Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Grigar ostáva nohami na zemi: Rozhodne sa na vode

Na snímke slovenský vodný slalomár Jakub Griga. Foto: TASR/Michal Svítok

Pretekári absolvovali v máji dokopy štyri nominačné súťaže - dve práve v Liptovskom Mikuláši a dve v Čunove.

Liptovský Mikuláš 25. mája (TASR) - Prvé vrcholné podujatie, ktorým slovenskí vodní slalomári odštartujú sezónu, budú majstrovstvá Európy v Liptovskom Mikuláši. Domáca špička na čele s Jakubom Grigarom sa predstaví od štvrtka do nedele v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka. Pozornosť púta tiež mladá Zuzana Paňková, len 17-ročná pretekárka sa predstaví v K1, C1 aj extrémnom slalome.

Držiteľ olympijského striebra Grigar zvedie súboj aj s momentálnym lídrom svetového rebríčka v K1 a súperom z tokijského finále Jířim Prskavcom z Česka. Slovenský reprezentant však upozorňuje, že na Liptov zavítajú aj ďalší elitní kajakári. "Bude tu oveľa viac pretekárov, ktorí jazdia naozaj veľmi dobre a zapoja sa do tohto súboja. Nebral by som to teda tak, že to je len o nás dvoch. S Jirkom sme dobrí kamaráti, rozhodne sa na vode," uviedol dvojnásobný vicemajster sveta pre oficiálnu stránku Slovenskej kanoistiky.

Pretekári absolvovali v máji dokopy štyri nominačné súťaže - dve práve v Liptovskom Mikuláši a dve v Čunove. Okrem Grigara, ktorý mal od začiatku istú miestenku, sa v K1 kvalifikovali aj Martin Halčin a Adam Gonšenica. Ten odštartuje spolu s Grigarom a Matejom Beňušom taktiež v pretekoch extrémneho slalomu, ktorý si odbil premiéru na európskom šampionáte minulý rok v Taliansku. Z klasických disciplín sa predstaví Beňuš v C1, kde je favorit ďalší Slovák, líder svetového rebríčka Alexander Slafkovský.

Tridsaťdeväťročný kanoista môže rozšíriť svoju bohatú medailovú zbierku z ME (12-6-3) a nadviazať na dve zlaté medaily, ktoré získal na Liptove v roku 2016. "V Mikuláši máme pomenej vrcholných súťaží, takže je to pre mňa malý splnený sen. Dúfam, že počasie bude dobré a domáci fanúšikovia spravia skvelú atmosféru," uviedol Slafkovský, ktorý sa v hliadkach predstaví spoločne s Beňušom a Markom Mirgorodským.

Po vlaňajšom ukončení kariéry dvojnásobnej olympijskej víťazky Eleny Kaliskej a štvornásobnej majsterky sveta Jany Dukátovej bude v pozícii slovenskej favoritky v K1 23-ročná Eliška Mintálová. Minulý rok získala na MS v Čunove bronz v hliadkach práve s Dukátovou, trojicu vtedy doplnila "obojživelníčka" Soňa Stanovská, ktorá zabojuje tento týždeň v C1. "Každý od nás očakáva dobrý výsledok. Dúfam, že sa mi podarí jazda, akú si predstavujem," uviedla Stanovská, vlaňajšia majsterka Európy do 23 rokov.

Paňková už v minulosti ukázala svoje schopnosti s dvojlistým aj jednolistým pádlom a v Liptovskom Mikuláši bude veľmi vyťažená. "Chcem podať vždy najlepší výkon. Som juniorka posledný rok, takže chcem ukázať, čo viem, a získať na elitných pretekoch cenné skúsenosti," uviedla majsterka Slovenska v doraste v K1 i C1 z roku 2019. V extrémnom slalome sa predstaví spolu s Mintálovou a Stanovskou, v klasických disciplínach doplnili nomináciu Simona Glejteková (K1) a Emanuela Luknárová (C1).

Slováci v Liptovskom Mikuláši:

C1m: Matej Beňuš, Marko Mirgorodský, Alexander Slafkovský

C1ž: Zuzana Paňková, Soňa Stanovská, Emanuela Luknárová

K1m: Jakub Grigar, Martin Halčin, Adam Gonšenica

K1ž: Eliška Mintálová, Zuzana Paňková, Simona Glejteková

Program ME v Liptovskom Mikuláši:

štvrtok 26. mája: dvojkolová kvalifikácia K1m a K1ž, finále hliadok 3xK1m a 3xK1ž

piatok 27. mája: dvojkolová kvalifikácia C1m a C1ž, finále hliadok 3xC1m, 3xC1ž

sobota 28. mája: semifinále K1ž a K1m, finále K1ž a K1m, extreme slalom časovka

nedeľa 29. mája: semifinále C1ž a C1m, finále C1ž a C1m, pavúk extreme slalom