Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Handzuš cíti dobrú východiskovú pozíciu, Šatan nechce špekulovať

Michal Handzuš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Miroslav Šatan priznáva, že si so spoluhráčmi pred MS v Helsinkách obzeral rozpis zápasov a slovenskí hokejisti sa zhodli, že druhý šampionátový víkend bude kľúčový.

Helsinki 11. mája (TASR) - Kapitán zdôrazňuje, že mužstvo neráta body, nešpekuluje a vie, že musí vyhrať. Oba zápasy.

Na druhej strane Miroslav Šatan priznáva, že si so spoluhráčmi pred MS v Helsinkách obzeral rozpis zápasov a slovenskí hokejisti sa zhodli, že druhý šampionátový víkend bude kľúčový. Z úplne prozaického dôvodu - v ich A-skupine odohrajú zápasy proti Bielorusom a Švajčiarom, teda proti tradičným súperom a podľa "papiera" najväčším konkurentom v boji o štvrtú miestenku do štvrťfinále.

Tým, že Slovensko zdolalo USA, má "nahraté". Zo štyroch zápasov 6 bodov je pri dvoch tesných prehrách s najväčšími favoritmi šampionátu veľmi dobrá vizitka. "Áno, máme veľmi dobrú východiskovú pozíciu. Mohlo to byť ešte lepšie, ale mohlo to byť aj horšie. Je to teraz na nás, musíme vyhrať nasledujúce zápasy. To najťažšie je síce pred nami, ale nemusíme nič doháňať. Môžem sa spoliehať na seba a nepotrebujeme žiadnu pomoc," zdôraznil pre TASR Michal Handzuš.

Vyhrať samozrejme znamená uspieť aspoň v predĺžení. Keby sa tak stalo aj v oboch prípadoch a v utorok podvečer by sa na záver základnej časti zrodilo očakávané víťazstvo nad Francúzmi, slovenský hokej by sa už prakticky mohol tešiť, že po štyroch "suchých" rokoch sa opäť prepracoval do vyraďovacej fázy MS. A neskorovečerný súboj Švajčiarov s USA by už slovenský postup mohol ohroziť iba za čudných súhier okolností.

To znamená, že by sa medzitým muselo zrodiť viacero "divokých" výsledkov v zápasoch Kanady a USA s Fínmi a v oboch zápasoch zámorských veľmocí s Kazachstanom a javorového listu aj s Bielorusmi. Takže ani za mierne neštandardných okolností by záverečný zápas helsinskej vetvy slovenský postup neriešil, lebo aj v málo pravdepodobnom prípade rovnakého bodového zisku s USA a Švajčiarmi by boli Slováci na koni v prvom kritériu, teda vo vzájomných zápasoch.

"Samozrejme, že sme chceli čo najviac bodov, získali sme polovicu, ale mohlo to byť aj menej. Myslím si, že zatiaľ je to dobré. Ale musíme tieto získané body potvrdiť v ďalších dvoch zápasoch," konštatoval Tomáš Starosta.

Pre úplnú istotu by pre slovenských hokejistov bolo najlepšie, keby aspoň jeden z víkendových zápasov vyhrali v riadnom čase. Päťbodový zisk by ich súčet zvýšil na 11 a tak pred zápasom s Francúzskom by si boli vedomí, že ďalšie tri (tentoraz "povinné") body by už znamenali aj teoretickú istotu, ale to by mohol za určitých okolností znamenať aj bod za prehru v nadstavenom čase.

Šatan má však pravdu - špekulovať netreba, lebo body proti Francúzom, resp. zápas Švajčiarska s USA môže znamenať aj vylepšenie postupovej pozície. Áno, skutočne, Slováci s tímom, ktorý ukázal silu i ambíciu, by pred týmto víkendom mali rozmýšľať aj v intenciách postupovej priečky. Ak Američania v nedeľu nevyhrajú nad fínskou hokejovou "mašinou", v prípade trojzápasového 9-bodového zisku Slovákov by sa mohli postaviť aj na hlavu, v tabuľke by Slovákov nepredstihli.

Je jasné, že súpera sa "vyberať" niekedy neopláca a je aj otázne, či je to na výber, keď v konferenčnom štvrťfinále z 3. i 4. priečky hrozia Fínsko a Kanada. Ale ide tu aj o rozmer sebavedomia a najmä o rozmer celkového umiestnenia ohľadom ZOH. Slováci potrebujú na týchto MS nutne skončiť pred Nórskom alebo o dve až tri priečky pred Nemeckom či Švajčiarskom, aby sa v rebríčku IIHF posunuli na 9. miesto, garantujúce priamy postup do Soči. Každý bod je dobrý a najmä každá priečka na MS je dobrá, ak Slováci zostanú v renkingu na 10. mieste (nebodaj si pohoršia), o zimnú olympiádu budú bojovať v kvalifikácii.