Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenské hádzanárky proti Dánkam bez brankárky Školkovej, je zranená

Brankárka Zuzana Školková v akcii. Foto: TASR

Pred stredajším duelom bude musieť tréner Peter Sabadka ešte vyradiť dve mená, ktoré sa na oficiálnu súpisku nezmestia.

Považská Bystrica 29. mája (TASR) - Osemnásť slovenských reprezentantiek sa v Považskej Bystrici pripravuje na stredajší domáci zápas roka s Dánskom (18.00).

Súboj s hádzanárskou veľmocou, ktorú pod Manín privedie dvojnásobný olympijský víťaz Jan Pytlick, rozhodne o tom, či Slovenky opäť raz stroskotajú v kvalifikačnom snažení o vrcholné podujatie, alebo budú mať ešte šancu zabojovať o účasť na decembrovom európskom šampionáte v záverečnom kole v chorvátskom Novigrade.

Pred stredajším duelom bude musieť tréner Peter Sabadka ešte vyradiť dve mená, ktoré sa na oficiálnu súpisku nezmestia. Návrat do národného tímu po októbrovom zranení v prípravnom zápase s Brazíliou zaznamená Lýdia Jakubisová, ktorá do Považskej Bystrice pricestovala spoločne s ďalšou čerstvou majsterkou Nemecka Dagmar Stuparičovou. Tretia Slovenka z Thüringenu Petra Popluhárová na strednej spojke ale vo výbere chýba. "Popluhárovú som zaradil medzi náhradníčky, je to moje trénerské rozhodnutie," tvrdil slovenský kouč.

Slovenky sú v Považskej Bystrici už od štvrtka a okrem mestskej haly využívajú aj stánok v Predmieri - domovskej haly MHK Bytča. Kolotoč tréningov a regenerácie vo wellness centre príjemne v nedeľu spestril "teambuilding" v podobe bowlingového turnaja. V rámci večerného programu má Sabadkov tím zároveň aj teoretické prípravu. Naživo si pozreli zápasy Dánska s Tuniskom a Dominikánskou republikou na kvalifikačnom turnaji o OH Londýn 2012 v Aalborgu a ich nedeľňajší zápas s Ruskom dokonca sledovali na veľkom plátne. Slovenky si nenechali ujsť ani nedeľňajšiu lahôdku v podobe finále mužskej Ligy majstrov z Kolína.

Proti jasnému favoritovi sa Sabadka bude musieť zaobísť bez skúsenej gólmanky Zuzany Školkovej, ktorej v štarte zabránilo zranenie.

"Je to veľká strata, ale budeme sa musieť s tým vyrovnať. Dánky sú obrovské favoritky a po úspešnej olympijskej kvalifikácii budú určite vo veľkej pohode. Ich najsilnejšou zbraňou sú fantastické prechody do protiútokov, z prvej i druhej vlny. Na to si musíme dať veľký pozor. V každom prípade sa však pokúsime zvíťaziť a udržať naše šance na postup," túžil Sabadka.


Nominácia SR na záverečné dve kolá v kvalifikácii ME 2012:

Brankárky: Martina Túrociová (HK Slovan Duslo Šaľa), Simona Súlovská

Pivotky: Ivana Trochtová (Šaľa), Patrícia Wollingerová (Iuventa Michalovce), Eva Minarčíková (MHK Bytča)

Krídla: Dagmar Stuparičová (Thüringen HC/Nem.), Terézia Szöllösiová (Michalovce), Simona Pileková (Šaľa), Lucia Súkenníková (HK Britterm Veselí nad Moravou/Nem.)

Spojky: Simona Szarková (HK Slovan Duslo Šaľa), Lýdia Jakubisová (Thüringen HC/Nem.), Zuzana Drotárová (HK Britterm Veselí nad Moravou), Katarína Dubajová, Alžbeta Tóthová (obe DHC Sokol Poruba(ČR), Klaudia Michnová, Martina Košíková (obe Partizánske), Alžbeta Polláková (Michalovce)

Tabuľka kvalifikačnej skupiny:

1. Chorvátsko 4 4 0 0 126:84 8
2. Dánsko 4 2 0 2 109:98 4
3. SLOVENSKO 4 2 0 2 95:104 4
4. Taliansko 4 0 0 4 71:115 0