Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Grigar postúpil do finále K1, SR má ďalšiu miestenku do Tokia

Na snímke slovenský vodný slalomár Jakub Grigar. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko získalo na šampionáte tri zo štyroch miesteniek do Tokia.

Seu d'Urgell 29. septembra (TASR) - Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar postúpil do finále K1 na MS v španielskom Seu d'Urgell a vybojoval miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu. V nedeľnom semifinále obsadil 10. miesto.

Dvadsaťdvaročný kajakár predviedol rutinérsku jazdu na istotu, dokázal sa vyvarovať "ťukom" a napokon sa o 21 stotín zmestil do elitnej desiatky. Za víťazom semifinále Čechom Jiřím Prskavcom zaostal o 2,07 sekundy. Vo finále môže zabojovať o druhú medailu na seniorskom šampionáte, v roku 2015 v Londýne získal striebro. "Mal som šťastie, pretože tam boli chybičky a nevedel som na čo to vydá, takže keď som prišiel do cieľa bol som rád, že to stačilo na desiate miesto," tešil sa Grigar.

Vďaka postupu do finále si ako prvý slovenský slalomár zabezpečil účasť v Tokiu. "Dozvedel som sa to iba pred chvíľou a je to celkom fajn pocit. Veľa som na to myslel a prial som si dostať sa na olympiádu, teraz sa mi uľavilo, pretože to boli celkom stresy," povedal Grigar, ktorý si zopakuje OH po štyroch rokoch.

Grigar bol v nedeľu jediný slovenský zástupca na štarte. Jeho kolegovia z K1 Andrej Málek ani Martin Halčin nepostúpili z rozjázd, rovnako ako singlistky Emanuela Luknárová, Monika Škáchová a Soňa Stanovská.

Slovensko získalo na šampionáte tri zo štyroch miesteniek do Tokia. Už v piatok prvú vybojovali kajakárky Jana Dukátová a Eliška Mintálová vďaka postupu do semifinále, v sobotu splnili základný cieľ singlisti. Alexander Slafkovský sa predstavil vo finále a obsadil 4. miesto, v redukovanom poradí by na OH stačilo aj 16. miesto Matej Beňuša v semifinále. Ani pre ženy v C1 nezhasli všetky nádeje, o olympiádu ešte zabojujú na M 2020 v Londýne. Tam bude v hre posledná miestenka.

Výsledky - semifinále



Km: 1. Jiří Prskavec (ČR) 84,34 s (0), 2. Joseph Clarke (V. Brit.) 84,36 (0), 3. Antoine Launay (Portug.) 84,94 (0), 4. Pavel Eigel (Rus.) 85,44 (0), 5. Vít Přindiš (ČR) 85,55 (0), 6. Lucien Delfour (Aus.) 85,72 (0), ... 10. Jakub GRIGAR (SR) 86,41 (0)