Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Hádzanárky sú už bez Pastorkovej, Streicher: Našou devízou je rýchlosť

Na snímke tréner slovenskej reprezentácie v hádzanej žien Pavol Streicher počas tlačovej konferencie pred barážou majstrovstiev sveta 2021 proti Srbsku v Bratislave 13. apríla 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Súdržnosť slovenského tímu bude podľa kormidelníka jedným z predpokladov úspechu v baráži.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Slovenské hádzanárky pokračujú v príprave na barážový dvojzápas o postup na MS 2021 proti Srbsku už bez Kristíny Pastorkovej. Pivotka HC DAC Dunajská Streda v utorok opustila sústredenie v Bratislave pre problémy s achilovkou. Vo výbere ju nahradila Barbara Königová z HK Slovan Duslo Šaľa.

Utorňajší predpoludňajší tréning prerušila s bolesťami členka aj krídelníčka Katarína Pócsíková. "Uvidíme, či bude schopná pokračovať v príprave alebo na jej miesto donominujeme Bibianu Štefanikovú z Iuventy Michalovce," vysvetlil na brífingu tréner slovenských hádzanárok Pavol Streicher.

Slovenky sa v prvom dueli o postup na šampionát do Španielska stretnú so Srbskom v sobotu o 18.00 h v Šali, odveta je na programe o štyri dni neskôr v rovnakom čase v Belehrade. Na MS sa môžu prebojovať po dlhých 26 rokoch, jediný raz sa medzi elitou predstavili v roku 1995, keď v Rakúsku a Maďarsku obsadili 12. miesto.



"Postúpiť na šampionát je pre nás veľká motivácia. Chceme si dokázať, že sme sa výkonnostne pohli dopredu. Pre nás je dôležité, aby sme mali pocit, že sme odohrali dva dobré zápasy a či to v konečnom dôsledku bude stačiť, to uvidíme. Prvý zápas hráme doma a považujem to za výhodu v tom, že teraz nemáme cestovný stres a môžeme sa v pokoji pripravovať " uviedol Streicher.

Tím pod jeho taktovkou absolvuje až do sobotňajšieho odchodu do Šale všetky tréningy v Bratislave. "Nepotrebujeme ísť trénovať do dejiska zápasu, dievčatá tamojšie prostredie poznajú veľmi dobre. V Bratislave máme svoju 'bublinu' a optimálne podmienky na prípravu. Pôjdeme tam až v sobotu pred zápasom. V rámci prípravy budú mať dievčatá aj pohovory s mentálnym koučom."



Streicher má súpera zmapovaného. Čerstvú zmenu na trénerskom poste Srbska, ktoré prevzal úspešný Slovinec Uroš Bregar, považuje slovenský kouč za prínos pre tím súpera: "Je to veľmi obľúbený tréner, v Ľubľane dokázal s obmedzenými finančnými prostriedkami konkurovať v Lige majstrov najlepším tímom v Európe, takže určite je to pre nich posilnenie. Neočakávam však v ich hre nejaké výrazné prekvapenia, za tých pár dní asi nemôže urobiť nejaké radikálne zmeny. Mali tam predtým údajne nejaké rozpory s predchádzajúcim trénerom a všetky hráčky sa preto tešia, že nastala zmena."

Súdržnosť slovenského tímu bude podľa kormidelníka jedným z predpokladov úspechu v baráži. "Navyše potrebujeme od každej hráčky výkony na hranici svojich možností a ešte trochu viac. Pre nás bude dôležitá rýchlosť akcií, rýchlosť protiútoku, pretože vekový priemer hráčok Srbska je nad tridsať rokov. Našou devízou preto musí byť, že máme mladý tím, ktorý je schopný hrať rýchlu hádzanú a na to sa budeme v zápasoch orientovať. Zaradili sme do kádra v priebehu dvoch rokov veľa talentovaných dievčat a tento dvojzápas bude zrkadlo pravdy, ktoré nám môže ukázať, kde sa momentálne nachádzame," vyhlásil Streicher.

Po zranení ruky a absencii na turnaji prvej fázy kvalifikácie MS sa do národného tímu vrátila Karin Bujnochová. "Už sa cítim stopercentne fit. Proti Srbkám sa budeme musieť sústrediť na každý detail v obrane i v útoku. Potrebujeme odohrať výborné zápasy, pretože na pol plynu sa nám nepodarí vyhrať. Ak budeme mať aj trochu šťastia, tak to môže dobre dopadnúť," myslí si legionárka z francúzskeho Achenheim Truchtersheim Handball. "Podľa mňa je to prijateľný súper, hrať sa dá s každým. Ale bude to veľmi náročné, pretože každý post majú obsadený hráčkami, ktoré hrajú v dobrých kluboch. Podstatný však bude náš výkon a najmä tímová hra."

Na snímke slovenská reprezentantka v hádzanej žien Karin Bujnochová počas tlačovej konferencie pred barážou majstrovstiev sveta 2021 proti Srbsku v Bratislave 13. apríla 2021.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Spojka Simona Szarková má osobné spomienky na pamätný duel na ME 2014 v Chorvátsku a Maďarsku, v ktorom Slovenky v priamom dueli o postup zo základnej skupiny zdolali Srbky 23:21 a prešli cez ne do hlavnej fázy šampionátu: "Môžeme znova iba prekvapiť a bola by som rada, ak by to dopadlo tak ako vtedy na majstrovstvách. Bol to vtedy super zážitok, išlo o všetko a malo to atmosféru. Myslím si, že Srbky majú obrovskú kvalitu a aj skúsenosti. Budú teraz proti nám ostražitejšie, preto sa musíme zomknúť, ísť do toho naplno a zabojovať."

Nového kouča Srbiek pozná hráčka Iuventy Michalovce Marianna Rebičová ešte z pôsobenia v Krime Ľubľana: "Ako tréner je veľmi dobrý, preferuje najmä tvrdú agresívnu obranu. Každý gól bude v tomto dvojzápase dôležitý. Diváci nám v domácom dueli budú chýbať, ale verím, že nás budú sledovať a podporovať aspoň na diaľku. Dúfam, že ich nesklameme a postúpime."

Slovenky si postup do baráže vybojovali v marci na turnaji I. skupiny prvej fázy kvalifikácie v Luxembursku, kde obsadili prvú priečku pred Ukrajinou, Izraelom a domácim tímom. Srbky skončili na MS pred dvoma rokmi na šiestom mieste, medzi svetovou elitou nechýbali štyrikrát za sebou.


Aktualizovaná nominácia hádzanárok SR na baráž proti Srbsku:

Brankárky: Adriana Medveďová (UHC Eggenburg/Rak.), Viktória Oguntoyeová (HC DAC Dunajská Streda), Soňa Furgaláková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Pivotky: Valéria Dulinová (Iuventa Michalovce), Barbora Königová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Krídelníčky: Annamária Patrnčiaková (TJ Sokol Lázně Kynžvart/DHC Plzeň/ČR), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa), Réka Bíziková, Monika Pénzesová (obe HC DAC Dunajská Streda)

Spojky: Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Fr.), Erika Rajnohová (CB Mecalia Atlético Guardés/Šp.), Simona Szarková, Barbora Lanczová, Anette Emma Hudáková (všetky Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Veronika Habánková (Kisvárdai KC/Maď.), Marianna Rebičová (Iuventa Michalovce), Natália Némethová (HK Slovan Duslo Šaľa), Boglárka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda)