Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Historické ME v triatlone mali úspech, Išpold: Krásne pocity

Na snímke zľava Peter Išpold a Denis Knapčok počas prvých majstrovstiev Európy špeciálnych olympiád v triatlone 21. mája 2022 v Šamoríne. Foto: TASR - Jakub Kotian

Viac ako dosiahnuté časy hrial slovenských reprezentantov pocit z kvalitného výkonu v atraktívnych pretekoch s dobrou diváckou kulisou.

Šamorín 21. mája (TASR) - Slovenskí reprezentanti si úspešne počínali na historicky prvých majstrovstvách Európy triatlonistov s intelektuálnym znevýhodnením, ktoré sa konali v sobotu v šamorínskom x-bionic sphere. Peter Išpold vyhral svoju kategóriu E muži, keď šprint-triatlon (750 m plávanie, 20 km cyklistika, 5 km beh) zvládol za 1:23:44 h. Druhý triatlonista Špeciálnych olympiád Slovensko Denis Knapčok obsadil časom 1:48:56 h tretie miesto v kategórii D muži. Absolútne najlepší výkon predviedol Ron Beck z Izraela (1:18:11 h).

Viac ako dosiahnuté časy hrial slovenských reprezentantov pocit z kvalitného výkonu v atraktívnych pretekoch s dobrou diváckou kulisou, v ktorých si mohli zmerať sily s najlepšími triatlonistami na svete. Išpold prežíval v cieli obrovskú radosť. "Každému to prajem - dobehnúť do cieľa a môcť si vychutnať tento pocit. Sú to veľmi silné, krásne pocity, je to paráda," vyznal sa pre TASR 32-ročný pretekár, ktorý svojím časom prekonal aj viacerých klasických triatlonistov: "Snažil som sa preteky užívať a popritom aj rozmýšľať. Som veľmi spokojný s mojím výkonom. Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí mi držali palce. Trénoval som na toto podujatie sedemkrát týždenne, pripravoval som sa každý jeden deň." Po dobehnutí mal v cieli stále množstvo energie. "Ešte by som zvládol aj ďalšie štyri preteky," povedal s úsmevom Išpold, ktorý už má za sebou viacero medzinárodných podujatí. V zbierke má bronz a striebro z plaveckých súťaží zo Svetových hier Špeciálnych olympiád v Abú Zabí 2018. Najbližšie ho čakajú Svetové hry v Berlíne: "Tam by som chcel zaútočiť na zlato a ukázať svetu, že aj my sme tí dobrí."

Náročné preteky úspešne zvládol aj 23-ročný Knapčok: "Príprave som venoval dosť veľa. Chcem sa poďakovať najmä mojim rodičom, ktorí mi od malička pomáhali a podporovali ma, a aj mojej trénerke, že ma naučila plávať a môžem tak popri behu a cyklistike štartovať aj v triatlone. Som rád, že môžem reprezentovať Slovensko, budem naďalej poctivo trénovať, aby som mohol získavať medaily." Do sobotňajších pretekov sa celkovo zapojilo 1130 športovcov zo 42 krajín, medzi nimi aj 15-ti triatlonisti Špeciálnych olympiád z Izraela, Estónska, Talianska, Fínska, Monaka a zo Slovenska. Martina Gogolová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko, vyjadrila veľkú spokojnosť s priebehom pretekov: "Usporiadali sme ich spoločne s x-bionic sphere a Challenge Family, ktorí sú hlavnými organizátormi podujatia. Vďaka nim sa nám podarili pripraviť vôbec prvé majstrovstvá Európy v triatlone Špeciálnych olympiád. Malo to veľký úspech, dopadli nad očakávania. Naši reprezentanti sa krásne začlenili medzi ostatných športovcov. Hoci v porovnaní s hlavnými kategóriami štartovali o 10 minút neskôr, viacerých pretekárov predbehli. Ukázali, že majú na to, aby štartovali aj s ostatnými športovcami. To, že môžu s nimi súťažiť a pred takým publikom, je pre nich to najviac, čo môžu zažiť. Je to pre nich veľké zadosťučinenie."

Tento spôsob inklúzie ocenila aj Dominika Nestarcová, prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko. "Sme veľmi radi, že sme sa mohli pripojiť k tomuto svetovému podujatiu a že sa vôbec prvé ME konali práve na Slovensku," povedala pre TASR. "Naši reprezentanti plávali v otvorenej vode rovnako ako profesionálni športovci. Sú veľmi vďační za túto príležitosť, budú na to roky spomínať. Sme veľmi radi, že sa to podarilo takto inkluzívne spojiť a že podujatie dopadlo úspešne aj po organizačnej stránke. Verím, že sa z neho stane tradícia."

ME triatlonistov s intelektuálnym znevýhodnením v Šamoríne:


D muži:
1. Jaakko Johaannes Mikkonen (Fín.) 1:31:20 h,
2. Artur Pool (Est.) 1:41:42,
3. Denis KNAPČOK(SR) 1:48:56

E muži:
1. Peter IŠPOLD (SR) 1:23:44 h,
2. Saar Haim Buchbinder (Izr.) 1:30:27 h,
3. Martin Kiis (Est.) 1:35:29