Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hádzanárky v prvej fáze kvalifikácie MS 2023 proti Lotyšsku

Na snímke v popredí tréner reprezentácie Slovenska Jorge Duenas v zápase 2. kola kvalifikácie ME 2022 v hádzanej žien Slovensko - Portugalsko v 5. skupine v Topoľčanoch, 6. marca 2022. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prvý duel odohrajú 2. alebo 3. novembra tohto roka na domácej pôde, odveta sa bude hrať 5./6. novembra v Lotyšsku.

Viedeň 29. júna (TASR) - Slovenské hádzanárky sa v prvej fáze európskej kvalifikácie o postup na MS 2023 stretnú s Lotyšskom. Rozhodol o tom stredajší žreb vo Viedni. Prvý duel odohrajú 2. alebo 3. novembra tohto roka na domácej pôde, odveta sa bude hrať 5./6. novembra v Lotyšsku. Úspešnejší tím si vybojuje postup do druhej fázy.

Slovenky figurovali pred žrebom medzi nasadenými tímami, súperkami zvereniek trénera Jorgeho Dueňasa mohli byť ešte ešte Kosovo, Izrael, Fínsko, Luxembursko, Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Bulharsko a Veľká Británia. Druhú fázu kvalifikácie vyžrebujú v druhej polovici novembra počas ME 2022 v slovinskej Ľubľane. Svetový šampionát sa uskutoční v decembri 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku.

Istú účasť na MS 2023 už majú z európskych krajín Dánsko, Švédsko (organizátori) a Nórsko (obhajca a zároveň organizátor). Ďalšie tri miestenky získajú najlepšie umiestnené tímy na tohtoročnom európskom šampionáte v Slovinsku, Severskom Macedónsku a Čiernej Hore. O držiteľoch zostávajúcich desiatich miest sa rozhodne v II. fáze kvalifikácie, do ktorej sa zapojí aj desať zostávajúcich účastníkov ME 2022 (z trinástky: Chorvátsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Macedónsko, Čierna Hora, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko) a navyše Česko na základe aktuálneho postavenia v rebríčku národných tímov.

Slovenské hádzanárky sa vlani v Španielsku predstavili na MS po 26 rokoch vďaka voľnej karte od Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF). Ešte pod vedením bývalého kouča Pavla Streichera obsadili na šampionáte 26. miesto.

Žreb I. fázy kvalifikácie MS 2023 v hádzanej žien (prvé zápasy 2./3. novembra, odvety 5./6. novembra 2022):

Azerbajdžan - Portugalsko
Faerské ostrovy - Kosovo
SLOVENSKO - Lotyšsko
Island - Izrael
Grécko - Bosna a Hercegovina
Ukrajina - Luxembursko
Bulharsko - Taliansko
Rakúsko - Fínsko
Veľká Británia - Turecko