Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Hádzanári o ME 2014 zabojujú s Chorvátmi , Maďarmi a kvalifikantom

Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hádzanári odštartujú kvalifikáciu o účasť na majstrovstvách Európy 2014 na jeseň. Ešte predtým ich čaká dvojzápas play off majstrovstiev sveta 2013 s Bieloruskom.

Kodaň 20. apríla (TASR) - Slovenskí hádzanári zabojujú o účasť na majstrovstvách Európy 2014 v 4. kvalifikačnej skupine s Chorvátskom, Maďarskom a jedným z postupujúcich tímov z predkvalifikácie.

Z miestenky sa budú tešiť tímy na prvých dvoch miestach zo všetkých siedmich kvalifikačných skupín a najlepší z mužstiev na tretích priečkach, pričom v tabuľke tretích sa budú počítať iba výsledky s prvými dvoma.

O nasadení rekordných 39 účastníkov kvalifikácie rozhodlo aktuálne postavenie v európskom rebríčku mužských reprezentačných tímov. Slováci sa v tretej sedmičke ocitli najmä preto, že na uplynulom európskom šampionáte v Srbsku nepostúpili zo základnej skupiny a obsadili posledné 16. miesto. Spoločnosť v koši im robili Rusi, Portugalci, Litovci, Čiernohorci, Holanďania a Bielorusi, a teda s nikým z tohto poltucta sa zverenci trénera Petra Dávida v skupine nemali šancu stretnúť.

Keďže podľa nového systému majú účasť na šampionáte už istú iba usporiadatelia, z kvalifikácie tak vzíde namiesto 14 až 15 účastníkov ME.

Kvalifikácia odštartuje na jeseň, ešte predtým čaká Slovákov dvojzápas play off majstrovstiev sveta 2013 s Bieloruskom.


Dávid: Veľmi ťažký žreb

Peter Dávid
Foto: TASR/Michal Svítok

"Ťažký, až veľmi ťažký žreb. Pri prvom počutí som bol trochu sklamaný, keď sa na to pozerám druhýkrát, už vidím šancu. Podľa mojich prvých výpočtov bude treba na postup minimálne 8 bodov,"povedal v reakcii na žreb kormidelník slovenského tímu Peter Dávid.

K súperom sa vyjadril tréner, ktorý len nedávno prevzal mužskú reprezentáciu s rešpektom. "Všetko sú to z nášho pohľadu mapované mužstvá - nijaká neznáma. Aj keď sú to súperi zvučného mena, netreba sa vzdávať dopredu. Vedel som, že keď sme v treťom koši, veľa 'dobrého' nás čakať nemôže, ale aspoň som rád, že nemáme severské tímy alebo Nemcov,"dodal Dávid.

Slováci mali podobne ťažkú úlohu pred sebou aj pred 4 rokmi. Zle rozohraná kvalifikácia sa zauzlila víťazstvom Slovákov v Maďarsku, ale po prehre s tým istým súperom v Hlohovci v poslednom stretnutí o šampionát prišli. "Po prekvapivej výhre u nich nás vtedy v odvete dokonale prečítali. Verím, že teraz to dopadne pre nás lepšie," vrátil sa k udalostiam spred 3 rokov Dávid.


Žreb kvalifikácie ME 2014:

1. skupina: Španielsko, Macedónsko, Portugalsko, víťaz predkvalifikačnej B-skupiny

2. skupina: Nemecko, Česká republika, Čierna Hora, najlepší druhý z predkvalifikačnej fázy

3. skupina: Francúzsko, Nórsko, Litva, víťaz predkvalifikačnej D-skupiny

4. skupina: Chorvátsko, Maďarsko, SLOVENSKO, 2. najlepší druhý z predkvalifikačnej fázy

5. skupina: Poľsko, Švédsko, Holandsko, víťaz predkvalifikačnej A-skupiny

6. skupina: Island, Slovinsko, Bielorusko, víťaz kvalifikačnej C-skupiny

7. skupina: Srbsko, Rakúsko, Rusko, Bosnia a Hercegovina