Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Prešov začal s prípravou na sezónu, k dispozícii má zatiaľ 19 hráčov

Na snímke tím Tatrana Prešov. Foto: TASR

Prešovčania musia vyriešiť aj program prípravných zápasov. S tými by "zelenobieli" chceli začať v závere júla, ale ich definitívny počet ako aj zloženie súperov ešte nie je jasný.

Prešov 2. júla (TASR) - Slovenský hádzanársky klub Tatran Prešov odštartoval v stredu prípravu na novú sezónu. Na tréningu však boli trénerovi Slavkovi Golužovi k dispozícii iba deviati hráči, no nechýbali medzi nimi nové posily Slovinec Lucijan Fižuleto a Tunisan Jihed Jaballah.

Hráči sa stretli presne po šestnástich týždňoch od posledného zápasu uplynulej sezóny, ktorá sa pre Tatran skončila 11. marca po štvrťfinálovej odvete SEHA ligy na palubovke chorvátskeho PPD Záhreb. Potom súťaže predčasne ukončili pre pandémiu koronavírusu. "Hádzaná všetkým chýbala a pre profesionálneho športovca takáto dlhá odmlka nie je nikdy dobrá. Preto sme radi, že sme sa mohli oficiálne zísť aspoň v takomto počte. Pre cestovné obmedzenia nám chýba dosť veľa hráčov z nášho kádra. Najväčší je problém s chlapcami z Brazílie, Tunisko takisto ostáva problémom, aj keď bolo zaradené medzi krajiny, z ktorých Európska únia dovolí vstup. Stále sa to rieši individuálne," uviedol na oficiálnom webe klubu generálny manažér Tatrana Miroslav Benický.

Okrem slovenských hráčov, Čecha Josefa Hozmana, dvojice Slovincov Nina Grzentiča a Fižuleta i Jaballaha, ktorý však do Prešova prišiel takisto zo Slovinska, kde sa u svojej manželky nachádzal po presune z Kataru od začiatku júna, sa momentálne už na Slovensku nachádza aj Brazílčan Guilherme Linhares. Ten prišiel v pondelok z Bosny a Hercegoviny s negatívnym testom na COVID-19. Aktuálne je v domácej izolácii a v piaty deň pobytu ho čaká predpísaný opakovaný test. "Ak bude negatívny, aj on sa zapojí do prípravy," povedal Benický. Rovnaká procedúra čaká aj na dvojicu Nuno Santos a Pavel Hernandez, ktorá má do Prešova prísť vo štvrtok 2. júla z Portugalska. V rovnaký deň sa do Európy presunie aj Brazílčan s talianskym občianstvom Pedro Pacheco, ktorého takisto čaká domáca izolácia.

S ostatnými hráčmi je to podľa slov generálneho manažéra o niečo komplikovanejšie. Týka sa to najmä prechodu hraníc: "Tesne pred prvým tréningom sme dostali informáciu, že brazílsky brankár Marcos Colodeti nedostal výnimku, aby mohol prísť do Európy, hoci už mal trikrát zmenenú letenku. Bohužiaľ, Nemecko ani Rakúsko mu nedovolili vstup na územie Európskej únie. To isté platí aj o Tunisanovi Anouarovi Ben Abdallahovi, ktorý sa tiež snažil o výnimku, ale dostal od francúzskej, nemeckej aj rakúskej ambasády informáciu, že mu nebude umožnený vstup, takže aj to ostáva v nedohľadne. Chýba nám tiež Roman Carapkin, ktorý uviazol na bielorusko-poľskej hranici, kde ho už dva dni poľská strana nechce pustiť. Takisto sa snažíme komunikovať s ruskou ambasádou a poľskými úradmi, aby sa mu vstup na Slovensko, kde mal aj prechodný pobyt a kde je zamestnaný, umožnil. Tento problém by sme ale mali v krátkom čase vyriešiť."

Situáciu s nedostatkom hráčov by mali pomôcť vyriešiť talentovaní dorastenci Jakub Kravčák a Tomáš Fech, ktorí sa majú pripojiť k mužstvu. Obaja sú však aktuálne na sústredení s reprezentačnými tímami Slovenska. Zraz kadetov s Jakubom Kravčákom potrvá do 10. júla, Tomáš Fech je s juniorskou reprezentáciou do 15. júla. "Budeme však čím skôr chcieť aj týchto mladých chalanov mať k dispozícii, aby sme mohli prípravu začať naplno," uviedol Benický.

Prešovčania musia vyriešiť aj program prípravných zápasov. S tými by "zelenobieli" chceli začať v závere júla, ale ich definitívny počet ako aj zloženie súperov ešte nie je jasný. Otáznik visí najmä nad tradičným Medzinárodným TV turnajom majstrov v Doboji, na ktorom sa Tatran pravidelne zúčastňuje. "Situácia na Balkáne sa zhoršila. Z Doboja máme informáciu, že turnaj je v ohrození, čo by znamenalo výpadok prípravných zápasov a v tom prípade budeme si musieť naplánovať iný režim," vysvetlil Benický. Isté ale je, že s výnimkou prípravných zápasov, bude príprava na štart sezóny, ktorý má v závere augusta obstarať dohrávka Final 4 Slovenského pohára v Bardejove, prebiehať v domácich podmienkach.