Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Greipel vyhral 15. etapu, Sagan finišoval na štvrtom mieste

Cyklisti počas 15. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá vedie z Mende do Valence a meria 183 km. Foto: TASR/AP

Lídrom je stále Brit Chris Froome, ktorý má 3:10-minútový náskok pred druhým Nairom Quintanom z Kolumbie.

Valence 19. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v nedeľňajšej 15. etape slávnych pretekov Tour de France štvrté miesto a udržal si zelený dres. Z triumfu sa tešil jeho konkurent Andre Greipel, ktorý si pripísal už tretí triumf na prebiehajúcom ročníku a celkovo deviaty na Tour. Jazdec stajne Lotto sa presadil v záverečnom špurte a 183 km dlhú trať z Mende do Valnece zvládol za 3:56:35 hodiny. Na druhej priečke finišoval jeho krajan John Degenkolb a tretí skončil Alexander Kristoff z Nórska.

Nič sa nezmenilo na čele celkového poradia. Lídrom je stále Brit Chris Froome, ktorý má 3:10-minútový náskok pred druhým Nairom Quintanom z Kolumbie. Tretia priečka patrí Američanovi Tejayovi van Garderenovi (+3:32 min).

Sagan má v bodovacej súťaži náskok 44 bodov pred Greipelom, tretí je Degenkolb. Dvadsaťpäťročného Slováka v nedeľu vyhlásili za najbojovnejšieho pretekára etapy.

"Dnes som sa pokúšal vyhrať etapu, ale nakoniec sa mi to nepodarilo. Nie je to také jednoduché, ako sa zdá. Ďakujem za podporu. Je neuveriteľné, že slovenskí fanúšikovia dokázali prísť sem na Tour de France a povzbudzovať ma," povedal Sagan v cieli, kde sa stretol so svojimi fanúšikmi.

"Celý deň som sa cítil dobre. Získal som maximum bodov na prémii. Potom som chcel vytrvať vpredu. Keď nás dostihol pelotón, sústredil som sa na finálny šprint. Vymenil som bicykel za svoj obľúbený na rovinaté dojazdy. No šprint je vždy lotéria. Snažil som sa dostať do najlepšej pozície, no Greipel bol opäť silnejší než ja," opísal priebeh etapy.

Greipel sa už vzdal boja o zelený dres. "Myslím si, že mi už ušiel, Peter je príliš silný, je vo všetkých únikoch. Zaslúži si to," povedal na adresu svojho súpera.

Slovenskí fanúšikovia majú jasno v tom, kto dnes bude víťazom etapy, zatiaľ čo jazdci boli na trati fanúšikovia si zorganizovali vlastné stupne víťazov, v cieli 15. etapy cyklistických pretekov Tour de France, v sobotu 19. júla 2015, Valence, Francúzsko.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Nedeľňajšia tranzitná etapa merala 183 km a ponúkla štyri vrchárske a jednu rýchlostnú prémiu. Prvé tri horské, jedna tretej a dve štvrtej kategórie sa nachádzali v prvej polovici pretekov, posledná druhej kategórie asi 60 km pred cieľom. Odtiaľ to už bola v podstate rovina a tak ideálny scenár pre hromadný špurt.

Sagan bol rovnako ako v sobotu veľmi aktívny a od začiatku sa snažil dostať do úniku, aby mal väčšiu šancu bodovať na rýchlostnej prémii. O prvý atak sa postaral Daniel Teklehaimanot, ku ktorému sa pridal ďalších 10 jazdcov, ale ich pokus po chvíli skončil. Nepresadila sa ani veľká skupina 27 pretekárov, ktorú pelotón nenechal odísť. Podarilo sa to až do tretice, keď sa z čelnej skupiny odtrhlo deväť jazdcov Thibaut Pinot (FDJ), Lars Bak (Lotto-Soudal), Siomn Geschke (Giant-Alpecin), Adam Yates (Orica-GreenEdge), Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin (obaja Etixx-QuickStep), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) a dvojica z Tinkoff Saxo Michael Rogers a Sagan. Tí si postupne vypracovali približne dvojminútový náskok a ten si udržali aj na rýchlostnej prémii. Sagan si tesne pred ňou spravil menší náskok pred súpermi, no nikto z nich sa ho nesnažil zdolať a tak si pripísal ďalších 20 bodov do boja o zelený dres.

