Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Hádzanárky SR vybojovali postup, v Lotyšsku vyhrali 43:17

Na snímke zľava Bibiana Štefániková (Slovensko) a Elizabete Pruse (Lotyšsko) v zápase prvej fáze kvalifikácie MS 2023 hádzanej žien medzi Slovenskom a Lotyšskom 2. novembra 2022 v Šali. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zverenkyne Jorgeho Dueňasa tak inkasovali ešte menej, než na domácej palubovke.

Valmiera 6. novembra (TASR) - Slovenské hádzanárky zvíťazili v odvetnom zápase I. fázy kvalifikácie o postup na MS 2023 na palubovke Lotyšska vysoko 43:17. Úvodné stretnutie v Šali vyhrali 46:21 a postúpili tak do II. fázy kvalifikácie.

Zverenkyne Jorgeho Dueňasa tak inkasovali ešte menej, než na domácej palubovke. Španielsky kormidelník a jeho asistent Peter Pčola sa zameriavajú hlavne na defenzívu a po dueli v Šali neboli spokojní práve s množstvom inkasovaných gólov. O miestenku na svetový šampionát zabojuje 20 tímov vrátane družstiev z prebiehajúcich majstrovstiev Európy. Na MS sa predstaví pätnásť európskych zástupcov vrátane hostiteľských krajín Dánska, Nórska a Švédska.

Do vedenia išli opäť ako prvé Lotyšky, keď prekonali Furgalákovú po necelej minúte hry. Udržali ho len osem sekúnd a po dvoch minútach vyhrávali Slovenky. Domáce hádzanárky dokázali držať krok necelých desať minút, z troch gólov padli dva zo siedmich metrov. Potom prišla osemgólová šnúra Sloveniek, počas ktorej trikrát skórovala Bujnochová a Lotyšky pridali piaty gól opäť zo "sedmičky". Ich súperky si však udržiavali náskok a do polčasu ho zvýšili na 15 gólov.

Aj druhé dejstvo začali gólovo Lotyšky, no Slovenky pomaly navyšovali náskok. Domácim hráčkam nevychádzala snaha o spevnenie obrany, súperky ich dokázali prekvapiť a predviedli niekoľko vydarených kombinácii. Okrem toho ťažili naďalej z brejkov a svojej pevnej defenzívy, ktorá si strážila domáce hráčky a zvládla aj ich pokusy o úniky. V závere sa ešte blysla niekoľkými kvalitnými zákrokmi lotyšská brankárka Zelčaneová a zmiernila tak nepriaznivý výsledok.


I. fáza kvalifikácie na MS 2023 - 2. zápas:

Lotyšsko - SLOVENSKO 17:43 (11:26)

Najviac gólov Lotyšska: Millerová a Binduková po 4, Bilksteová 3

Najviac gólov SR: Lancz 10, Štefaniková 7, Holejová a Bízik po 5. Rozhodovali: Merisiová, Pepeová (obe Tal.), 7 m hody: 5/3 - 7/7, vylúčené: 4:4.

/prvý zápas 21:46, SLOVENSKO postúpilo do II. fázy/


hlasy po zápase/zdroj: slovakhandball.sk/:

Peter Pčola, asistent trénera SR: "Teší ma potvrdenie domáceho víťazstva, dievčatá to sem neprišli len odohrať. Dnes sme skúšali iný obranný systém, boli aj nejaké nedostatky, na tréningu sme ho skúšali len raz. Celkovo hodnotím zápas ako dobrý. Dievčatá k tomu pristúpili zodpovedne a aj rozdiel v skóre tomu zodpovedá. Teší ma, že sme vyhrali ešte výraznejšie ako doma."

Vladimíra Bajčiová, spojka SR: "V prvom rade mám radosť z víťazstva a postupu. Náš cieľ bol vyskúšať si vysunutú obranu a teší ma, že to vychádzalo. Inkasovali sme menej gólov ako doma, síce sme aj menej dali, ale pre nás je podstatný menší počet inkasovaných gólov."