Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Gunnarsdóttirovej vyplatili 88.000 USD z obdobia materskej dovolenky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa Medzinárodnej hráčskej asociácie FIFPro je tento prípad prvým testom pravidiel FIFA na ochranu materských práv hráčok, ktoré vstúpili do platnosti 1. januára 2021.

Lyon 19. januára (TASR) - Islandská futbalistka Sara Björk Gunnarsdóttirová dostala odmenu vo výške viac ako 88-tisíc dolárov, ktorú jej zadržal bývalý zamestnávateľ Olympique Lyon počas materskej dovolenky. Podľa Medzinárodnej hráčskej asociácie FIFPro je tento prípad prvým testom pravidiel FIFA na ochranu materských práv hráčok, ktoré vstúpili do platnosti 1. januára 2021.

Gunnarsdóttirová hrala v Lyone v rokoch 2020 až 2022, v apríli roku 2021 oznámila tehotenstvo. Na odporúčanie svojho lekára a so súhlasom klubu odišla počas materskej dovolenky domov na Island, aby predišla obavám z nakazenia Covidom-19. Jej pravidelné výplaty sa však zastavili a dostávala len malé percento. Po pôrode syna sa 32-ročná stredopoliarka vrátila do Lyonu, no pochopila, že jej budúcnosť je niekde inde.

"Malo to byť najšťastnejšie obdobie môjho života. Všetko, čo som chcela, bolo užiť si tehotenstvo a tvrdo pracovať, aby som sa vrátila pomôcť svojmu tímu a klubu. Namiesto toho som sa však cítila zmätená, vystresovaná a zradená," citovala Islanďanku agentúra AP. Gunnarsdóttirová tvrdí, že počas tehotenstva a materskej dovolenky mala podľa záväzných predpisov FIFA nárok na plný plat: "Je to súčasťou mojich práv a nikto by o tom nemal pochybovať. Dokonca ani taký veľký klub ako je Lyon. Toto víťazstvo je väčšie ako ja. Pripadá mi ako záruka finančného zabezpečenia pre všetky hráčky, ktoré chcú mať počas kariéry dieťa. Už nejde o niečo neznáme."

Lyon vyhlásil, že postupoval podľa francúzskych zákonov. Hráčky majú nárok na materskú dovolenku, ktorá je definovaná ako minimálne obdobie 14 týždňov platenej neprítomnosti s najmenej ôsmimi týždňami po narodení dieťaťa. Počas trvania zmluvy sa vypláca vo výške dvoch tretín platu. Kluby sú tiež povinné ženy po materskej dovolenke opätovne začleniť. "Pre ženské futbalistky je mimoriadne dôležité, aby sa tieto povinné nariadenia týkajúce sa materstva implementovali a presadzovali na národnej úrovni," reagovala FIFPro.