Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Haláka prekonal iba Hayes, Tatar mal asistenciu pri výhre Montrealu

Slovenský brankár Jaroslav Halák, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Úvod sezóny zastihol vo výbornej forme Tomáša Tatara, ktorý sa na výhre Montrealu Canadiens nad Vancouverom Canucks 5:2 podieľal asistenciou.

New York 24. januára (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins sa v noci na nedeľu v súboji zámorskej NHL proti Philadelphii Flyers mohli oprieť o kvalitný výkon Jaroslava Haláka. Slovenský brankár si pri svojom druhom štarte v novej sezóne pripísal 16 úspešných zákrokov a pomohol svojmu tímu k vysokému víťazstvu 6:1. Prekonal ho iba Kevin Hayes na začiatku druhej tretiny.

Boston bol v zápase jasne lepší, súpera prestrieľal a pohodlne si pripísal prvý triumf v sezóne v riadnom hracom čase. "Pokračovali sme v budovaní našej hry. Chlapcom to spolu klape, mladí chalani si začínajú zvykať a cítia sa veľmi pohodlne. A to je to, čo potrebujeme, tú mladú energiu. Hráči bojujú o miesta, vytvárajú konkurenciu a tlačia na nás všetkých. To nás núti, aby sme boli lepší," povedal pre nhl.com útočník "medveďov" Brad Marchand, ktorý zaznamenal dva góly a pridal aj asistenciu. Hosťujúci útočník Claude Giroux odohral v drese Philadelphie zápas č. 610 vo funkcii kapitána tímu.

Úvod sezóny zastihol vo výbornej forme Tomáša Tatara, ktorý sa na výhre Montrealu Canadiens nad Vancouverom Canucks 5:2 podieľal asistenciou. Tridsaťročný slovenský krídelník má po šiestich zápasoch na konte šesť kanadských bodov za tri góly a rovnaký počet asistencií. Jeho tím figuruje na čele tabuľky Severnej divízie. Na triumfe mal veľkú zásluhu brankár "Habs" Carey Price, ktorý zastavil 23 pokusov súpera a pripísal si celkovo už 350. triumf v profilige. "Nebudem klamať, je to pre nás skvelý začiatok. Začínať sezónu so šiestimi zápasmi na ľade súpera, to nie je ľahké. Postupne sme sa zlepšovali a samozrejme popritom budujeme aj trochu chémie na ľade a aj mimo neho," povedal tréner Montrealu Claude Julien. Vancouver je v opačnej pozícii, inkasoval v tejto sezóne už 33 gólov v siedmich zápasoch, čo je najviac v celej súťaži.

Hráči Columbusu Blue Jackets zvíťazili na domácom ľade nad obhajcom trofeje Tampou Bay 5:2. V drese hosťujúcich Lightning odohral slovenský obranca Erik Černák iba 3:24 minúty, potom z hry odstúpil pre zranenie. Tréner "bleskov" Jon Cooper uviedol, že dĺžka absencie slovenského obrancu je nejasná, Černák musí absolvovať vyšetrenia. "Modrokabátnikov" potiahol k triumfu brankár Elvis Merzlikinš, ktorý predviedol 30 úspešných zákrokov. "Veľmi sa mi páčila štruktúra nášho tímu v zápase," uviedol tréner Columbusu John Tortorella.

Winnipeg zdolal doma Ottawu 6:3, o triumf sa výrazne pričinili Mark Scheifele a Paul Šťastný. Obaja prispeli gólom a dvoma asistenciami, Blake Wheeler pridal tri asistencie. Šťastný pripravil dva góly pre Andrewa Coppa, ktorý mu po zápase zložil kompliment: "Hral naozaj dobre, tvrdo pracoval. Je dobré, že zaznamenal tri body, pretože je to skvelý hráč."

St. Louis Blues zdolali na svojom klzisku 4:2 "kráľov" z Los Angeles. Prvý gól si v drese domácich pripísal Torey Krug. Americký obranca podpísal s Blues sedemročný kontrakt na 45,5 milióna dolárov po deviatich sezónach strávených v Bostone Bruins. Krug skóroval v presilovke. "Je to dobrý pocit. Verím, že tento gól bude pre mňa jedným z mnohých v novom tíme," povedal 29-ročný zadák.

NHL - sumáre:


COLUMBUS BLUE JACKETS - TAMPA BAY LIGHTNING 5:2 (3:2, 0:0, 2:0)

Góly: 5. Foligno (Atkinson, Del Zotto), 11. Grigorenko (Stenlund, Gerbe), 20. Gavrikov (Foudy, Robinson), 47. Werenski (Texier, Jenner), 59. Robinson (Nash) – 5. Hedman (Stephens, Volkov), 20. Palát (Point, Hedman). Brankári: Merzlikinš - Vasilevskij, strely na bránku: 28:32, bez divákov.


BOSTON BRUINS - PHILADELPHIA FLYERS 6:1 (1:0, 2:1, 3:0)

Góly: 9. Bergeron (Ritchie, Krejčí), 23. Smith (Coyle, Lauzon), 38. Coyle (Frederic, Smith), 45. Marchand (Bergeron, DeBrusk), 48. Marchand (Ritchie, Zbořil), 54. Bergeron (Marchand, McAvoy) – 22. Hayes (Voráček). Brankári: HALÁK - Hart, strely na bránku: 26:17, bez divákov.


VANCOUVER CANUCKS - MONTREAL CANADIENS 2:5 (0:1, 0:1, 2:3)

Góly: 44. Pettersson (Benn, Boeser), 47. Höglander (Schmidt, Horvat) – 11. Suzuki (Kulak, Drouin), 32. Perry (Chiarot, Toffoli), 50. Gallagher (TATAR), 53. Drouin (Anderson), 58. Edmundson. Brankári: Holtby - Price, strely na bránku: 25:33, bez divákov.


ST. LOUIS BLUES - LOS ANGELES KINGS 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

14. Krug (Perron, O'Reilly), 23. Dunn (Thomas, Hoffman), 28. Perron (Thomas), 60. Schwartz (Schenn, O'Reilly) – 21. Kempe (Iafallo, Roy), 37. Brown (Kopitar, Doughty). Brankári: Binnington - Petersen, strely na bránku: 29:23, bez divákov.


WINNIPEG JETS - OTTAWA SENATORS 6:3 (1:0, 1:3, 4:0)

Góly: 15. Ehlers (Pionk, Lowry), 29. Connor (Wheeler, Scheifele), 43. Copp (Šťastný, Ehlers), 56. Šťastný (Wheeler, Scheifele), 57. Copp (Šťastný, DeMelo), 58. Scheifele (Connor, Wheeler) – 25. Dadonov (Paul, Gudbranson), 32. Tkachuk (Watson), 35. Paul (Anisimov, Reilly). Brankári: Hellebuyck - Högberg, strely na bránku: 38:21, bez divákov.


Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Montreal) 15:17 0 1 1 +1 1 0

Erik Černák (Tampa Bay) 03:24 0 0 0 0 0 0


Jaroslav Halák (Boston) 60:00 16/17 94,1%

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, u brankára: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/