Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Guardiola hovorí o nevyužitej šanci, Kaneovi gratuloval i Shearer

Na snímke hráč Tottenhamu Harry Kane oslavuje svoj gól v zápase 22. kola anglickej Premier League vo futbale Tottenham Hotspur - Manchester City v nedeľu 5. februára 2023. Foto: TASR/AP

Zásah útočníka Spurs bol jeho jubilejný 200. v najvyššej anglickej súťaži. Viac sa v histórii podarilo streliť len Wayneovi Rooneymu (208) a Alanovi Shearerovi (260).

Londýn 6. februára (TASR) - Tréner futbalistov Manchestru City Pep Guardiola po nedeľnej prehre na ihrisku Tottenhamu priznal, že šance jeho tímu na obhajobu titulu v anglickej Premier League sa znížili. "Citizens" podľahli 0:1 a nevyužili možnosť bodovo sa priblížiť k lídrovi Arsenalu Londýn, ktorý v sobotu prehral rovnakým výsledkom s Evertonom. Na vedúci tím stále strácajú päť bodov, navyše odohrali o zápas viac ako "kanonieri".

"Arsenal stratil v tejto sezóne doposiaľ len málo bodov a my sme mali príležitosť sa na neho dotiahnuť. Bolo dôležité, aby sme sa mu priblížili a vzdialili sa piatemu miestu, ktoré si momentálne drží Tottenham. Žiaľ, to sa nám nepodarilo. Nie sme teraz v pozícii, aby sme sa mohli nazývať šampiónmi," vyhlásil Guardiola. Jeho zverencom sa na novom štadióne Tottenhamu nedarí. Od roku 2019, keď stánok v Londýne otvorili, v ňom prehrali všetkých päť zápasov, navyše v nich nedali ani gól.

Guardiola šetril v úvode Kevina de Bruyneho, ktorého poslal na trávnik až po hodine hry, Phil Foden chýbal pre chorobu. Pri ich absencii chýbala City kreativita a kanoniera Erlinga Haalanda nemal kto zásobovať prihrávkami. Navyše nórskeho útočníka dobre pokryl Cristian Romero. Argentínsky stopér dostal v 87. minúte červenú kartu, no Spurs už tesný náskok udržali. Hostia mali 64-percentné držanie lopty, vyslali dokopy 15 striel (päť na bránu), ale neskórovali ani raz. "Už nie sme ten istý tím, ako keď sme vyhrávali. To sa týka aj mňa. Nezáleží, čo sa stalo v minulosti a aké úspechy sme zažili. Musíme sa o to pokúsiť odznova. Teraz smútime, no zajtra si zápas zanalyzujeme a ideme ďalej," povedal španielsky tréner.

O víťazstvo Tottenhamu sa postaral Harry Kane, ktorý po dravom prieniku a priťuknutí od Pierrea-Emilea Höjbjerga trafil presne k vzdialenejšej žrdi. Bol to jeho 267. gól za Hotspur a prekonal ním klubový rekord Jimmyho Greavesa. Zásah útočníka Spurs bol zároveň jeho jubilejný 200. v najvyššej anglickej súťaži. Viac sa v histórii podarilo streliť len Wayneovi Rooneymu (208) a Alanovi Shearerovi (260). "Momentálne prežívam neskutočné pocity. Streliť rekordný gól, tu doma pred našimi fanúšikmi a vybojovať víťazstvo - všetko dnes krásne vyšlo. Som hrdý a takisto rád, že v hľadisku boli aj moja žena, rodina a priatelia. Určite to chutí ešte krajšie, keď sme získali tri body, čo je dnes tá najdôležitejšia vec," uviedol podľa AFP Kane.

Na lavičke Spurs chýbal tréner Antonio Conte, ktorý sa doma v Taliansku zotavuje po operácii žlčníka. Kouč však po zápase zatelefonoval Kaneovi v šatni a zagratuloval mu k dosiahnutému míľniku. "Naplnil si ma hrdosťou," mal podľa britských médií odkázať Kaneovi. Kanonierovi "kohútov" zablahoželal aj historicky najlepší ligový strelec Shearer. "Vedel som, ako veľmi chce dosiahnuť 200. gól, povedal mi to. A to je v poriadku, ja som bol presne taký istý. Je fenomenálny hráč, robí všetko to, čo by mal správny kanonier robiť. A takých nie je veľa. Ak zostane zdravý a neodíde z Anglicka, tak sa mu podarí môj rekord prekonať. Prajem mu to. Ak sa mu to podarí, budem prvý, kto mu potrasie pravicou," povedal Shearer pre oficiálny ligový web.