Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Banská Bystrica vyhrala nad Podtatrancami čisto 4:0

Na snímke zľava Adam Drgoň (Poprad) a Marc-Olivier Crevier-Morin (Banská Bystrica) počas zápasu 35. kola hokejovej Tipos extraligy HC´05 Banská Bystrica - HK Poprad v Banskej Bystrici 30. januára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podtatranci necelé štyri minúty pred koncom odvolali brankára, hrali v šestici, ale Vašaš im poslal pozdrav z vlastnej tretiny do ich opustenej svätyne a uzavrel skóre na 4:0.

Banská Bystrica 30. januára (TASR) - Hokejisti HC '05 Banská Bystrica zvíťazili v nedeľňajšom zápase 35. kola Tipos extraligy nad HK Poprad 4:0. Shutoutom sa blysol kanadský brankár Evan Weninger.

Úvod stretnutia bol opatrný. Do prvej šance sa dostali Bystričania vo štvrtej minúte, zo závaru neuspeli Šoltés s Cardwellom, keď puk poskakoval na bránkovej čiare. Na opačnej strane Livingston z uhla nastrelil žŕdku a na dorážke sa nepresadil Arniel. Gólový moment prišiel v trinástej minúte počas domácej presilovky. Šoltésa najprv dvakrát vychytal betónom Todykov, ale na tretiu jeho strelu nemal nárok, útočník ´baranov´ operoval v ľavom kruhu a už dokázal poslať vyrazený puk do odkrytej svätyne - 1:0. Druhý gól mohol pridať do prestávky aktívny Lamper, zblízka na viackrát neprepasíroval puk do bránky. Podtatranci pohrozili v závere tretiny Petrášom, ktorý zakončoval pri ľavej žrdi, Weninger bol proti.

V strednom dejstve najprv Poprad prevzal aktivitu, ale strelu Novajovského brankár HC ´05 kryl, pri prieniku D. Bondra zasiahol hokejkou, keď dobre čítal hru a po prečíslení N. Bondra nezakončil dobre, pretože bol faulovaný. Následnú presilovku hostia nevyužili, pretože hokejisti spod Urpína výborne zahrali v oslabení. To ich nakoplo a dostali sa následne do hry. Veľkú šancu mal Lamper zoči – voči Todykovovi, no neuspel. Na opačnej strane zakončoval voľný Petráš z kruhu, Weninger bol pozorný. Vzápätí po tvrdej strele bystrického kapitána Ďatelinku sa dostal k dorážke Vašaš, ruský brankár predviedol dobré zákroky. Zaskvel sa aj pri bekhende Šoltésa zblízka, ale prikrátky bol na strelu Bubelu z ľavého kruhu, ten zakončil bez prípravy po nádhernej akcii a prihrávke Fossiera, keď Ďatelinka na modrej čiare zachytil puk a dobre ho rozohral – 2:0. Poprad tak inkasoval 17 sekúnd pred prestávkou nepopulárny gól do šatne.

V tretej tretine mal vyloženú šancu najprv Arniel, ale pri ľavej žŕdke nezasunul puk za chrbtom Weningera do prázdnej bránky. A prišiel trest. V 47. minúte vystrelil z pravej strany tvrdo Michaud a keďže Šoltés výrazne sťažil Todykovovi zákrok, pričom ani nemal dobrý výhľad, kapituloval a bolo 3:0. V ďalšom priebehu si ´barani´ strážili náskok, štvrtý gól mohol pridať Jendroľ, ale nedotiahol individuálnu akciu do úspešného zásahu. Podtatranci necelé štyri minúty pred koncom odvolali brankára, hrali v šestici, ale Vašaš im poslal pozdrav z vlastnej tretiny do ich opustenej svätyne a uzavrel skóre na 4:0.

HC´05 Banská Bystrica – HK Poprad 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 13. Šoltés (Cardwell, Michaud), 40. Bubela (Fossier, Ďatelinka), 47. Michaud (Šoltés, Berger), 58. Vašaš (Melcher). Rozhodovali: Krajčík, Baluška – Synek, Vyšný, vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 709 divákov.

