Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hádzanárky SR odštartujú v piatok boj o MS s Ukrajinou

Na archívnej snímke hráčka Slovenska Monika Rajnohová. Foto: TASR/Roman Hanc

Zo štyroch štvorčlenných skupín postúpia do druhej fázy iba víťazi a doplní ich najlepší tím z druhých miest. Baráž sa bude hrať v júni budúceho roka.

Šaľa 30. novembra (TASR) - Slovenské hádzanárky čaká od piatka do nedele v Šali turnaj prvej fázy kvalifikácie o postup na MS 2019 v Japonsku. Ich súpermi budú postupne Ukrajina, Izrael a Kosovo (vždy o 18.00 h). Jednoznačným cieľom je pretaviť domáce prostredie na prvenstvo v skupine a zabezpečiť si tak postup do baráže o MS.

Zo štyroch štvorčlenných skupín postúpia do druhej fázy iba víťazi a doplní ich najlepší tím z druhých miest. Baráž sa bude hrať v júni budúceho roka.

Hneď na úvod turnaja čaká v piatok na Slovenky najvážnejší súper v boji o postup - Ukrajina. "Škoda, že sa s ňou stretneme hneď v prvom dueli, rád by som súpera predtým videl, pretože informácií veľa nemáme," uviedol kouč Ján Packa. "Bude to pre nás najťažší protivník, s Ukrajinou sa pobijeme o prvé miesto. V talóne má veľa dobrých hráčok, je to silné družstvo. Jednoznačným cieľom je však postup z prvého miesta. Nad Izraelom i Kosovom je našou povinnosťou vyhrať. Hráme doma a verím, že diváci nás prídu podporiť."

Slovenky absolvovali kvalifikačnú generálku minulý týždeň na tradičnom turnaji O štít mesta Cheb. Obsadili konećnú tretiu priečku, keď zdolali Švajčiarsko (35:22) a prehrali s Chorvátskom a Českom (zhodne 20:22). Packa bude mať v Šali k dispozícii 17-členný káder, z pôvodnej nominácie pre zdravotné problémy napokon vypadla Veronika Habánková z Iuventy Michalovce.

"Chceme postúpiť a podľa mňa na to máme aj dostatočnú kvalitu. Vieme, že Ukrajina patrí k najsilnejším súperom a že sme to proti nej v predchádzajúcej kvalifikácii nezvládli, ale som presvedčená, že to teraz napravíme. Dáme do toho všetko ako vždy a verím, že kvalita bude na našej strane," uviedla spojka z francúzskeho Besanconu Monika Rajnohová. Pred dvoma rokmi v Šali v kvalifikácii MS 2017 uspeli Ukrajinky nad Slovenkami tesne 21:20, postup si vtedy napokon zabezpečili oba celky.

Slovenky naposledy štartovali na MS ešte v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto. Na vrcholnom podujatí sa naposledy predstavili na ME 2014 v Chorvátsku a Maďarsku.

Turnaj I. fázy kvalifikácie MS 2019 - Šaľa



piatok 30. novembra

15.30 h: Kosovo – Izrael

18.00 h: Slovensko – Ukrajina

sobota 1. decembra

15.30: Ukrajina – Kosovo

18.00: Izrael – Slovensko

nedeľa 2. decembra

15.30: Ukrajina – Izrael

18.00: Slovensko – Kosovo


Nominácia hádzanárok SR na turnaj I. fázy kvalifikácie MS 2019:



Brankárky: Lucia Gubiková (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Viktória Oguntoyeová (DVSC Debrecín/Maď.), Adriana Medveďová (Minaur Baia Mare/Rum.)

Pivotky: Nikoleta Trúnková (Iuventa Michalovce), Martina Tulipánová (Slavia Praha), Jasmína Vargová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Krídelníčky: Mária Holešová (RK Podravka Vegeta Koprivnica/Chor.), Réka Bíziková (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa), Annamária Patrnčiaková (DHK Zora Olomouc/ČR)

Spojky: Simona Szarková (Storhamar Handball Elite/Nór.), Monika Rajnohová (Besancon/Fr.), Marianna Rebičová (KKC Kisvárda/Maď.), Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Fr.), Julia Kučerová (SHK Veselí nad Moravou/ČR), Tetjana Fiľková-Trehubová, Patrícia Wollingerová (obe Iuventa Michalovce)