Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Hádzanárka Trehubová získala slovenské občianstvo

Tatiana Trehubová Foto: TASR/Henrich Mišovič

Trehubová už absolvovala svoje prvé sústredenie s reprezentačným družstvom a od štvrtka je z nej už Slovenka

Michalovce 30. mája (TASR) - Hádzankárka Iuventy Michalovce Tatiana Trehubová prijala slovenské občianstvo a pre reprezentáciu Slovenska bude k dispozícii v júnových zápasoch kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2014. Spojka Iuventy sa už dávnejšie netajila myšlienkou získať slovenské občianstvo, napokon sa všetko potrebné dotiahlo do konca ešte pred júnovými kvalifikačnými zápasmi.

Trehubová už absolvovala svoje prvé sústredenie s reprezentačným družstvom a od štvrtka je z nej už Slovenka. V Košiciach prevzala doklady o udelení občianstva a v pondelok si vybaví cestovný pas. "Som šťastná, že sa to stihlo. Boli to stresujúce i radostné chvíle. Dopadlo to však dobre," poznamenala pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu hádzanej. Práve možnosť reprezentovať Slovensko bola pre Trehubovú i samotný zväz významným dôvodom, ktorý viedol k zisku slovenského občianstva. "Pokiaľ viem, tak prvá iniciatíva prišla zo strany Slovenského zväzu hádzanej. Dôvodov bolo viacero, najmä však ten, že v reprezentačnom mužstve chýbajú ľavoruké hráčky. Tým, že sa do tejto snahy zaangažoval aj zväz, sa proces získania slovenského občianstva pre Tatianu urýchlil. Vďaka tomu sa môže predstaviť už v blížiacej sa kvalifikácii na ME," povedal pre TASR športový manažér Iuventy Michalovce Jaroslav Čúrny.

Pomoc pre reprezentáciu

Zo slovenského občianstva pre ukrajinskú rodáčku bude profitovať najmä reprezentácia, pre ktorú je ľavoruká spojka vítanou posilou. Prvýkrát by sa v slovenskom drese mohla predstaviť už 11. júna v Šali v zápase proti Francúzsku a chýbať by nemala ani o päť dní neskôr v islandskom Reykjavíku v zápase proti domácim hráčkam.

Podľa slov športového manažéra Iuventy je Trehubovej slovenské občianstvo dielom troch strán. "Myslím si, že pridelenie slovenského občianstva Tatiane je spoločným dielom samotnej hráčky, zväzu a Iuventy Michalovce. Aj náš klub chcel pomôcť slovenskému zväzu a sme radi, že to dobre dopadlo. Nebolo to jednoduché a najmä samotná Tatiana musela všeličo absolvovať," uviedol Čúrny.

Pre klub Iuventa Michalovce nevyplývajú zo slovenského občianstva pre Trehubovú nijaké výhody. V slovensko-českej súťaži WHIL a ani v pohári EHF nie sú Michalovčanky limitované počtom zahraničných hráčok na súpiske. "Nie sme obmedzovaní normami, ktoré by limitovali počet zahraničných hráčok v našom tíme. Takže teraz ani nemáme nijaké výhody, ktoré by zo slovenského občianstva pre Tatianu vyplývali. Snáď len toľko, že už ju ako slovenskú občianku nebudú mať dôvod zdržiavať pri prechode schengenským priestorom, ako sa stalo párkrát v minulosti," povedal Čúrny s úsmevom.