Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenky v E-skupine proti Nemecku, Maďarsku a Česku

Ilustračné foto. Foto: TASR – Roman Hanc

Svetový šampionát sa uskutoční od 2. do 19. decembra 2021, dejiskami budú Castellón, Granollers, Llíria a Torrevieja.

Castellón de la Plana 13. augusta (TASR) – Slovenské hádzanárky sa v základnej E-skupine na MS 2021 v Španielsku stretnú s Nemeckom, Maďarskom a Českom. Rozhodol o tom štvrtkový nočný žreb v meste Castellón de la Plana.

Slovenky pri ňom figurovali vo výkonnostne najslabšom štvrtom koši. Na šampionáte sa predstavia po udelení voľnej karty, ktorú od IHF dostali spolu s Poľskom. Obe krajiny predtým zhodne neuspeli v baráži o postup na MS. Pre Slovenky to bude prvý štart na vrcholnom podujatí po siedmich rokoch, keď sa zúčastnili na majstrovstvách Európy 2014 v Maďarsku a Chorvátsku. Na MS budú účinkovať druhýkrát v ére samostatnosti, od ich doteraz posledného štartu uplynulo už 26 rokov - na šampionáte v Rakúsku a Maďarsku skončili v roku 1995 dvanáste.

Z elitného prvého koša vytiahli zverenkám trénera Pavla Streichera Nemky, z druhého Maďarky a z tretieho Češky.

„Som sklamaný, že sa v našej skupine zišli štyri európske tímy. Želali sme si stretnúť sa aj s krajinami s inou hádzanárskou filozofiou. Musíme to však brať tak, ako to je. V každom prípade je to silná skupina. Najvyššie radím z kvalitatívneho hľadiska Maďarsko, ktoré to potvrdilo štvrťfinálovou účasťou aj nedávno na olympijských hrách v Tokiu, kam sa Nemecko nekvalifikovalo. Je úsmevné, že na slovensko-český súboj pocestujeme do Španielska,“ uviedol v prvej reakcii na žreb pre slovakhandball.sk tréner SR Pavol Streicher.

Slovenky čelili Maďarkám v play-off o MS 2017, po prehre 19:28 na ich palubovke sa v bratislavskej odvete zrodila remíza 24:24. Teraz sa s nimi stretnú aj v kvalifikačnej skupine ME 2022.

„Určite boli v druhom koši, z ktorého sa nám ušlo Maďarsko, aj iní súperi… S Maďarkami sa pravidelne stretávame v kvalifikácii. Však už v októbri proti nim odohráme prvé domáce stretnutie v boji o ME 2022,“ poznamenal slovenský kormidelník.

Vzájomné duely s Češkami zvykli mať vždy špecifický náboj. „Nechcem to nejako zdôrazňovať, aby tento duel nevyvolával zbytočné vášne. Postupom rokov si už musíme zvykať, že sme dva samostatné štáty a je to pre nás zápas ako každý iný,“ zdôraznil Streicher.

Svetový šampionát sa uskutoční od 2. do 19. decembra 2021, dejiskami budú Castellón, Granollers, Llíria a Torrevieja. Premiérovo sa na ňom predstaví až 32 družstiev. Z ôsmich základných skupín postúpia do hlavnej fázy prvé tri tímy, ktoré utvoria štyri šesťčlenné skupiny. O účasť medzi 24 najlepšími družstvami sa budú usilovať aj Slovenky.

„Samozrejme, keď sme už na majstrovstvách sveta, chceme urobiť všetko pre to, aby sme sa medzi trojicu postupujúcich z našej skupiny dostali a zahrali si aj v hlavnej fáze šampionátu,“ zdôraznil Streicher.

A-skupina: Francúzsko, Čierna Hora, Angola, Slovinsko

B-skupina: Ruská hádzanárska federácia, Srbsko, Kamerun, Poľsko

C-skupina: Nórsko, Rumunsko, Ázia 3, Ázia 4

D-skupina: Holandsko, Švédsko, Severná Amerika 1, Ázia 5

E-skupina: Nemecko, Maďarsko, Česko, SLOVENSKO

F-skupina: Dánsko, Ázia 1, Tunisko, Kongo

G-skupina: Chorvátsko, Ázia 2, Južná Amerika 1, Južná Amerika 3

H-skupina. Španielsko, Rakúsko, Južná Amerika 2, Ázia 6