Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenskí reprezentanti v hádzanej absolvovali komplexné testovanie

Na archívnej snímke Zoltán Heister, manažér mužskej hádzanárskej reprezentácie. Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasťou boli aj testy na COVID-19, výsledky mali všetci negatívne.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenskí reprezentanti v hádzanej sa počas uplynulého týždňa podrobili komplexnému testovaniu. Poznatky z neho chcú využiť v príprave na nadchádzajúci domáci vrchol – ME 2022, ktoré spoločne zorganizujú Slovensko a Maďarsko. Súčasťou boli aj testy na COVID-19, výsledky mali všetci negatívne.

"Môžem povedať, že naše očakávania sa v podstate naplnili. Zodpovedalo to tomu, čo sme so zástupcami firmy preberali a čo sme od nich chceli nielen z kondičnej, ale tiež zdravotnej či mentálnej stránky. Aj chalani boli nadšení," uviedol manažér mužskej reprezentácie Zoltán Heister pre oficiálny portál Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Reprezentačný tím rozdelený do skupín absolvoval dve časti diagnostiky zdravotného stavu (ergospirometria, EKG, COVID, pohybová disbalancia), potom rozhovory s mentálnymi koučmi a na záver testovanie kondično-koordinačných schopností v bratislavskej športovej hale Mladosť. Testy, konkrétne ich časť, okrem hráčov absolvovali aj niektorí členovia realizačného tímu.

"Takú podrobnú analýzu ľudského tela zo zdravotnej stránky (cholesterol, pečeň, hrubé či tenké črevo) som nezažil, všetko bolo vyhodnotené počítačovo. Súčasťou bol aj test na COVID-19, ktorého výsledok mali všetci negatívny. Na vytvorenie mentálnych profilov sme si urobili testy. Ich vyplnenie – chalani to spravili vopred ešte pred príchodom na zraz – nám zabralo približne 20 minút. Bola to hra so slovami a farbami. Na základe testu mal každý jeden následne pripravenú správu s charakteristikou. Mám už niečo v živote za sebou, ale môžem povedať, že to do bodky sedelo. Aj chalani, či mladí alebo starší – spomeniem Ďuriša či Slaninku - sa čudovali. Vraj, ako je to možné, že toto dokázali z tých farbičiek. Na základe týchto testov potom prebehli individuálne rozhovory medzi štyrmi očami s mentálnymi koučmi. Aj fyzické testy boli dobre spravené. Bolo to na úrovni, všetci boli spokojní a pochvaľovali si to. Nikdy predtým niečo podobné nezažili ani na klubovej úrovni," priblížil Heister.

Pôvodný zámer bol, aby sa testom podrobili tri desiatky hráčov. Na tri testovacie dni rozdelili 28 hráčov, ale napokon sa ich zúčastnili dva tucty. Chýbalo kvarteto Hruščák, T. Urban, M. Straňovský a Mikéci, okrem nich aj T. Paul či L. Urban. Niektorí ich absolvujú dodatočne individuálne. "Každý hráč má založenú kartu so svojimi údajmi z testovania, ktoré bude pokračovať na jeseň i jar a potom budeme porovnávať. Hráči dostanú odporúčania, čo by mali vylepšiť z fyzickej stránky, na čo si dávať pozor a čomu venovať pozornosť z lekárskeho hľadiska. Našťastie, u nikoho nezistili žiadne vážne problémy. Medzi niektorými hráčmi boli rozdiely aj markantnejšie, ale je jasné, že kondícia teraz nemôže byť na top úrovni. Toto je však východiskový stav, od ktorého sa odrazíme. V lete budú mať priestor naberať fyzickú i hernú kondíciu v kluboch a na jeseň už budeme môcť porovnávať ich výkonnosť – pripravenosť. Napríklad aj s futbalistami či hokejistami, s ktorými títo odborníci tiež spolupracujú," pokračoval manažér reprezentácie, ktorý vyzdvihol význam testovania: "V takomto rozsahu sa v hádzanej uskutočnilo prvýkrát v histórii. Myslím si, že je to veľmi prospešná vec. Na základe doterajších skúseností by som ho odporúčal aj ďalším. Škoda, že za našej minulej éry toto nebolo. Keby sme mali tieto možnosti, mohlo sa to ešte výraznejšie prejaviť na našom účinkovaní."

Závery z prvého komplexného testovania si kompetentní vyhodnotia v úvode budúceho týždňa. "Na pondelok je plánované stretnutie za účasti aj vedenia zväzu i predstaviteľov firmy, kde si to celé rozoberieme. Počítame však s dlhodobejšou spoluprácou až do ME 2022," dodal Heister pre slovakhandball.sk.