Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hamilton využíva pozornosť na otváranie širších tém: Prebudili sme sa

Lewis Hamilton, archívna snímka. Foto: TASR

Angažuje sa v boji proti rasizmu aj v environmentálnych otázkach.

Londýn 16. novembra (TASR) - Michael Schumacher v roku 2008 vyhlásil, že Lewis Hamilton jedného dňa môže prekonať jeho rekord v počte majstrovských titulov v motoristickom seriáli MS F1. Vyslovil to len niekoľko týždňov predtým, ako sa Brit stal svetovým šampiónom po prvý raz. Od nedele je Hamilton sedemnásobný majster sveta a nechystá sa končiť.

Tridsaťpäťročný Brit napodobnil Nemcov rekordný zápis vďaka triumfu na Veľkej cene Turecka, po ktorej má na konte 94 víťazstiev a štatisticky je už teraz najlepší pilot histórie. "V tomto roku ma nepoháňala iba túžba víťaziť na trati, ale aj snaha, aby sa náš šport a náš svet stali rozmanitejšími a tolerantnejšími. Vyrovnanie rekordu Michaela Schumachera ma dostalo do pozornosti, ktorú nebudem mať večne. Takže kým dávate pozor, prosím, snažte sa aj vy vytvárať rovnocennejší svet pre všetkých," napísal Hamilton na sociálnej sieti Twitter.

Hamilton sa angažuje v boji proti rasizmu i v environmentálnych otázkach. V roku 2020 ho magazín Time zaradil medzi sto najvplyvnejších ľudí na planéte: "Môj športový úspech je zatiaľ najkrajší okamih v mojom živote. Existuje však oveľa vyšší cieľ, na ktorom musíme pracovať všetci spoločne. Ide o rovnosť, aby sme prispeli k lepšej budúcnosti. V tomto roku sme sa ako ľudstvo prebudili. Ľudia začínajú pociťovať zodpovednosť a dôsledky svojho konanie, čo nie je zlé. Znamená to len, že nesmieme byť tvrdohlaví, naopak, musíme mať otvorené mysle. Neprestanem o to bojovať a vo voľnom čase budem možno ešte chvíľu súťažiť."

Šesť zo siedmich titulov získal Hamilton v tíme Mercedes, kde mu vyprší kontrakt po tejto sezóne. Do jej konca zostávajú tri podujatia. "Rokovania som odložil, kým nedokončím moju prácu. V najbližších týždňoch už budem uvoľnenejší, no stále na mňa čakajú tri veľké ceny, v ktorých chcem zvíťaziť. Určite sa dohodneme, o tom nepochybujem," povedal britský jazdec, ktorým v závere nedeľňajších pretekov v Istanbule lomcovali emócie: "Málokedy mám problém kontrolovať ich, ale v niekoľkých posledných kolách som mal čo robiť, aby som ich udržal na uzde. Nechcel som, aby ľudia videli slzy, keď si dám dole prilbu, no bolo toho na mňa príliš."

Hamilton si vyslúžil obdiv aj za spôsob, akým triumfoval v Turecku, keď sa v náročných daždivých podmienkach prebojoval na najvyšší stupienok zo šiesteho miesta na štarte. Jeho tímový kolega Valtteri Bottas obsadil až štrnástu priečku po tom, ako päťkrát dostal "hodiny", Hamilton ho predstihol o kolo: "Chcem viac pretekov v takýchto podmienkach, aby som mal viac príležitostí dokázať, čo vo mne je. Zaslúžim si rešpekt, moji kolegovia vedia, aké je to ťažké, že to nie je o aute. Bez ľudí okolo by som to nedokázal, ale ďalší skvelý jazdec mal k dispozícii to isté auto a neskončil tak vysoko ako ja."

Štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel nazval svojho rivala "nepochybne najlepším pretekárom z pohľadu úspechov." Hamilton môže v budúcnosti naplniť Schumacherovu predpoveď spred dvanástich rokov, čiže nielen vyrovnať, ale aj prekonať jeho maximum v počte majstrovských titulov. Mnohé ďalšie rekordy už vlastní.