Britský cyklista Chris Froome v žltom drese pre lídra priebežného poradia a Španiel Alejandro Valverde v 15. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá vedie z Mende do Valence a meria 183 km.
Foto: TASR/AP


Na čele pelotónu pracovali najmä jazdci stajne Movistar a aj tímu lídra priebežného poradia Chrisa Froomea Sky. Postupne sťahovali manko na únik, ktorý zanikol asi 40 km pred cieľom. Na čele ostali len Hesjedal s Trentinom, ale aj ich onedlho pohltilo hlavné pole. Záverečné kilometre išiel pelotón pokope a všetko smerovalo k hromadnému špurtu. Asi tri kilometre pred koncom sa pokúsil o sóloúnik Čech Zdeněk Štybar, no proti rozbehnutému pelotónu nemal šancu na úspech. V závere si vytvoril najlepšiu pozíciu na špurt Greipel a nakoniec sa tešil z výhry. Na páske predstihol Degenkolba, Kristoffa aj Sagana. Slovák mal v závere kolízie s viacerými šprintérmi, najmä s Bryanom Coquardom. Krátko pred záverom etapy mal aj technické problémy a musel vymeniť bicykel.

Britský cyklista Chris Froome v žltom drese pre lídra priebežného poradia a ďalší cyklisti prechádzajú okolo stáda kráv v 15. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá vedie z Mende do Valence a meria 183 km.
Foto: TASR/AP


Coquard mal na Sagana po pretekoch ťažké srdce. "Snažil som sa a tlačil som sa dopredu. Videli ste tie obrázky. Snažil som sa držať v závese za Kristoffom. Ostávalo 250 metrov do cieľa, išiel som v plnej rýchlosti a Sagan sa dotkol môjho lakťa. Nespadol som, no vyšiel som z rytmu. To je všetko. V šprinte sú takéto situácie normálne, ale som nahnevaný a sklamaný. Odviedli sme veľa práce a nakoniec nemáme ani miesto v Top 10," posťažoval sa.

"Dnes to vyzeralo na pohodovú etapu pre nás a dobrý deň pre šprintérov, no nebolo to tak! Celý deň sa išlo naplno, vôbec sme nezastavili a nakoniec to bola náročná etapa. Moji tímoví kolegovia Peter Kennaugh a Richie Porte boli nachladnutí. Nie je na mne, aby som komentoval ich zdravotný stav, ale zdá sa, že sú v poriadku. Stále máme na trati deväť pretekárov, čo je veľké plus. S vyše trojminútovým náskokom mám veľmi dobré postavenie. Už sa teším na voľný deň. Pred Champs-Elysées nás čaká ešte päť skutočných etáp. Teší ma dnešná fantastická podpora fanúšikov," povedal líder Froome.




výsledky 15. etapy (Mende - Valence, 183 km):
1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 3:56:35 h, 2. John Degenkolb (Nem./Giant), 3. Alexander Kristoff (Nór/Kaťuša), 4. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo), 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./MTN), 6. Ramunas Navardauskas (Lit./Cannondale), 7. Christophe Laporte (Fr./Cofidis), 8. Michael Matthews (Aus./Orica), 9. Davide Cimolai (Tal./Lampre), 10. Florian Vachon (Fr./Bretagne) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Chris Froome (V.Brit./Sky) 59:58:54 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:10, 3. Tejay van Garderen (USA/BMC) +3:32, 4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +4:02, 5. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) +4:23, 6. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +4:54, 7. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +6:23, 8. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +8:17, 9. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +8:23, 10. Bauke Mollema (Hol./Trek) +8:53, ... 39. SAGAN +1:05:34

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 360 b, 2. Greipel 316, 3. Degenkolb 264

súťaž vrchárov: 1. Froome 61 b, 2. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) 52, 3. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) 41

súťaž mladých pretekárov: 1. Quintana 60:02:04 h, 2. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin) +7:53, 3. Romain Bardet (Fr./AG2R) +10:00, ... 5. SAGAN +1:02:24