Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Grinerovú presunuli do trestaneckej kolónie, Blinken hľadá riešenie

Na archívnej snímke z 13. októbra 2021 americká basketbalistka Brittney Grinerová z Phoenixu Mercury počas 2. zápasu finále zámorskej ženskej basketbalovej WNBA Phoenix Mercury - Chicago Sky vo Phoenixe. Foto: TASR/AP

Američanku zadržali ešte vo februári, keď u nej v batožine na letisku Šeremetevo objavili konopný olej slúžiaci ako náplň do elektronickej cigarety, ktorý je v Rusku zakázaný.

Moskva 9. novembra (TASR) - Ruské úrady presunuli americkú basketbalistku Brittney Grinerovú do trestaneckej kolónie. Voči tomuto kroku, ktorý potvrdili v stredu jej právnici, sa ostro ohradili USA.

Grinerovej presun sa začal už v piatok. Zadržali ju ešte vo februári, keď u nej v batožine na letisku Šeremetevo objavili konopný olej slúžiaci ako náplň do elektronickej cigarety, ktorý je v Rusku zakázaný. V auguste jej vymerali deväťročný trest odňatia slobody napriek tomu, že predložila tamojšiemu súdu odporúčanie lekára užívať látku proti bolesti.

"Nemáme žiadne informácie o jej presnej polohe alebo mieste, na ktoré sa presúva," uviedli právnici 32-ročnej hráčky. Rusko podáva správy o trestancoch v kolóniách každé dva týždne.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken oslovil Moskvu s návrhom na dohodu napriek napätej situácii v dôsledku vojny na území Ukrajiny. Špekuluje sa aj o možnosti jej prepustenia výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta. Ten si v USA odpykáva 25-ročný trest za sprisahanie a podporu teroristickej organizácie. V tomto prípade by Rusko mohlo spolu s Grinerovou prepustiť aj ďalšieho amerického občana Paula Whelana, ktorý je v ruskom väzení za špionáž.

Dvojnásobná olympijská šampiónka a štvornásobná víťazka Euroligy cestovala do Ruska ako hráčka tamojšieho klubu z Jekaterinburgu, kde pôsobí počas prestávky v zámorskej WNBA. Informácie priniesla AFP.