Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Gymnastika: Členská základňa na Slovensku rastie

Slovenská gymnastická federácia (SGF) združuje podľa štruktúry FIG viacero gymnastických športov.

Bratislava 13. marca (TASR) - Športová gymnastika patrí na olympiádach k najsledovanejším odvetviam. Prezident Slovenskej gymnastickej federácie Ján Novák pre TASR dodáva, že napríklad v Nemecku je gymnastický zväz najväčšou športovou organizáciou s vyše 2,5 miliónmi členov. "V štátoch, ktoré sú porovnateľné so Slovenskom – Švajčiarsko, Dánsko, Fínsko - majú gymnastické zväzy 200–350.000 členov. Nesvedčí to o veľkej popularite?," pýta sa vzápätí zdôrazňuje: "Som presvedčený, že určite áno. Pritom zostavovateľom rozpočtu v minulom roku vyšla pre gymnastiku popularita nula. Vo svete aj na Slovensku A na základe takýchto údajov podľa zložitého tzv. vzorca, štát rozdeľoval a žiaľ i rozdeľuje finančné prostriedky daňových poplatníkov."

Podľa Jána Nováka každý odborník v športe uznáva gymnastiku ako odvetvie, ktoré je aj základom prípravy pre všetky ostatné športové disciplíny: "Už minimálne desaťročie sme svedkami toho, že gymnastické telocvične vyhľadávajú hokejisti, tenisti, futbalisti a ďalší športovci. Gymnastiku chcú robiť tiež deti na základných školách. Žiaľ, už nikde neexistuje základné gymnastické náradie. Záujem majú taktiež učitelia, ktorí sú ale odborne na túto činnosť veľmi slabo pripravení. Takže podľa môjho názoru je gymnastika veľmi podhodnotená, jej postavenie na Slovensku je nedostatočné a neadekvátne."

Slovenská gymnastická federácia (SGF) združuje podľa štruktúry FIG viacero gymnastických športov. Sú to predovšetkým olympijské športové disciplíny – športová gymnastika mužov a žien a skoky na trampolíne, ďalej športový aerobik a gymnastika pre všetkých. "Spomínam to aj z toho dôvodu, že v posledných rokoch je brutálna snaha úradníkov z MŠVVaŠ SR v úzkej súčinnosti s predstaviteľmi niekoľkých športových zväzov preferovať pri prerozdeľovaní finančných prostriedkov ako prioritné kritérium veľmi pofidérnu tzv. popularitu športu. Čo je to popularita? Ako sa dá merať? Do prieskumov verejnej mienky úradníci zaraďujú športovú gymnastiku, nikde sa neobjavili napr. skoky na trampolíne a športový aerobik – obe vo verejnosti a hlavne medzi mládežou veľmi obľúbené športové disciplíny."

Napriek tomu Nováka teší, že členská základňa na Slovensku rastie: "Je to hlavne zásluhou našej sekcie gymnastiky pre všetkých, ktorá vyvíja veľké aktivity v tejto oblasti. Národný projekt 'Buď FIT s gymnastikou' a 'GYM FIT', ktoré sme začali realizovať v roku 2006, oslovil učiteľov telesnej výchovy a deti na celom Slovensku. Pre našich členov ponúkame ročne desiatky akcií určené pre mládež – súťaže, testovanie pohybovej pripravenosti, ako i akcie európskeho a svetového významu. Napriek tomu, že je projekt veľmi úspešný a MŠVVaŠ SR naň prispievalo ročne dotáciou 26.000 eur, od minulého roku sme nepochopiteľne bez dotácie..."

Čo sa týka vybavenosti telocviční na Slovensku a porovnania podmienok napríklad s blízkym Českom, alebo susediacimi krajinami, tam je už tej spokojnosti menej. "Na Slovensku je v súčasnosti niekoľko telocviční, ktoré sú vyhovujúce na prípravu výkonnostnej gymnastiky," tvrdí Ján Novák a pokračuje. "Dve, v Bratislave a Košiciach, sú vybavené na prípravu mužov a žien, ďalšie pre ženy v Bratislave, Trnave, Nových Zámkoch, Detve a Žiline. Tieto telocvične majú zároveň aj vyhovujúce náradie. K väčšej spokojnosti však chýbajú prakticky do všetkých telocviční nové gymnastické podlahy, doskokové žinenky aj z pohľadu bezpečnosti a úrazovej zábrany.

