Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slovenský zväz hádzanej predstavil stratégiu rozvoja

Viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi (uprostred). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do roku 2022 by sa podľa predstáv zväzu mala hráčska základňa hádzanej takmer strojnásobiť na počet 15.000.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Výrazne rozšíriť hráčsku základňu, vybudovať regionálne centrá hádzanej a dostať reprezentačné tímy na špičkovú medzinárodnú úroveň. Slovenský zväz hádzanej (SZH) v pondelok v Bratislave načrtol stratégiu rozvoja hádzanej na Slovensku na roky 2016 až 2022.

"Našou ambíciou je ešte výraznejšie dostať hádzanú na školy, zvýšiť počet hráčov i vyškolených trénerov. Cieľom je dostať reprezentačné tímy na špičkovú medzinárodnú úroveň. K tomu má pomôcť aj vytvorenie piatich až ôsmich regionálnych centier hádzanej, ktoré by mali fungovať od roku 2017. Hlavným mottom pri ich tvorbe je vytvorenie jednotnej a modernej metodiky v príprave mladých hráčov," vysvetlil viceprezident SZH Ernö Kelecsényi.

Do roku 2022 by sa podľa predstáv zväzu mala hráčska základňa hádzanej takmer strojnásobiť na počet 15.000. "Dôraz budeme klásť na mládež, rozvoj rýchlosti, sily a technickej zdatnosti. Nezačíname od nuly, ale postupne chceme do projektu zapojiť až 300 škôl a aktívne spolupracovať nielen s ministerstvom, ale najmä so samosprávou. Hádzaná je dynamicky a masovo sa rozvíjajúci šport a na to musíme reagovať," tvrdí Kelecsényi s tým, že stratégia rozvoja si vyžiada zvýšenie rozpočtu SZH o dvadsať až tridsať percent.

Pomôcť k naplneniu cieľov má pomôcť aj angažovanie skúseného dánskeho odborníka. Od júla pracuje v pozícii technického riaditeľa SZH Dán Heine Ernst Jensen. Bývalý kouč nemeckej ženskej reprezentácie je poverený tvorbou a koordináciou systému práce s mládežou na Slovensku a zároveň je hlavným trénerom reprezentačného tímu dievčat do 17 rokov. "Potrebujeme čas a trpezlivosť. Výsledky sa nedostavia zo dňa na deň, musíme ísť krok po kroku. Verím, že výsledkom našej práce bude širší okruh adeptov na reprezentačný dres a pravidelná účasť slovenských tímov na európskych a svetových šampionátoch. Chceme, aby sa slovenská hádzaná stala v budúcnosti značkou kvality," uviedol Jensen.