Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Šport

Tatran Prešov bude medzi nasadenými tímami Európskej hádzanárskej ligy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Európska hádzanárska federácia ešte tento týždeň ohlási rozloženie tímov do košov v rámci prvého kvalifikačného kola, ktorého žrebovanie sa uskutoční 28. júla vo Viedni.

Prešov 20. júla (TASR) – Hádzanári Tatrana Prešov majú istotu účasti v skupinovej fáze Európskej hádzanárskej ligy. Nachádzajú sa medzi 12 klubmi, ktorých účasť v súťaži schválil výbor Európskej hádzanárskej federácie (EHF). Ďalších 12 účastníkov vzíde z dvoch kvalifikačných kôl, ktoré sú na programe v auguste a v septembri.

Nasadené tímy sú z 12 rôznych krajín, aby súťaž pokryla čo najviac európskych zástupcov. „Oficiálne vyjadrenie EHF nás veľmi potešilo. Podarila sa nám významná vec, keďže Tatran Prešov inicioval a presadzoval v rámci Fóra hádzanárskych klubov, aby majstri krajín do 19. miesta v rebríčku EHF mali svojho šampióna priamo nasadeného v skupine. Samozrejme, po odpočítaní majstrov pôsobiacich v Lige majstrov. Je to návrh, ku ktorému sa EHF priklonila, čo zabezpečilo, že zástupca zo Slovenska má miestenku priamo v skupine. Tento návrh sa nepáčil viacerým klubom a krajinám, ktoré chceli mať nasadených viacerých zástupcov, najmä Nemecku a Francúzsku," uviedol generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.

O účasť v premiérovom ročníku Európskej hádzanárskej ligy sa uchádzalo 51 tímov vrátane niekoľkých víťazov Ligy majstrov. Šampión z roku 2002 SC Magdeburg je nasadený priamo do skupinovej fázy, dvojnásobný víťaz z rokov 2003 a 2018 Montpellier však štartuje v druhom kvalifikačnom kole a víťaz z roku 1995 Bidasoa Irun dokonca už v prvom kvalifikačnom kole. Kvalifikácii sa nevyhnú ani popredné nemecké tímy Füchse Berlín a Rhein Neckar Löwen či nedávni súperi Tatrana z Ligy majstrov Sporting Lisabon a Bjerringbro Silkeborg.

„Sme radi, že sme sa vyhli kvalifikačným povinnostiam. Nachádzajú sa tam veľmi silné mužstvá a musia si ňou prejsť takí velikáni ako Montpellier, Füchse Berlín, Rhein Neckar Löwen, ale aj ďalšie silné tímy. Sme teda veľmi spokojní, že patríme do elitnej 12-ky. Samozrejme, zároveň musím dodať obavu, ako to vo svete halových športov bude na jeseň vyzerať vzhľadom na koronavírus. Stále existuje v tejto súvislosti viac otázok ako odpovedí. Takže aj v rámci EHF nie je stopercentne isté, že skupinová fáza súťaže odštartuje v polovici októbra, ako by mala. Ale to je niečo, čo už nevieme ovplyvniť. To, na čom sme pracovali, sa nám podarilo. Sme nasadení priamo v skupine a dá sa povedať, že v súčasnom postavení slovenskej hádzanej v rámci EHF rebríčkov je to potešujúca správa a budeme sa tešiť na súperov, ktorých nám určia kvalifikácia a následný žreb. Už podľa menoslovu je však isté, že pôjde o veľmi kvalitnú súťaž," poznamenal Benický.

EHF sa v mužskej aj ženskej časti pred sezónou 2020/2021 transformovala z Pohára EHF. Po zúžení Ligy majstrov z 28 na 16 tímov je EHF súčasť veľkej reformy klubových hádzanárskych súťaží. V jej skupinovej fáze nastúpi po odohratí dvoch kvalifikačných kôl 24 tímov, ktoré sa rozdelia do štyroch skupín. Z nich postúpi 16 tímov a po osemfinálových a štvrťfinálových súbojoch vyvrcholí mužská časť finálovým podujatím Európskej hádzanárskej ligy 15. a 16. mája 2021.

EHF ešte tento týždeň ohlási rozloženie tímov do košov v rámci prvého kvalifikačného kola, ktorého žrebovanie sa uskutoční 28. júla vo Viedni. Prvé kolo kvalifikácie sa začne 29., resp. 30. augusta.

Priamo zaradené tímy do skupinovej fázy (12):

ABANCA Ademar Leon (Šp.), USAM Nimes Gard (Fr.), SC Magdeburg (Nem.), Grundfos Tatabanya KC (Maď.), Eurofarm Pelister (Sev. Mac.), Orlen Wisla Plock (Poľ.), Dinamo Bukurešť (Rum.), Čechovskí Medvedi (Rus.), Kadetten Schaffhausen (Švaj.), TATRAN PREŠOV (SR), Alingsas HK (Švéd.), Besiktas Aygaz (Tur.)