Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

HK Nitra zvíťazil nad HKM Zvolen 4:2

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Hostia sa dostali rýchlo do dvojgólového vedenia zásluhou dvoch gólov Hecla.

Nitra 26. februára (TASR) - Hokejisti HK Nitra zvíťazili v 42. kole Tipos extraligy na domácom ľade nad HKM Zvolen 4:2. Zvolenčania prehrali v piatom stretnutí za sebou a stratili možnosť vyhrať základnú časť.

Hostia sa dostali rýchlo do dvojgólového vedenia zásluhou dvoch gólov Hecla. "Corgoni" však v prostrednej časti zlepšili hru a dokázali nepriaznivý stav otočiť gólmi Vitaloša, Lacku a Solenského. Na konečných 4:2 pečatil v 57. minúte Sýkora.



TEL - 42. kolo:



HK Nitra - HKM Zvolen 4:2 (0:2, 3:0, 1:0)

Góly: 24. Vitaloš (Krivošík, Bajtek), 33. Lacka (Tvrdoň, Pupák), 36. Solenský (Leščenko, Gajdoš), 57. Sýkora - 5. Hecl (Langkow, Mudrák), 7. Hecl (Turnbull, Kubka). Rozhodovali: Baluška, Jobbágy - Riš, Orolin, vylúčení: 3:5 na 2 min., navyše: Bodák (Nitra) a Jedlička (Zvolen) obaja 5+DKZ za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3072 divákov.

Nitra: Kašík – Mezei, Green, Gajdoš, Bodák, Stacha, Vitaloš, Pupák – Bajtek, Baláž, Krivošík – A. Sýkora, Gill, Lacka – Tvrdoň, Buncis, Leščenko – Knies, Solenský, Čederle

Zvolen: Paterson – Hain, Messner, Hanna, Mudrák, Sládok, Kubka – R. Bondra, Langkow, Jedlička – Hecl, Huntebrinker, Turnbull – Zuzin, Šiška, Stupka – Csányi, Marcinek, Kolenič



Nitrania sú bod od kvalifikácie play off, Milo: Podržal nás Kašík


Hokejisti HK Nitra sú iba bod od zaručenia účasti v kvalifikácii o postup do štvrťfinále play off Tipos extraligy. Výrazne im k tomu pomohlo nedeľňajšie víťazstvo 4:2 nad Zvolenom, ktoré sa však nerodilo ľahko, keďže domáci prehrávali už v 7. minúte 0:2. Ešte stále v hre zostáva aj menej pravdepodobný scenár, že Nitrania vypadnú z najvyššej súťaže. Isté naopak je, že Zvolen už definitívne nemôže vyhrať základnú časť.

Hostia začali zápas pod Zoborom výborne, keď sa v priebehu 82 sekúnd dvakrát presadil Marek Hecl, napokon však nezvládli prostrednú časť a neuspeli v piatom stretnutí za sebou. Kouč hostí Peter Oremus pripisuje aktuálnu formu početnej maródke. Menoslov zranených hráčov sa po zápase v Nitre ešte zvýšil o Cartera Turnbulla, ktorý duel nedohral. "Zápas bol veľmi dobre rozbehnutý. Boli sme koncentrovaní, ale po prvej tretine sa zranil Turnbull a Jedlička dostal trest do konca zápasu. Tým pádom sa nám to trochu skomplikovalo a museli sme hrať na tri päťky. Hra nebola taká konsolidovaná, ako by sme si predstavovali. Až tretia tretina bola z našej strany dobrá, len chýbal tomu gól," uviedol Oremus.

Domáci sa náročnej úlohy otáčať dvojgólové manko nezľakli a svoj výkon začali postupne gradovať. Nitrania dokázali otočiť vývoj zápasu tromi gólmi v priebehu necelých dvanástich minút. "Mali sme zlý vstup do zápasu. Proti Zvolenu otočiť z 0:2 na 4:2, za to klobúk dolu pred chalanmi. Predviedli obetavý výkon, Kašík nás opäť podržal," chválil asistent trénera Nitry Dušan Milo. Impulzom pre Nitranov mohol byť aj incident z úvodu 19. minúty, pri ktorom Maroš Jedlička fauloval Adama Sýkoru. Atak na nitrianskeho mladíka nenechal chladným jeho spoluhráča Martina Bodáka, ktorý zhodil rukavice a putoval pod sprchy. Spolu s ním aj tretí najproduktívnejší Zvolenčan.

"Ja som Maroša čisto dohral, následne ma potkol a dal mi krosček. Sme kamaráti, ale na ľade súperi. Obaja sme podobní hráči, máme emócie v zápase, stane sa to hocikomu. Beriem to športovo a bolo to v zápale hry. Zároveň ďakujem "Bodymu", že si ma zastal, je to od neho pekné gesto," uviedol Sýkora, ktorý v 57. minúte uzavrel zápas gólom na 4:2. Jeho ôsmy presný zásah v sezóne mu dopriali oslavovať hlavní arbitri až trikrát. Po prvej konzultácii s videorozhodcom bol gól uznaný, následne prišla trénerská výzva zvolenskej striedačky, ktorá nebola úspešná: "Našťastie som to doklepol ešte pred tým, ako puk prešiel bránkovú čiaru. Mal som trochu obavy, že trénerská výzva nebola podaná len tak a asi tam niečo bolo. Nestrácal som však nádej a nakoniec to uznali aj na tretíkrát."

Hostia už nemajú šancu predbehnúť prvý Slovan, ktorý má nedostihnuteľný deväťbodový náskok pred tretím Zvolenom. Oremus však nepanikári ani po piatich prehrách "bryndziarov" za sebou. "Z mojej strany nie je absolútne žiadna kritika na mužstvo. Chlapci odvádzajú kus roboty, naša práca má zmysel, šance sú tam. Medaila jednoznačne zostáva cieľom tak, ako sme si to predurčili. Ja som vo Zvolene s Andrejom Kmečom tretí rok. V prvej sezóne sme skončili prví, minulý rok druhí. Myslím si, že je dôležité, aby sa vo štvrťfinále začínalo doma. Ešte dôležitejšie v tomto momente je, aby sa počet zranených znížil pred play off, pretože maródka je hrozná."

Nitrania majú osud náročnej základnej časti vo vlastných rukách. Pred záverečnými dvoma stretnutiami s Trenčínom a Liptovským Mikulášom im na spečatenie postupu do kvalifikácie play off stačí získať bod. Scenárov je hneď niekoľko. Ten najhorší, zároveň málo pravdepodobný, by mohol znamenať boj Nitry o udržanie sa v Tipos extralige až do posledného kola, v ktorom Nitrania nastúpia 5. marca na domácom ľade proti Liptákom. "Dúfam, že zakopnú a my nejaký bod vybojujeme. Nechceli by sme, aby sme hrali posledný zápas o všetko. To by bol ako siedmy zápas play off, stať sa môže hocičo. Dúfam, že to bude vybavené skôr a budeme v play off a zachránení," dodal Milo.