Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hádzanári Prešova zdolali P. Bystricu a získali titul

Na snímke s loptou Tomáš Rečičár (Tatran Prešov), vpravo Ivan Bystrický (MŠK Považská Bystrica) v treťom zápase finále play off Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej Tatran Prešov – MŠK Považská Bystrica v sobotu 15. mája 2021 v Prešove. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Sériu vyhrali 3:0 na zápasy.

Prešov 15. mája (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov získali 16. titul majstrov Slovenska. V 3. finálovom zápase Niké Handball extraligy zdolali MŠK Považská Bystrica 20:19 a sériu vyhrali 3:0 na zápasy.

Niké Handball Extraliga, finále, 3. zápas:

Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica 20:19 (12:8)

Zostavy:

Tatran Prešov: Čupryna, Colodeti, Ondrejčák - Rábek, Santos, Pacheco, Fech, Linhares, Rečičár, Kravčák, Fižuleto, Grzentič, Hernandez, Carapkin.

MŠK Považská Bystrica: Sloboda, Bystrický, Ivanycja, Maliar, Burnazovič, Petričenko, Jurák, Briatka, Štefina, Urík, Vallo, Kvaššay, Valášek, Gardian. Rozhodovali: Rudinský, Mandák.

/konečný stav série: 3:0, Prešov sa stal majstrom SR/


Úvodný gól strelili hostia, ale Prešovčania rýchlo otočili a v 15. minúte viedli po presnom zásahu Santosa o tri góly (6:3). Hostia síce v 19. minúte vyrovnali gólom Petričenka na 6:6, no ďalšie dianie v prvom polčase ovládli Prešovčania. Gól Carapkina v 25. minúte znamenal štvorgólový náskok favorita - 11:7.

Hostia v úvode druhého polčasu dvihli hlavy a pokúsili sa zdramatizovať zápas. Stiahli manko na jeden gól (14:13). Tatranu sa podarilo súperovi odskočiť na 17:14, ale hostia opäť zdramatizovali zápas, keď sa dotiahli na 19:19. Záver síce priniesol drámu, no Prešovčania si už prvenstvo nenechali vziať.

hlasy:

Miroslav Benický, generálny manažér Tatrana: "Bola to výnimočná sezóna a patrí jej aj ďalší prívlastok - veľmi ťažká, Poviem pravdu, že som veľmi rád, že sme dnes ukončili sezónu. Dohrávali sme ju bez mnohých zranených hráčov. Všetkým bude toto víťazstvo veľmi chutiť."

Igor Čupryna, brankár Tatrana Prešov: "Bola to veľmi ťažká séria. Bolo v nej aj dosť nervozity. Považská hrala veľmi dobre, trápila nás v obrane. My sme v treťom zápase nevedeli zlomiť ich systém, hrali naozaj veľmi dobre. Som veľmi rád, že sme vyhrali a ukončili sériu ďalším titulom."

Václav Straka, tréner MŠK Považská Bystrica: "Zachytili sme začiatok zápasu a aj keď Prešov vyhrával, tak iba tesne. Som rád, že naše odhodlanie neostalo iba v kabíne. Naši hráči dnes inkasovali iba 20 gólov, čo je na palubovke Prešova lichotivé. Už v prvom finálovom zápase sme boli blízko k víťazstvu, dnes sme takisto neboli ďaleko. Bolo to aj o šťastí."

Na snímke porazený finalista MŠK Považská Bystrica v treťom zápase finále play off Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej Tatran Prešov – MŠK Považská Bystrica v sobotu 15. mája 2021 v Prešove.
Foto: TASR – Milan Kapusta



Prehľad doterajších majstrov Slovenska v ére samostatnosti:

1993/1994 Lokomotíva Trnava

1994/1995 Agro VTJ Topoľčany

1995/1996 Agro VTJ Topoľčany

1996/1997 VSŽ Košice

1997/1998 HC Topoľčany

1998/1999 VSŽ Košice

1999/2000 ŠKP Sečovce

2000/2001 ŠKP Sečovce

2001/2002 MŠK Považská Bystrica

2002/2003 MŠK Považská Bystrica

2003/2004 ŠK Tatran Prešov

2004/2005 Tatran Prešov

2005/2006 MŠK SIRS Považská Bystrica

2006/2007 Tatran Prešov

2007/2008 Tatran Prešov

2008/2009 Tatran Prešov

2009/2010 Tatran Prešov

2010/2011 Tatran Prešov

2011/2012 Tatran Prešov

2012/2013 Tatran Prešov

2013/2014 Tatran Prešov

2014/2015 Tatran Prešov

2015/2016 Tatran Prešov

2016/2017 Tatran Prešov

2017/2018 Tatran Prešov

2018/2019 Tatran Prešov

2019/2020 sezóna bola anulovaná

2020/2021 Tatran Prešov

Na snímke víťazné mužstvo Tatranu, s pohárom kapitán mužstva Oliver Rábek v treťom zápase finále play off Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej Tatran Prešov – MŠK Považská Bystrica v sobotu 15. mája 2021 v Prešove.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Košice Crows - HK Košice 32:23 (14:12)