Banská Bystrica: Weninger – Cardwell, Bačik, Björkung, Ďatelinka, Crevier-Morin, Matej Bača, Bdžoch – Michaud, Berger, Šoltés – Lamper, Bubela, Fossier – Vašaš, Tamáši, Melcher – Bodnár, G. Gabor, K. Jendroľ

Poprad: Todykov – Tam, Dalhuisen, Drgoň, D. Brejčák, Ulrych, Rymsha, Novajovský – P. Svitana, Mlynarovič, D. Bondra – Livingston, Arniel, Vandas – Mešár, Matej Paločko, S. Petráš – Marek Hudec, Kundrik, N. Bondra


Banskobystrickí hokejisti v 35. kole Tipos extraligy zaknihovali štvrtú výhru v sérii, keď postupne doma zdolali Michalovce, L. Mikuláš, Spišskú Novú Ves a v nedeľu i Poprad. Tentoraz vyhrali v riadnom hracom čase na nulu po výsledku 4:0.

Tréner hokejistov spod Urpína Antti Karhula netajil na pozápasovom tlačovom brífingu spokojnosť: „Hrali sme 60 minút dobre. V prvej tretine sme kontrolovali hru. V druhej tretine sme takú polovicu neboli príliš sústredení, vracali sme sa o čosi neskôr a forčekovali sme, keď sme nemuseli, ale podarilo sa nám streliť veľmi dôležitý druhý gól pred prestávkou. Poprad sa v tretej tretine snažil zdramatizovať zápas, ale rozumnou hrou sme mu v podstate nič nedovolili a pridali sme k tomu ešte dva góly.“

Fínsky kouč Banskobystričanov sa nevyhol ani otázke aktuálnej formy, či výkonnosti svojho mužstva: „Sústredili sme sa na to, aby sme mali dobré rozohrávky a dobrú ofenzívu v útočnej tretine, pretože v defenzíve hráme celkom dobre. Tam sme iba trochu vylepšili detaily. Postupom času, ak si osvojíme ofenzívu, tak sa budeme venovať aj defenzíve.“

Víťazný gól Banskej Bystrice strelil už v prvej tretine Dávid Šoltés. Otvoril skóre duelu v presilovke, keď mu vyšla v poradí až tretia strela z ľavého kruhu. Zakončoval už do odkrytej bránky. „Sme veľmi radi za ďalšie domáce víťazstvo, štvrté v rade. Doma musíme zbierať body. Musíme ďalej pokračovať v tvrdej práci. Mne sa hralo fajn, mám veľmi dobrých spoluhráčov, vedia mi to pekne prihrávať, mal som aj viac šancí, ale dôležité sú tri body. Tvrdou drinou a dodržiavaním systému ich vieme získať, len v tom musíme ďalej pokračovať. Proti Popradu sme podali skvelú defenzívnu prácu, preto sme neinkasovali, ale aj brankár veľmi dobre zachytal,“ prezradil 26-ročný krídelník, ktorý s Banskobystričanmi oslavoval majstrovský titul v roku 2019.

Popradčania pod Urpínom sklamali v ofenzíve. Mali síce niekoľko šancí, ale dostávali sa do nich pomenej než obvykle. „Z našej strany to bol asi najhorší zápas, čo sa týka ofenzívy. Aj buly sme prehrávali, neboli sme na puku, stále sme ho iba naháňali. Na druhej strane musíme dať kredit Banskej Bystrici, ktorá nás v podstate do ničoho vážneho nepustila. Hrala vynikajúco. Nám chýbajú niektorí kľúčoví hráči, ale na to sa nemôžeme vyhovárať, lebo druhí ich musia zaskočiť. Bohužiaľ, v útoku sme neboli nebezpeční a potom sme urobili chyby, z ktorých domáci dali gól a zaslúžene vyhrali. Je dobré, že v utorok hráme znovu s Bystričanmi doma a môžeme na túto prehru zareagovať. Je to teraz na nás, aby sme im to vrátili,“ uviedol po prehre na pozápasovom brífingu asistent trénera Popradu Jozef Skokan.