Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Termíny známe nie sú, ale gymnastka Mokošová si tréningy užíva

Na sníme slovenská reprezentantka v športovej gymnastike Barbora Mokošová počas tréningovej prípravy v Bratislave vo štvrtok 28. mája 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Reprezentačný tréner Martin Zvalo zároveň dúfa, že dvojmesačná prestávka nezničila u mladých nádejí chuť a vôľu cvičiť a členská základňa sa priveľmi nezmenší.

Bratislava 28. mája (TASR) - Slovenskí športoví gymnasti využili príležitosť opäť trénovať v halách po uvoľnení opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu okamžite. Návrat do štandardného tréningového procesu potešil aj držiteľku olympijskej miestenky Barboru Mokošovú, ktorá verí, že by sa snáď v septembri mohla predstaviť aj na pretekoch. Reprezentačný tréner Martin Zvalo zároveň dúfa, že dvojmesačná prestávka nezničila u mladých nádejí chuť a vôľu cvičiť a členská základňa sa priveľmi nezmenší.



Účastníčka olympijských hier v Londýne Barbora Mokošová sa počas prípravy na Tokio, svoje druhé predstavenie pod piatimi kruhmi, udržovala vo forme aj v izolácii, no možnosť trénovať v špecializovanej hale privítala. "Veľmi sa teším, že nám opäť umožnili návrat na športoviská. Nikdy sme nemali takú dlhú prestávku, bol to super pocit byť opäť tu," povedala v rozhovore pre TASR Mokošová. Chuť do práce slovenskej reprezentantke neznižuje fakt, že harmonogram podujatí olympiády, presunutej o rok, je neznámy. "Dva mesiace sme boli zavretí doma, takže som sa tešila aj na tréning. Nevieme, kedy budú nejaké majstrovstvá sveta, alebo Svetové poháre, ale motiváciu mám. Tou je olympiáda, aj keď to je dlhodobý cieľ."

Členka Slávie UK Bratislava sa aktuálne snaží dostať do formy tak, aby mohla súťažiť niekedy koncom leta. "Pred vypuknutím krízy sme sa chystali na prvé preteky Svetového pohára v sezóne, mala som už celkom dobrú formu. Teraz je našim cieľom pre najbližšiu budúcnosť vrátiť sa aspoň na takú úroveň, akú sme mali vtedy. Veríme, že v septembri by už mohlo byť nejaké podujatie, na ktorom by sme mohli štartovať, no je to naozaj náročné sa po dvoch mesiacoch vrátiť a dostať späť do formy," priznala Mokošová, ktorá našla na vyše dvojmesačnom utlmení športového diania aj jedno pozitívum: "Mne táto pauza celkom pomohla, mohla som sa dať zdravotne do poriadku. Som na tom už teraz lepšie."



Slovenskí reprezentanti nie sú jediní, ktorí opäť naplno zarezávajú v telocvičniach. Do tréningového procesu sa vrátila aj gymnastická mládež. "Na túto chvíľu sme veľmi dlho čakali. S tréningami sme začali ihneď po tom, ako sa uvoľnili opatrenia. Doteraz sme cvičili v obývačkách, v lesoch a kde sa dalo na voľnom priestranstve. Uľavilo sa nám, konečne sme v našom druhom domove," konštatoval reprezentačný tréner Martin Zvalo.

Zároveň však vyjadril aj isté obavy z nepriaznivých následkov, ktoré koronakríza prinesie tomuto športu: "Gymnastika je šport veľmi náročný na čas. Treba pri nej veľa odriekania a pevnú vôľu. Deti si veľmi dlho zvykajú na námahu, ktorú musia absolvovať. Tréningy trvajú aj šesť hodín a počas krízy si veľa detí od práce odvyklo. Bojím sa, že nie všetky sa vrátia naspäť a kluby to pocítia, pretože naša členská základňa musí byť veľká, keď chceme zvládnuť podporovať vrcholovú gymnastiku. Trochu mám obavy, ako to budeme zvládať ďalej, ale nevzdávame sa, bojujeme."

Motiváciu do ďalšej práce komplikuje najmä fakt, že stále nie je známy žiadny dátum významnej súťaže pre rok 2020. "Veľa podujatí sa zrušilo a presunulo a nové termíny ešte žiaľ nepoznáme. Pri hľadaní motivácie na ďalšiu prácu sa objavuje veľa otáznikov. Tréningové plány sme menili už asi desaťtisíckrát a stále nevieme, ako ich máme postaviť. Využili sme tento čas aspoň na doliečenie zranení a robili sme veci, na ktoré za normálnych okolností nemáme čas. Takže tá prestávka nám mohla aj v niečom pomôcť," zdôraznil v rozhovore pre TASR tréner Zvalo.