Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Gymnastika-ME: V Mníchove 8 Sloveniek, Mokošová sa sústredí na bradlá

Na snímke slovenská gymnastka Barbora Mokošová počas finále na náradiach na 34. ročníku GYM Festivalu - medzinárodných majstrovstvách SR v športovej gymnastike žien v Trnave v nedeľu 12. septembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová sa na ME v Mníchove predstaví v pozícii obhajkyne bronzu na bradlách. Do kvalifikácie nastúpi už vo štvrtok.

Mníchov 10. augusta (TASR) - Slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová sa na ME v Mníchove predstaví v pozícii obhajkyne bronzu na bradlách. Do kvalifikácie nastúpi už vo štvrtok, v úvodný deň multišportového kontinentálneho šampionátu. Pre pretrvávajúce zranenie lýtka tentokrát nebude súťažiť vo viacboji a bude sa sústrediť na svoje najsilnejšie náradie.

Slovensko bude reprezentovať v hlavnej kategórii pätica gymnastiek. Okrem Mokošovej aj Adela Balcová, Radoslava Kalamárová, Sára Surmanová a Elena Ušáková. Súčasťou európskeho šampionátu bývajú tradične aj súboje junioriek a v Mníchove tomu nebude inak, hoci mládežnícke súťaže sa nebudú započítavať do tabuľky multišportových ME. Slovenská gymnastická federácia (SGF) vyšle do súťaže junioriek Emu Bažíkovú, Luciu Dobrockú a Sofiu Alex Baňovičovú. Na ME mužov, ktoré sa začínajú v Mníchove o týždeň neskôr, Slováci štartovať nebudú.

Mokošová má s lýtkom problémy dlhodobo, obmedzuje ju to najmä pri cvičeniach na prostných a na preskoku. "Lekár mi neodporúčil skákať. Rozhodli sme sa, že budem štartovať na bradlách, s otáznikom je zatiaľ kladina." prezradila v rozhovore pre TA3.

Dvojnásobná olympionička podriaďuje kariéru jedinému cieľu, predstaviť sa pod piatimi kruhmi aj o dva roky v Paríži. V prebiehajúcej sezóne vynechá aj svetový šampionát v Liverpoole. "Budúci rok odštartuje kvalifikácia na olympiádu. Prispôsobíme všetko tomu, aby sme si vybojovali miestenku do Paríža," deklarovala odhodlanie 25-ročná Bratislavčanka.

Mokošová vybojovala pre Slovensko historický bronz v decembri 2020 v tureckom Mersine. Šampionát sa vtedy konal v období výrazných cestovných obmedzení a neistoty súvisiacej s pandémiou koronavírusu. "Veľa dievčat sa vtedy zameriavalo na prípravu na Tokio. Situácia sa neustále vyvíja. Po olympiáde viacero zo súperiek skončilo, iné sa naopak posunuli z juniorskej kategórie do hlavnej. V Mníchove budú nové tváre, uvidíme ako to tam dopadne."

Slovenky nastúpia vo štvrtok už v úvodnom slede od 10.00. Kvalifikácia je prepojená so súťažou vo viacboji jednotlivkýň, medailistky budú známe po odcvičení posledného sledu zhruba o 20.00.



Program ME v športovej gymnastike žien v Mníchove:

štvrtok 11. augusta: kvalifikácia a viacboj jednotlivkýň (Slovenky od 10.00)

piatok, 12. augusta: kvalifikácia a viacboj jednotlivkýň i tímov junioriek (Slovenky od 15.20)

sobota, 13. augusta: finále družstiev (14.00)

nedeľa 14. augusta: finále na náradiach - juniorky (10.00), dospelé (14.30)