Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hádzanárky Francúzska získali premiérovo zlato po triumfe nad ROC

Hádzanárky Francúzska získali premiérovo zlato po triumfe nad ROC. Foto: TASR/AP

Francúzi sa v Tokiu tešia z oboch titulov v hádzanej, vo finále mužského turnaja "Les Bleus" vyhrali nad Dánskom 25:23.

Tokio 8: augusta (TASR) - Hádzanárky Francúzska sa premiérovo v histórii stali olympijskými víťazkami. V nedeľnom finále OH 2020 v Tokiu zdolali tím Ruského olympijského výboru (ROC) 30:25. Rusky obhajovali titul z Ria de Janeiro, kde vo finále zdolali práve Francúzsko.

Francúzi sa v Tokiu tešia z oboch titulov v hádzanej, vo finále mužského turnaja "Les Bleus" vyhrali nad Dánskom 25:23. Bronz medzi ženami získali Nórky, ktoré v súboji o tretiu priečku prevalcovali Švédky 36:19. V úlohe asistenta trénera v striebornom tíme ROC pôsobil Slovák Tomáš Hlavatý.

Allison Pineauová a Pauletta Poppaová pomohli francúzskemuu tímu k zlatu zhodne siedmimi finálovými gólmi. Na ruskej strane sa rovnakým počtom presných zásahov prezentovala Polina Vedechinová. Rusky vo finále naposledy viedli 7:6, ich súper si do polčasovej prestávky vypracoval dvojgólový náskok. Ešte v 39. minúte bol stav vyrovnaný 16:16, nasledovala však šesťgólová šnúra Francúzok, ktorou rozhodli o svojom triumfe. Ich výraznou oporou bola brankárka Cleopatre Darleuxová.

"Je to neuveriteľné. Tento tím vediem už dlho, ale olympijské zlato nám do zbierky chýbalo. Je to najviac, čo môžeme v hádzanej získať," povedal kouč Francúzska Olivier Krumbholz, ktorý priviedol svoje zverenky k titulu majsteriek sveta 2017 i k európskemu titulu o rok neskôr. "Je to úžasná odmena pre všetkých, ktorí na tom tvrdo pracovali."

Najlepšia strelkyňa Pineauová uviedla: "Boli sme pod tlakom, pretože sme chceli zopakovať včerajší úspech našej mužskej reprezentácie. Bola to pre nás výzva a my sme na ňu správne odpovedali. Teraz všetky prežívame krásne emócie."


hádzaná ženy



finále:
ROC - Francúzsko 25:30 (13:15)

o 3. miesto:
Nórsko - Švédsko 36:19 (19:7)