Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Grosjeana pustia z nemocnice, počas nehody si spomenul na Nikiho Laudu

Záchranári nakladajú francúzskeho jazdca F1 zo stajne Haas Romaina Grosjeana do sanitky po havárii, ku ktorej došlo krátko po štarte pretekov Veľkej ceny Bahrajnu formuly 1 na okruhu Sachir, v Sachire 29. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Známe klišé hovorí, že čas je relatívny, v prípade Grosjeana to však platilo na sto percent.

Sachir 2. decembra (TASR) – Francúzskeho jazdca F1 Romaina Grosjeana v stredu prepustili z nemocnice. Brány zdravotníckeho zariadenia opustil iba tri dni po tom, čo takmer zhorel v kokpite svojho auta počas Veľkej ceny Bahrajnu.

„Videl som smrť až príliš zblízka. Nemôžete niečo také zažiť a byť tou istou osobou," vyhlásil Grosjean pre AFP a prezradil, že zo zlého zážitku zatiaľ nepociťuje traumu, hoci sa to môže zmeniť. „Práve teraz nemám nočné mory, zlé myšlienky, či chvíle strachu. Neznamená to však, že ich mať nebudem, preto o tom budem aj naďalej rozprávať," pripustil Grosjean.

Jazdec tímu Haas teraz bude čeliť najmä otázkam, či sa ešte mieni vrátiť do motoristického seriálu. „Moja budúcnosť nie je iba o tom, či sa bojím, že sa to môže stať opäť. Pôjde aj o tých, na ktorých mi záleží. Nechcem, aby si týmto museli znovu prejsť."

Grosjean narazil v úvode VC Bahrajnu do bariéry po tom, ako mal menšiu kolíziu s Daniilom Kvjatom. Monopost sa po náraze rozlomil na dve časti a okamžite začal horieť. Tridsaťštyriročný pilot Haasu po približne polminúte dokázal z horiaceho kokpitu vyskočiť, z hrozivo vyzerajúcej nehody vyviazol s menšími popáleninami, najmä na rukách.

"Povedal by som, že som rád, že žijem a už vidím veci inak. Na druhej strane, rád by som sa vrátil do monopostu, najlepšie v Abú Zabí," citoval pretekára web BBC. Grosjean v rozhovore priblížil detaily nehody, keď vo vnútri horiaceho auta strávil takmer tridsať sekúnd: "Vyviaznuť z plameňov je niečo, čo vás poznačí na celý život. Neviem, či existujú zázraky a či to bola táto situácia, ale asi vtedy nenadišiel môj čas," povedal 34-ročný Grosjean.

Známe klišé hovorí, že čas je relatívny, v prípade Grosjeana to však platilo na sto percent: "Mal som pocit, že som tam bol dlhšie ako 28 sekúnd. Priezor sa mi sfarbil do oranžova a všade bol oheň. V tej chvíli som myslel na mnoho vecí, spomenul som si aj na Nikiho Laudu a pomyslel si, že takto to nemôže skončiť. Nie teraz, nechcel som, aby sa môj príbeh skončil takto. A samozrejme moje deti. Povedal som si, že sa musím dostať von. Vložil som ruky priamo do plameňov a cítil rozžeravený rám vozidla, potom som vyliezol von a niekto ma schmatol za kombinézu, vtedy som vedel, že to mám za sebou."