Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Gymnastika je šport pre všetkých. Prezidenta teší členská základňa

Na snímke zľava predsedníčka sekcie športového aerobiku Slovenskej gymnastickej federácie Oľga Kyselovičová, generálna sekretárka Slovenskej gymnastickej federácie Monika Šišková, prezident Slovenskej gymnastickej federácie Ján Novák, predsedníčka sekcie modernej gymnastiky Slovenskej gymnastickej federácie Hana Kiková počas tlačovej konferencie Slovenskej gymnastickej federácie, 15. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na Slovensku je výrazný problém nekvalitná športová infraštruktúra. Aj v tomto smere sa črtá istý posun.

Bratislava 15. januára (TASR) - Slovenské gymnastické hnutie bilancovalo v stredu v Bratislave rok 2019 a prezentovalo plány na novú sezónu, v ktorej budú, tak ako pre mnohých iných športovcov, vrcholom olympijské hry v Tokiu. Športová gymnastika sa môže pýšiť tým, že z jej radov vzišiel jeden z doterajších dvoch slovenských držiteľov olympijskej miestenky na meno.

Barbora Mokošová sa zúčastní na druhých hrách za sebou, aj vďaka nej slovenské gymnastky na OH nikdy nechýbali. "Zúčastnili sme sa na všetkých olympijských hrách v ére samostatnosti, nie každý šport sa tým môže pochváliť," povedal prezident Slovenskej gymnastickej federácie Ján Novák. V otázke budúcnosti tiež vyjadril optimizmus. "Teší nás obrovský záujem o gymnastiku. Najmä v Bratislave sú mnohé deti na čakačke, nemôžeme ich hneď dostať do klubov. Aktuálne máme 7500 členov, sme na Slovensku na piatom-šiestom mieste. Naším cieľom je do troch rokov mať 10.000 členov. Gymnastika je šport pre všetkých. Som rád, že to už všetci akceptovali. Veď aj naša medailová nádej na OH mládeže, bobistka Viktória Čerňanská, robila do pätnástich rokov gymnastiku," dodal, no zároveň pripomenul, že Barbora Mokošová stále nemá miesto v olympijskom top tíme financovanom ministerstvom školstva.



Na Slovensku je výrazný problém nekvalitná športová infraštruktúra. Aj v tomto smere sa črtá istý posun. "Pochopili sme, že nestačí mať vypracovaný dobrý projekt, treba mať svojich ľudí v politike. V nitrianskom VÚC sme ich našli a mala by tam vyrásť hala pre modernú gymnastiku a športový aerobik. Bude to prvý objekt na Slovensku pre tieto športy. Veríme, že sa niečo podarí vybudovať aj v Banskej Bystrici, kde sa bude konať EYOF. Aj keď hlavná súťaž v gymnastike sa má konať na zimnom štadióne. Je to paradox, že vďaka prehliadke letných olympijských športov si na Slovensku polepší hokej. No rozcvičovňa by potom mohla slúžiť gymnastike. V Bratislave máme sedem hál, no chýba nám jednotné centrum pre všetky sekcie," popísal súčasný stav Ján Novák.

Slovenská gymnastická federácia (SGF) v stredu pripomenula verejnosti úspechy nádejných mladých talentov. Ocenenia si prevzali v športovej gymnastike okrem olympioničky aj najlepší muž Slavomír Michňák, nádejná juniorka Sára Surmanová a mladý talent Matej Nemčovič. Líderkami v modernej gymnastike sú na Slovensku aktuálne Petra Horváthová a Kristína Semanová. V športovom aerobiku dosahujú najlepšie výsledky Anita Lamošová a Nina Ábelová.