Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Historické semifinále Spišiakom vystrelil Réway: Som mega rád

Na snímke hokejisti Spišskej Novej Vsi oslavujú víťazstvo v rozhodujúcom siedmom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy HC '05 Banská Bystrica - HK GROTTO Spišská Nová Ves v Banskej Bystrici 27. marca 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Tím zo Spiša zvládol v pondelok v Banskej Bystrici záverečný siedmy štvrťfinálový duel. Vyhral ho 3:2 po predĺžení a celú sériu na zápasy 4:3.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) - Hokejisti Spišskej Novej Vsi dosiahli historický úspech v najvyššej slovenskej súťaži, keď prvýkrát postúpili do semifinále play off a už neskončia horšie ako štvrtí. V prípade úspechu favorita v dueli Košíc s Michalovcami by dokonca získali tretie miesto, ale oni samozrejme myslia na finálové méty a po zdolaní Banskej Bystrice túžia vyradiť aj jej suseda zo Zvolena.

Tím zo Spiša zvládol v pondelok v Banskej Bystrici záverečný siedmy štvrťfinálový duel. Vyhral ho 3:2 po predĺžení a celú sériu na zápasy 4:3. Rozhodujúci zásah vyslal Martin Réway počas presilovej hry v piatej minúte nadstaveného času: "Super moment. Každý si predstavuje, že rozhodne siedmy zápas play off, takže som mega rád.“ Šťastný strelec postupového gólu spišských ´rysov´ pomenoval v mix-zóne aj hlavné atribúty výhry nad trojnásobným slovenským majstrom: "Veľmi veľa nám spravili oslabenia. Spoluhráči tam odviedli super robotu, blokovali strely a aj brankár Marcel Melicherčík pochytal neskutočné množstvo šancí. Päťminútové oslabenie na konci druhej tretiny bolo zlomovým bodom. Chalani to tam odtiahli vynikajúco a tým sa zlomil zápas. Bystričania hrali skvele, séria bola vyrovnaná a diváci si nič viac nemohli priať než siedmy rozhodujúci duel. Víťazstvo chceme venovať aj našim fanúšikom."

Réway bol po dvoch dueloch štvrťfinálovej série líder štatistík v kanadskom bodovaní svojho tímu. Potom však prišiel menší útlm a svoje kvality predviedol v rozhodujúcom siedmom zápase. "Po druhom zápase som sa cítil veľmi dobre. Samozrejme, keď vám tam padnú body, tak sa cítite vždy dobre, ale play off je o tímovej robote. Nechodíte tak často na ľad ako počas základnej časti súťaže. Snažíte sa hrať päťku aj na inú päťku, možno preto som sa necítil až tak dobre. V tomto siedmom zápase sme to poslednú tretinu stiahli na tri päťky, v predĺžená sme v tom pokračovali a cítil som sa lepšie a lepšie," prezradil bývalý talentovaný mládežnícky reprezentant, ktorý verí, že so spišským tímom ešte nepovedali v play off posledné slovo: "Vieme, čo sme dosiahli momentálne, ale nemôžeme sa s tým uspokojiť. Play off sa ešte nekončí. Uvedomujeme si, že to bude ťažšie a ťažšie, ale veríme v naše schopnosti, že semifinále nie je naším koncom."

Banskobystričania skončili sezónu na šiestom mieste. Očakávania mali o niečo vyššie. "Vedeli sme, že to bude dlhá séria. Bavili sme sa pred play off, že ktorý súper by bol najlepší, najhorší. Spišská Nová ves bola asi tým najťažším. V ich tíme je veľa odchovancov, mesto žije hokejom, vedeli sme, že aj diváci ich budú hnať, ale bolo to vyrovnané. Môžeme byť na seba patrične hrdí. Či to je na celú šatňu, trénerský štáb i hore na vedenie. Ak si totiž pozrieme, kde sme boli v novembri a porovnáme to so súčasným stavom, že sme bojovali o semifinále a chýbala nám k postupu možno jedna strela, jedna šanca a mohli sme byť niekde inde, tak to sme si nevedeli na jeseň ani len predstaviť. Som rád za to, čo sme zažili. Teraz to bolí, ale aj taký je hokej. Niekto vypadnúť musí," zhodnotil koniec sezóny po siedmom štvrťfinálovom stretnutí play off útočník Banskej Bystrice Michal Kabáč, ktorý si kapitánske "céčko" striedal s Ivanom Ďatelinkom.