeral úplne inak. O výsledku vo finálových stretnutiach rozhodujú detaily a tie Nemci predviedli lepšie," dodal Sabella.

Argentínsky kouč pochválil aj kapitána Messiho, ktorý v nedeľu predviedol iba mdlý výkon. "Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja si zaslúži na sto percent. Do finále sme sa dostali najmä jeho zásluhou. On doviedol tím tam, kde sme mohli siahať na tú najcenejšiu trofej. Už teraz patrí medzi legendy, nemusí získať majstrovský titul ako Maradona," povedal Sabella na Messiho adresu.