Najviac gólov: Hozman 10, Hruščák 5/2, Šiška 4 - Hriňák 5, Baláž 4/1, Guzy 4. Rozhodovali: Baďura, Ondogrecula, vylúčení: 6:7, 7 m hody: 2/2 - 4/1

/na zápasy 1:0/


P. Bystrica opäť strieborná, Kovačin: Jedno oko sa smeje, druhé plače


Hádzanári MŠK Považská Bystrica nezískali tretí extraligový titul v histórii a po prehre vo finále Niké Handball extraligy sa museli uspokojiť so striebornými medailami. Najväčšiemu favoritovi na titul Tatranu Prešov vzdorovali, ale prekvapenie nedokonali. "Prešovčanov sme donútili k maximálnemu nasadeniu," tešilo trénera Václava Straku.

Jeho zverenci napokon prehrali s Tatranom všetkých šesť vzájomných zápasov v sezóne. Vo finále podľahli po výsledkoch 20:23, 14:30 a 19:20. V prvom, no najmä v treťom zápase boli blízko cenného víťazstva. V závere vyrovnali na 19:19, ale gól Caballera Hernandeza napokon znamenal tretie víťazstvo Tatrana a koniec série o majstrovský pohár Antona Frola. "Je to aj o skúsenostiach. Do finálovej série sme išli bojovať o titul. Karty boli dané, skúsenosti a káder boli na strane Prešova. My sme sa však neuspokojili s vidinou strieborných medailí. Povedali sme si, že ak máme ísť oproti zázraku, tak to musíme skúsiť. Zároveň to boli pre nás cenné skúsenosti. Nezvládli sme jeden polčas, ktorý sme vysoko prehrali (6:18 v druhom zápase, pozn.), ale vo zvyšných piatich sme boli vyrovnaný súper. Chalanom nemám čo vytknúť. Gratulujem im k výkonom vo finále aj v celej sezóne," povedal Straka pre TASR.

Na hráčoch Považskej Bystrice bola v treťom finálovom zápase viditeľná snaha o zvrat v sérii. Za stavu 0:2 na zápasy sa nevzdali, nezlomilo ich ani trojgólové manko, ktoré mali počas zápasu. "Išli sme do toho s ambíciou revanšovať sa domácim najmä za prehru v druhom zápase. Nám v ňom nevyšlo absolútne nič. Dnes sme do toho dali všetko, mali sme aj trochu šťastia a nakopli sme sa. Prešov zistil, že to nebude také jednoduché víťazstvo. Jeden za druhého sme bojovali od začiatku do konca. Škoda, dnes chýbal kúsok. Spokojnosť môžeme cítiť aspoň z toho, že sme Prešov v dvoch zápasoch donútili siahnuť si na dno. Nedostali to v nich zadarmo. Aj keď idem hrať proti trojročnému synovi "Človeče, nehnevaj sa," tak nechcem prehrať. Sme však realisti. Zdolať Prešov trikrát za dva týždne bola ťažká úloha. Dva zápasy sme ich trápili, chceli sme vyhrať aspoň jeden. Teraz sa jedno oko smeje, druhé plače. Uvidíme, možno to vyjde o rok," poznamenal brankár Ladislav Kovačin.

Jeho tím obsadil v základnej časti 2. miesto, za nezdolaným Tatranom zaostal o 8 bodov. V play off si najskôr poradil s Košice Crows, ale Tatran už bol nad sily ŠKP rovnako ako pred dvomi rokmi. "Bola to extrémne ťažká sezóna. Veľké poďakovanie patrí Petrovi Valáškovi (asistent trénera) a Kataríne Opoldíkovej (organizačná pracovníčka klubu, pozn.) za organizáciu. Pre koronakrízu sme museli prekonať veľa prekážok. To poznačilo nielen organizačnú stránku, ale aj športovú. Nebolo jednoduché načasovať formu, bolo veľa rôznych prestávok. Musím však povedať, že sme to zvládli. Už nemá cenu uvažovať nad tým, ako by sezóna vyzerala, keby boli diváci. Som rád, že sa vôbec dohrala a že sme ju takto zvládli," povedal tréner Straka.

