Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slovenskí hádzanári neodohrajú novembrové zápasy Euro Cupu

Na snímke slovenskí reprezentanti v hádzanej vpravo Martin Slaninka a vľavo Ľubomír Ďuriš na zraze. Foto: TASR - Martin Baumann

Zraz mal tím plánovaný na nedeľu 1. novembra popoludní do maďarského Lipótu.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Dva novembrové zápasy slovenskej reprezentácie hádzanárov v rámci Euro Cupu proti Chorvátsku a Španielsku sa neuskutočnia. Rozhodlo o tom vedenie Slovenského zväzu hádzanej (SZH) na základe aktuálnej situácie s pandémiou koronavírusu pre sprísnené opatrenia na území Slovenska a vo väčšine európskych krajín.

Slováci mali v novembrovom asociačnom termíne nastúpiť v Euro Cupe v stredu 4. novembra od 18.30 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave proti Chorvátom a o tri dni neskôr v sobotu 7. novembra od 20.00 h v Llírii pri Valencii proti Španielom.

"Na základe sprísnených opatrení na území Slovenska a vo väčšine európskych krajín sa stala organizácia zápasu Euro Cupu hádzanárov, ktorý bol naplánovaný na 4.11. 2020 v bratislavskej aréne Ondreja Nepelu, nereálna. Vedenie SZH vyvinulo v posledných týždňoch maximálne úsilie, aby národný tím mužov odohral domáci zápas proti Chorvátsku a 7. novembra vycestoval na stretnutie do Španielska, no momentálna situácia spôsobená vírusom Covid-19 nedovolila reprezentačnému tímu absolvovať týždenné sústredenie a odohrať prvé dva zápasy Euro Cupu," informoval SZH v oficiálnom stanovisku. Zároveň poďakoval Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a rovnako tak Ministerstvu obrany SR za ústretovosť a snahu pomôcť pri zabezpečení organizácie domáceho podujatia. O náhradných termínoch oboch stretnutí bude informovať, keď budú známe.

Slovensko a Maďarsko ako spoluorganizátori ME 2022 nemusia hrať kvalifikáciu na kontinentálny šampionát a tak hrajú Euro Cup spolu s dvoma najlepšími tímami z predchádzajúcich ME Španielskom a Chorvátskom. EHF už tento týždeň informovala o viacerých zrušených novembrových dueloch kvalifikácie EURO 2022 pre pandemickú situáciu v jednotlivých krajinách, či karanténne opatrenia v reprezentačných tímoch.

Kapitán Ďuriš pre koronavírus vypadol z nominácie na štart Euro Cupu



Kapitán slovenskej reprezentácie hádzanárov Ľubomír Ďuriš nefiguruje v užšej 17-člennej nominácii na novembrové úvodné duely Euro Cupu proti Chorvátsku a Španielsku. Dôvodom je pozitívny test na koronavírus, potvrdil pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu hádzanej (SZH) kouč Peter Kukučka.

"Hovorili sme spolu pred týždňom a bavili sme sa, ako sa mu darí v Gyöngyösi. Na druhý deň sa mi ozval opäť. Dôvod jeho telefonátu ma však nepotešil, lebo mal pozitívny test na koronavírus a nebude môcť prísť na reprezentačný zraz. Je to veľká škoda. Žijeme v takej dobe a môže sa to stať. Nominovaní hráči sú tam na to, aby Ďuriša zastúpili," povedal Kukučka.

Z karanténnych dôvodov nepomôže Slovákom ani brankár Teodor Paul z USAM Nimes Gard, ktorý sa o pozitívnom teste dozvedel minulý týždeň tesne pred zápasom klubovej Európskej ligy na pôde Tatrana Prešov. "Hráči z maďarských i francúzskych klubov musia po vyliečení ísť na kontrolu k lekárom – špecialistom, aby im skontrolovali srdce i pľúca. Keby bol zdravý, bol by v nominácii, lebo som chcel mať troch brankárov. Takto ideme s dvoma," vysvetlil Kukučka. Ten do už skôr oznámenej širšej nominácie nezaradil dlhoročné opory národného tímu Martina Straňovského, Olivera Rábeka, či Patrika Hruščáka.

Slovensko a Maďarsko ako spoluorganizátori ME 2022 nemusia hrať kvalifikáciu na kontinentálny šampionát a tak sa predstavia v Euro Cupe spolu s dvoma najlepšími tímami z predchádzajúcich ME Španielskom a Chorvátskom. Slováci v novembrovom asociačnom termíne odohrajú dva duely – v stredu 4. novembra od 18.30 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave proti Chorvátom a o tri dni neskôr v sobotu 7. novembra od 20.00 h v Llírii pri Valencii proti Španielom. "Všetko je pripravené. Ešte čakáme na definitívne potvrdenie od kompetentných orgánov, že môžeme zorganizovať domáci duel s Chorvátskom. Myslím si, keďže pokračujú aj ligové súťaže v kolektívnych športoch, tak by s tým nemal byť problém," tvrdí kouč Slovákov.

Zraz má tím plánovaný na nedeľu 1. novembra popoludní do maďarského Lipótu. "Niektorí prídu priamo tam, ďalší sa zídeme v Bratislave a presunieme sa spoločne. Začíname testovaním a večer máme ešte technickú poradu. V pondelok máme dva tréningy, poradu a večer aj regeneráciu. V utorok, hoci je to deň pred zápasom, budeme trénovať tiež dvakrát. Tréningy budú najmä o taktike. Všetci nominovaní sú fit. Nikto nemá zdravotné problémy, prípadne zranenie. Čakáme ešte na výsledky testov. Konečný, ktorý bol tiež pozitívny, ide ešte ku kardiológovi a mal by dostať zelenú. Budakalász mal niekoho pozitívneho, a tak musí Prokop počkať na výsledok. Rečičár z Prešova, kde sú opäť v karanténe, sa cíti fit a nemá príznaky. V piatok ide na testovanie a keď bude všetko dobré, tak sa môže k nám pridať. Aj vo Ferencvárosi, kde pôsobia Žernovič s Jakubom Mikitom, mali prípady koronavírusu, ale chalani mi nehlásili, že by to mohlo skomplikovať ich účasť," popísal aktuálny stav pre portál slovakhandball.sk Kukučka.

Nominácia hádzanárov SR na novembrové duely EHF Euro Cupu:



Brankári: Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Martin Konečný (Grundfos Tatabánya/Maď.)
Pivoti: Dominik Kalafut (HSG Nordhorn-Lingen/Nem.), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.)
Krídla: Lukáš Péchy (TuS Ferndorf/Nem.), Daniel Polák (HKM Šaľa), Tomáš Urban (TV Emsdetten/Nem.), Dávid Mišových (HáO TJ Slovan Modra)
Spojky: Martin Potisk (ThSV Eisenach/Nem.), Lukáš Urban (C’Chartres Métropole Handball/Fr.), Jakub Prokop (Budakalász Kézilabda ZRT/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Marek Korbel (CSM Fagaras/Rum.), Branislav Cigáň (HC Dukla Praha/ČR), Tomáš Rečičár (Tatran Prešov), Tomáš Tschur (HáO TJ Slovan Modra)