Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Hetriky Reinharta, Hymana a Sillingera, Fleury napodobil Roya

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Do histórie sa zapísal Fleury. Brankár Wild vychytal 551. víťazstvo v kariére a na druhom mieste vyrovnal zápis Roya.

New York 7. januára (TASR) - V bohatom dvanásťzápasovom programe hokejovej NHL sa v noci na nedeľu traja hráči prezentovali hetrikmi, ale z víťazstiev sa z nich tešili len dvaja. Trojgólový večer zažili Sam Reinhart z Floridy, Zach Hyman z Edmontonu a Cole Sillinger z Columbusu. Brankár Minnesoty Marc-Andre Fleury zaznamenal 551. víťazstvo v NHL a na druhom mieste histórie vyrovnal zápis Patricka Roya.

Reinhart pomohol siedmym hetrikom v kariére Panthers k víťazstvu 8:4 na ľade Colorada. S 13 presilovkovými gólmi je Rainhart na čele štatistík celej súťaže. V posledných siedmich zápasoch strelil 10 gólov, čo v klubovej histórii dokázal predtým len Pavel Bure (naposledy v roku 2001).

Hyman strelil všetky tri góly Edmontonu v zápase s Ottawou, “olejári” vyhrali 3:1 a natiahli sériu úspechov na sedem zápasov. Hyman zaznamenal tretí hetrik v sezóne a štvrtý v kariére. Stal sa druhým hráčom Oilers za posledných 30 rokov, ktorý zaznamenal aspoň tri hetriky v jednej sezóne. Napodobnil zápis Connora McDavida zo sezón 2020-21 a 2017-18.

Spomedzi aktívnych hráčov dali aspoň tri hetriky za prvých 35 zápasov sezóny okrem Hymana len Auston Matthews (3 v sezóne 2023-24), Patrik Laine (3 v sezóne 2018-19) a Alexander Ovečkin (3 v sezóne 2017-18).

Trikrát skóroval aj Silliger, ale jeho Columbus prehral s Minnesotou 3:4 po predĺžení. Americký útočník sa stal prvým hráčom Blue Jackets, ktorý zaznamenal dva hetriky predtým ako dovŕšil 21 rokov.

Do histórie sa zapísal Fleury. Brankár Wild vychytal 551. víťazstvo v kariére a na druhom mieste vyrovnal zápis Roya. Lídrom NHL v počte víťazstiev je neohrozene Martin Broduer (691).

Cale Makar a Josh Manson skórovali v prvých 52 sekundách druhej tretiny a znížili manko Colorada s Floridou na 2:3. Prvýkrát v histórii NHL strelili v prvej minúte tretiny góly dvaja rôzni obrancovia.

Jeden z gólov Avalanche strelil Valerij Ničuškin a po Nathanovi MacKinnonovi a Mikkovi Rantanenovi sa stal tretím 20-gólovým strelcom Colorada v tejto sezóne. Naposledy mali “lavíny” troch strelcov s 20 gólmi v prvých 40 zápasoch sezóny v ročníku 1992-93 (Joe Sakic, Mats Sundin a Owen Nolan). Celkovo sa niečo podobné podarilo v sezóne 1995-96 Pittsburghu Penguins (Mario Lemieux, Jaromír Jágr, Tomas Sandström a Ron Francis) a Philadelphii Flyers (Eric Lindros, John LeClair a Mikael Renberg).

Dva góly Minnesoty strelil Matthew Boldy, ktorý má na konte už 59 presných zásahov v 125 zápasoch. Boldy (22 rokov, 276 dní) sa môže stať druhým najmladším hráčom “divochov” so 60 gólmi. Klubový rekord drží Marián Gáborík, ktorý strelil svoj 60. gól za Minnesotu, keď mal 20 rokov a 278 dní.