Na snímke s loptou Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), vľavo Pavel Caballero Hernandez (Tatran Prešov) v treťom zápase finále play off Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej Tatran Prešov – MŠK Považská Bystrica v sobotu 15. mája 2021 v Prešove.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Tatran opäť splnil domáce úlohy, Benický: Som rád, že už je po sezóne


Hádzanárov Tatrana Prešov nezastavilo na ceste za 16. extraligovým titulom ani viacero hráčskych absencií a finálovú sériu ukončili v najkratšom možnom čase. Hoci im hráči Považskej Bystrice statočne vzdorovali, zdolali ich 3:0 a po Slovenskom pohári získali v sezóne 2020/2021 aj druhú domácu trofej. "Som rád, že sa to úspešne skončilo," povedal manažér klubu Miroslav Benický narážajúc na nevšednú sezónu, ktorú Tatranu okrem pandémie skomplikovali aj početné hráčske výpadky.

Tie boli citeľné aj v zostave, ktorá odohrala posledný zápas sezóny. Dramatickému duelu, ktorý Tatran napokon vyhral 20:19, sa prizerali skúsení ťahúni Oliver Rábek i Dominik Krok, chýbali aj David Michalka s Josefom Hozmanom a počas zápasu sa zranil aj Pedro Pacheco. "Asi by som to nemal takto povedať, ale fakt je ten, že som veľmi rád, že už je koniec. Hneď však treba dodať, že je to úspešný koniec. Základné ciele sme splnili, postúpili sme aj do štvrťfinále SEHA ligy. Jedno oko sa smeje, ale druhé plače. Nebolo to ideálne, pretože naša hra trpela zraneniami a kádrom, ktorý nebol asi nikdy kompletný. Som šťastný najmä za chlapcov, ktorí prvýkrát získali majstrovský titul," povedal Benický pre TASR.

Zdravotné komplikácie sa Prešovčanom nevyhli ani počas sezóny. Napriek tomu v nej v SEHA lige postúpil do štvrťfinále, v ktorom sa stretne s ukrajinským tímom Motor Záporožie. Prešovčania sa predstavili aj v Európskej lige, v ktorej si v 6-člennej základnej skupine pripísali v desiatich zápasoch tri víťazstvá a obsadili posledné miesto.

Na slovenskej scéne však splnili domáce úlohy, ktorými sú už tradične zisk Slovenského pohára a extraligového titulu. "Napriek všetkému sme túto sezónu zvládli veľmi dobre. Mali sme počas nej veľa zranených hráčov, ale veľmi dobre sme sa s tým popasovali. Získali sme ďalší titul, hoci vo finále bola Považská Bystrica silný súper," povedala ľavá spojka Tomáš Rečičár. Pre Tatran ide o 16. extraligový titul v histórii, z toho 14. po sebe."Som veľmi rád za všetkých hráčov, ktorí si tento triumf zaslúžili. Som rád aj za majiteľa klubu (Miloslav Chmeliar, pozn.), pre ktorého je to určitá satisfakcia za úsilie, ktoré venuje prešovskej hádzanej," poznamenal Benický.

Posledný duel v sezóne bol zároveň rozlúčka s prešovským dresom pre spojku Nina Grzentiča a brankára Igora Čuprynu. Ten sa v Prešove usadil, počas šiestich sezón bol opora Tatrana prijal aj slovenské občianstvo. Nedávno sa dohodol na zmluve s klubom Donskí kozáci z mesta Taganrog a v Tatrane ho v nasledujúcej sezóne nahradí Slovinec Tilen Leben. "Je to veľa emócií, potláčam slzy. Prešov mi dal veľa, v klube som strávil šesť sezón, počas ktorých sa toho veľa udialo. Do Prešova sa však určite vrátim, moja rodina tam ostáva bývať. Myslím si, že aj ja si ešte zahrám slovenskú ligu," poznamenal Čupryna pre TASR.

Vedenie Tatrana už v nedávnom období prezradilo niektoré hráčske transfery, pričom klub bude mať smelé ambície nielen na domácej scéne, ale aj v Európe. "Budeme pokračovať v trende, ktorý momentálne máme. My sme sa nepreorientovali na legionárov, ale na naše finančné možnosti. Chceme byť úspešní. Domáca extraliga a Slovenský pohár budú pre nás naďalej priorita. V SEHA lige a v Európskej lige chceme byť konkurencieschopní," netajil Benický.