Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hádzanári Tatrana Prešov začali prípravu aj s posilami

Na snímke zľava kapitán mužstva Martin Straňovský, tréner Slavko Goluža a generálny manažér klubu Miroslav Benický. Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenský majster upriami svoju pozornosť nielen na Ligu majstrov, ale opäť aj na medzinárodnú SEHA ligu, v ktorej chce potvrdiť príslušnosť k európskej špičke.

Prešov 9. júla (TASR) - Postup zo základnej skupiny Ligy majstrov či triumfy v Slovenskom pohári i extralige sú cieľmi hádzanárov Tatrana Prešov v sezóne 2019/20. Prípravu na ňu odštartovali v kompletnom 17-člennom zložení už aj s novými posilami. Prešovčania nedávno spoznali mená súperov, s ktorými sa stretnú v C-skupine Ligy majstrov. V nej narazia na Sävehof (Švéd.), Riihimäen Cocks (Fín.), HC Eurofarm Rabotnik Bitola (Maced.), Bidasoa Irun (Šp.) a Sporting CP Lisabon (Portug.).

Na prvé počutie nejde o také silné tímy, akým slovenský majster čelil v sezóne 2018/2019, keď s tesnou stratou obsadil nepostupovú 3. priečku. "Práve takáto skupina vie byť veľmi zradná. Motivácia v Lige majstrov by mala byť automatická, no bude dôležité koncentrovať sa na každého jedného súpera. Mená týchto klubov možno nevzbudzujú až taký rešpekt, no to by nebolo správne. V porovnaní s druhou skupinou je zloženie tej našej priaznivé, nič to však nemení na našom cieli obsadiť niektoré z prvých dvoch miest. Priorita bude nikoho nepodceniť, sústrediť sa na každý jeden zápas a ísť za svojím cieľom," uviedol generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický pre TASR.

Slovenský majster upriami svoju pozornosť nielen na Ligu majstrov, ale opäť aj na medzinárodnú SEHA ligu, v ktorej chce potvrdiť príslušnosť k európskej špičke. Tradičným cieľom ostala obhajoba slovenského titulu a aj triumf v Slovenskom pohári.

Po sezóne 2018/19 došlo k viacerým zmenám v kádri trénera Slavka Golužu, v ktorom už nefigurujú Bruno Butorac, Jakub Hrstka a Tomáš Číp.

Vedenie klubu zareagovalo na ich odchody angažovaním nových posíl. Do kádra pribudli slovinská ľavá spojka Nino Grzentič (prišiel z RD Koper), španielske pravé krídlo Javier Muňoz Cabezon (La Rioja), rumunská ľavá spojka Rares-Marian Fodorean (Šaľa), český pravý krídelník Josef Hozman a slovenské ľavé krídlo Dávid Michalka (obaja z Topoľčian). "Sú to dvaja skúsenejší hráči, ktorí majú niečo odohrané v Európe. Od Grzentiča aj Cabezona očakávame citeľný prínos pre náš tím. Trojica mladíkov Michalka, Hozman a Fodorean by mala urobiť tlak na mužstvo a zabojovať o svoje miesto. V Tatrane má garanciu miesta v zostave iba ten hráč, ktorý má výkony," zdôraznil Benický.

Na odchody spomínaných hráčov sa Tatran pripravil už počas minulej sezóne a posily si vyhliadol už dávnejšie. "Chceli sme sa vyhnúť zhonu v medzisezónnom období, preto sme viacerých hráčov zapracovali do kádra už počas ročníka 2018/19. Káder je v tejto chvíli kompletný. Teraz je na hráčoch, aby uniesli to, čo sa od nich bude očakávať. Pre nás je dôležitý tlak na káder. Najlepšie výsledky sú vtedy, keď všetci hráči vydávajú zo seba maximum a to sa deje vtedy, keď sa snažia o miesto."

Nové tváre prišli do Prešova s vysokými ambíciami a cieľom presadiť sa do zostavy, v ktorej naďalej figurujú skúsení hráči Oliver Rábek, Martin Straňovský či Dominik Krok. Pre Josefa Hozmana je výzva pôsobiť v najúspešnejšom slovenskom klube. "Mal som viacero ponúk, s prešovskou som však veľmi nepočítal. Bol som z nej nadšený a vôbec nebolo nad čím rozmýšľať. Hneď som vedel, že do toho idem. Do Tatrana prichádzam s cieľom presadiť sa a nechcem byť krídlo číslo dva. Viem, že to nepôjde hneď, no verím, že sa mi to podarí splniť," povedal mládežnícky reprezentant Česka, ktorý do Prešova zamieril z Topoľčian rovnako ako 22-ročný slovenský krídelník Dávid Michalka. "Prvý kontakt s vedením Tatrana som mal už v minulej sezóne. Vtedy sa to ešte nedotiahlo do konca, keďže na poste krídla boli Kubo Hrstka i Maťo Straňovský. Neskôr ma Prešovčania opäť kontaktovali s otázkou, či by som mal naďalej záujem prísť. Po tom, čo hádzaná v Topoľčanoch dopadla neslávne, som po hosťovaní v Piešťanoch uvítal možnosť ísť do Prešova," uviedol Michalka.

Vyvrcholením prvého bloku prípravy na novú sezónu bude turnaj v plážovej hádzanej (13. júla), ktorý bude zároveň 6. ročníkom Memoriálu Vincenta Lafka. Tím následne absolvuje týždňové sústredenie v srbskej Kanjiži. Po piatich prípravných zápasoch sa predstaví na tradičnom turnaji šampiónov v Doboji, na ktorom bude obhajovať titul z vlaňajšieho 50. ročníka.

Káder Tatrana Prešov: Javier Muňoz Cabezon, Roman Carapkin, Mario Cvitkovič, Igor Čupryna, Ogjen Djerič, Rares Fodorean, Titouan Afanou Gatine, Nikola Grzentič, Josef Hozman, Dominik Krok, Januš Lapajne, Dávid Michalka, Oliver Rábek, Tomáš Rečičár, Martin Straňovský, Lukáš Urban, Leon Vučko.