Novák tvrdí, že zbytočne má mládež záujem o gymnastiku, keď chýba základné gymnastické náradie. Ďalším kardinálnym problémom je absencia trénerov z povolania v gymnastických športoch: "Pre porovnanie - v roku 1991 platil štát 39 trénerov pre športovú gymnastiku (v útvaroch talentovanej mládeže a vrcholového športu), dnes na dvoch športových gymnáziách pôsobia štyria tréneri.. SGF k tomu čiastočne zamestnáva päť trénerov mládeže. Gymnastika patrí medzi športy, kde počet tréningových hodín denne na výkonnostnej úrovni je minimálne päť hodín. Takže bez okamžitej pomoci štátu v tejto otázke nemôže gymnastika výkonnostne napredovať."

Uplynulé dva roky vo financovaní športu považuje šéf slovenskej gymnastiky za nevydarené experimenty. Tvrdí, že nespokojné boli prakticky všetky športy s výnimkou tých, ktorých zástupcovia pravidlá vytvárali na svoj obraz: " prezident Slovenskej gymnastickej federácie Ján Novák "Že tieto pravidlá boli nielen účelové, ale aj zlé, o tom svedčí skutočnosť, že podľa nových kritérií niektoré športy mali neoprávnene násobne vyšší, alebo nižší rozpočet, ako v predchádzajúcom období dvoch desaťročí, keď bolo financovanie športu síce poddimenzované ako dnes, ale rozhodne objektívnejšie. Veľkú nádej som dával do nástupu nového vedenia sekcie športu. Žiaľ, zlé pravidlá sa dnes snažia opraviť, upraviť, ale to nejde. Som presvedčený, že treba prijať úplne iné a predovšetkým objektívnejšie a zrozumiteľnejšie kritériá."

Ján Novák by vraj vedel, ako na to: "Osobne si myslím, že namiesto tzv. popularity športu, by bolo vhodné posudzovať športové zväzy aj z pohľadu spoločenskej prospešnosti. Priznávam, že i táto veličina nie je merateľná, ale iste objektívnejšie vyjadruje potreby spoločnosti, predovšetkým mládeže. Sem patrí predovšetkým vplyv športového odvetvia na zdravý telesný a duševný vývin detí a mládeže, možnosť vykonávania športu pre školskú mládež, pre rôzne vekové kategórie: deti, mládež, dospelí, seniori. Gymnastika napriek už spomínanej diskriminácii sa pohybuje vo financovaní v druhej desiatke medzi športovými odvetviami. V posledných rokoch náš rozpočet neustále klesal, podstatne sme museli obmedziť financovanie všetkých rozhodujúcich činností. Pritom i keď bez zisku medailí, naši športovci sa zúčastnili na všetkých OH v histórii samostatného Slovenska."

Ján Novák nedostatok financií pociťuje vo všetkých oblastiach. "Rozpočet SGF pri štyroch tisíckach členov je nižší ako 300-tisíc eur. Tento objem finančných prostriedkov sme mali k dispozícii od štátu už pred 10 rokmi. Ak si spočítame infláciu a nárast cien tovarov a služieb, tak máme dnes k dispozícii sotva polovicu peňazí, ako pred 10 rokmi," vyratúva prezident SGF.

Nováka mrzí ešte jedna vec. "Prakticky vo všetkých krajinách, ktoré súperia v gymnastických športoch o popredné umiestnenia, existujú pre mládež i pre dospelých komplexne zabezpečené centrá prípravy. U nás pred niekoľkými desaťročiami taktiež veľmi dobre prosperoval systém starostlivosti o talentovanú mládež. Vtedajšie TSM boli podstatným článkom v systéme výkonnostného, či vrcholového športu. Tie sme zrušili a nenahradili ničím. Podobne vznikli COP, ktoré začali naberať nejakú tvár a opäť boli zrušené a nenahradené ničím. To je krok do záhuby. Športové gymnáziá sú športovými len názvom. Bez systematickej starostlivosti o talentovanú mládež sa nepohneme nikam."